Het 'nieuwe normaal': coronatoeslag in horeca

Restaurants in België zijn na de voorzichtige opening van de horeca begonnen met het verrekenen van een 'coronatoeslag'. Bij restaurants in de Belgische hoofdstad, maar ook in het noordelijke Antwerpen wordt een extra vijf à zes euro aan de klant gevraagd om mee te helpen het hoofd boven water te houden.

De restaurants Danieli Il Divino, Maven en Umami in Antwerpen vragen zes euro extra, het Brusselse restaurant VIVA M’Boma rekent vijf euro extra per klant om het verlies aan inkomsten te compenseren. In Spanje rekenen sommige restaurants een bijna symbolische één euro.

Alhoewel deze toeslag de restauranteigenaren op veel kritiek komt te staan, zelfs een Belgische minister meende zich ten faveure van de klant in de strijd te moeten werpen, vragen de eigenaren om wat respect.

"Ik vind dat er wat meer respect mag komen voor de horecasector, wij proberen vanuit een zeer moeilijke toestand ons hoofd boven water te houden. Twintig procent van de faillissementen valt in de horeca, maar dat is iedereen precies al vergeten", aldus Wim Van der Borght van Shrimp Tempura.

De directie van VIVA M’Boma reageerde ook op alle ophef. "Omdat we niet wisten wat de door de regering opgelegde anti-coronamaatregelen zouden kosten, besloten we een extra toeslag van 5 euro euro per klant toe te passen. We brachten elke tafel hiervan op de hoogte, en tien dagen lang begrepen de klanten onze positie."

De meningen onder de gasten zijn echter wel degelijk verdeeld, maar velen kunnen de extra toeslag ook wel begrijpen. Bij het exclusieve VIVA M'Boma zijn in de drie maanden bijvoorbeeld geen ontslagen gevallen. "Want we zijn één team, in goede en slechte tijden", aldus de directie. Daarnaast kunnen zij op dit moment slechts vijftig procent van hun capaciteit benutten.

Binnenkort worden de regels voor horeca weer versoepeld en de restaurants melden allemaal dat dan de coronatoeslagen zullen verdwijnen.

Bij 'Horeca Brussel' reageren ze verbaasd dat restaurants een toeslag rekenen. "De federale overheid heeft ons een btw-verlaging toegekend om wat meer ademruimte te geven", aldus een woordvoerder. "Het verwondert mij dan ook dat restaurants hier bovenop ook nog eens een toeslag aanrekenen. Commercieel gezien vind ik dat geen goeie zet."