De impact van het coronavirus in Afrika kan verpletterend zijn
Het coronavirus in Afrika kan vernietigend zijn; de respons van Europa moet over onze grenzen reiken, zegt voorzitter van de ontwikkelingscommissie Tomas Tobé. Gezien de kwetsbaarheid van de gezondheidszorg in vele ontwikkelingslanden, kan het coronavirus verwoestende gevolgen hebben, waarschuwen leden van de Parlementaire ontwikkelingscommissie.
De EU werkt hard om de lidstaten te steunen en de economische impact in Europa te beperken, maar het coronavirus is een pandemie en kent geen grenzen. In een resolutie van 17 april, heeft het Parlement de noodzaak voor internationale samenwerking, solidariteit en een sterker UN-systeem benadrukt, in het bijzonder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Globale EU-respons op Covid-19
De EU lanceerde op 8 april “Team-Europa”, een pakket van meer dan €20 miljard om de meest kwetsbare landen te helpen in de strijd tegen de pandemie en haar gevolgen, met de nadruk op Afrika en de buurlanden van de EU. Het overgrote deel van de financiering is afkomstig van bestaande middelen en programma’s die nu specifiek voor de strijd tegen het coronavirus worden ingezet.
Het Parlement steunt de inspanningen van de Europese Commissie voor een wereldwijde respons. EP-leden sluiten zich ook aan bij de oproep van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank om de schuldaflossing van de armste landen op te schorten.
Maak Nederland Weer Groot #MNWG
Het enige waar bevolkingstoename (door migratie) goed voor zou zij is ons huidig economisch systeem, maar dit systeem is "broken" zoals we nu zien met het eindeloos printen van fiat (dus waarom zouden we dat nog ondersteunen?). Alles zit in een bubbel en die is nu aan het barsten. Corona is daarvoor een mooie afleidingsmanouvre.
En de EU leden nu voor deze mafioso mentaliteit garant mogen staan, dit terwijl de italiaanse burgers dus allesbehalve arm zijn..
Vervolgens heeft de italiaanse regering er net een beleid door geduwd waarbij de pensioen leeftijd nog verder is verlaagd en als ik me niet vergis iedere arme een basis inkomen krijgt . Dat dat niet goed komt financieel zal hun een rotzorg wezen want nederland staat tochwel garant binnenkort.
Dus ja in hoeverre je nu geld naar italie moet sturen voor corona hulp . ik weet het niet...
check ook https://www.geenstijl.nl/3422521/heel_europa_is_rijker_dan_wij/
De vraag is alleen of dat zo erg is.
Ga ergens anders dom blaten, stomme sukkelaar.
Lees dit sukkel
Combinatie sprinkhanenplaag en corona breekt Oost-Afrika op
Voedseltekort Sprinkhanen maken een miljoen Ethiopiërs afhankelijk van voedselhulp. Het coronavirus maakt de bestrijding van de overlast gevende insecten lastig.
Nieuwe zwermen woestijnsprinkhanen maken hun opwachting en bedreigen de voedselproductie van Oost-Afrika. De eitjes van de vraatzuchtige beestjes zijn uitgekomen en hun aantal is nu zeker twintig keer zo groot als een paar weken geleden. ,,Extreem alarmerend", noemt de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, de situatie.
Lees ook: 'Wereld op rand van hongerpandemie'
Een paar weken geleden gaven de sprinkhanenbestrijders in Noord-Kenia elke zwerm nog een naam. ,,Nu kunnen we geen namen meer bedenken. Er zijn simpelweg te veel groepen, we zijn de tel kwijt", zegt een van hen telefonisch vanuit het noordelijke district. De bestrijding wordt belemmerd door het inmiddels aangebroken regenseizoen en het gebrek aan pesticiden.
,,Eind vorige maand ontstonden er tekorten aan verdelgingsmiddelen en we kunnen nu vaak ook niet meer sproeien, omdat door de zware regens de pesticiden wegspoelen", zegt Joseph Lolchuraki van het bestrijdingsteam in het noord-Keniaanse district Samburu.
De woestijnsprinkhanen verspreidden zich de afgelopen maanden vanuit het Midden-Oosten over de Rode Zee naar de Hoorn van Afrika en verder zuidwaarts. Overvloedige regen en hoge temperaturen vormen ideale omstandigheden voor hun voortplanting en dat gunstige weer duurt voort. Zo is de plaag uitgegroeid tot de grootste van de afgelopen zeventig jaar. In Ethiopië zijn een extra één miljoen inwoners afhankelijk geraakt van voedselhulp, omdat 200.000 hectare boerenland werd beschadigd. In Kenia werden 30.000 mensen geraakt door de plaag en werd het groen op 34.000 hectare opgegeten.
Kenia reageerde aanvankelijk traag op de plaag en nu wordt de bestrijding bemoeilijkt door de corona-uitbraak. De bestrijdingsmiddelen uit Japan vinden door de crisis in de luchtvaart maar mondjesmaat hun weg naar Kenia. Met hulp van het Keniaanse leger en de Nationale Jeugdbrigade gaat de bestrijding door, maar vanwege de coronamaatregelen kunnen groepjes bestrijders niet meer in volgepakte auto's het veld in trekken om te spuiten. De bestrijding verloopt moeizaam.
Lees ook: Wanneer zelfs het leger de plaag niet meer aankan
Woestijnsprinkhanen houden van vers groen en zullen zich dus op de ontspruitende gewassen werpen. Bij de vorige invasie was de oogst al gerijpt, waardoor de schade toen beperkt bleef.
What shall we eat, kopte de Daily Nation, de grootste krant van Kenia, onlangs. Is er straks nog wel genoeg eten? Met de ene crisis die over de andere schuift raken de voedselvoorraden op. De uitdagingen voor de zwakke overheden worden wel erg herculisch: hoe kunnen zij arme bewoners, in lockdown in de sloppenwijken, bijvoeden als er onvoldoende voedsel wordt geproduceerd?
De beestjes met een levensduur van drie maanden kunnen honderdvijftig kilometer per dag afleggen en bevinden zich nu al in het noorden van Oeganda en in Zuid-Soedan. Door de burgeroorlog raakten 4,3 miljoen Zuid-Soedanezen ontheemd die nu afhankelijk zijn van voedselhulp.
In Somalië kan de strijd tegen de beestjes niet effectief worden aangegaan omdat de terreurgroep Al-Shabaab in grote gebiedsdelen de scepter zwaait.
En dan dit
Drie rampen ineen in het Victoriameer
Hoog water Victoriameer verzwelgt huizen, hotels en bedrijven
Het Victoriameer treedt buiten zijn oever en verzwelgt alles wat er langs het water en op stranden is gebouwd.
Erik van Zwam23 april 2020, 13:38
Het hoge woord, op het hoogste niveau, is eruit. Het waterniveau in het Victoriameer is zo hoog gestegen dat het een gevaar is voor bewoners, bedrijven, hotels, restaurants en boeren aan het meer. Dat zegt president Museveni van Oeganda.
Hij gaf in een speech afgelopen weekend iedereen die aan de oevers van het Victoriameer woont of werkt het dringende advies om zijn bedrijf, woning, land, hotel of horecagelegenheid te ontruimen en het definitief hogerop te zoeken, voordat de milieudienst tot evacuatie overgaat.
Alle drie de landen rond het Victoriameer, in oppervlakte anderhalf keer zo groot als Nederland, kampen met het enorm gestegen water. Ook in Kenia en Tanzania is de overlast groot. Er wonen en werken miljoenen Afrikanen langs de randen van het meer die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.
Honderden gezinnen dakloos
De waarschuwing van Museveni kwam voor velen al te laat. Bij de oeverplaats Ggaba zijn inmiddels vele honderden gezinnen dakloos geworden omdat het rijzende water bezit nam van hun woningen. Vele hotels gebouwd op de stranden aan het meer overstromen en moeten noodgedwongen dicht.
In Kenia, bij de stad Kisumu, staat het water zo hoog dat veel bedrijven aan de rand van het meer door het water zijn verzwolgen. Boeren zien hun oogsten verloren gaan in het stijgende water.
In Tanzania in de regio Musoma verlaten dorpelingen hun huizen en staat een kliniek onder water. De Mara-rivier die bij Musoma in het Victoriameer stroomt, sleurt het vee van boeren mee, meldt de Tanzania Daily Mail.
De autoriteiten haalden hun schouders op
Al vijf jaar geleden waarschuwden de onderzoekers van de universiteit van North Carolina voor het gevaar van rijzend water door klimaatverandering en ontbossing, waardoor water veel sneller naar het meer stroomt. In alle drie de landen haalden de autoriteiten hun schouders op bij het lezen van het rapport. Ze hadden in die tijd eerder last van te weinig regen.
Inmiddels houdt het regenseizoen maandenlang aan met hevige slagregens. De verwachting is dat het waterniveau de komende jaren alleen maar verder zal stijgen en steeds meer land opslokt. De regel in de drie omliggende landen is dat er een bufferzone moet zijn tussen de oever en de bebouwing van twee- tot driehonderd meter. Daar is de laatste jaren, vanwege economische belangen, op grote schaal de hand mee gelicht. Veel hotels zijn op de stranden gebouwd om buitenlandse toeristen aan te trekken. Die investeringen vallen nu bijna letterlijk in het water.
Het Victoriameer staat nu zo vol water dat de Owen Falls-dam in de Victorianijl, vlak bij de Oegandese plaats Jinja, het water in het stuwmeer nauwelijks meer aan kan. Het staat nog maar vier centimeter onder het uiterste niveau. Daarboven dreigt gevaar voor een damdoorbraak. Het elektriciteitsbedrijf Eskom liet weten de sluizen te hebben open gezet. Er stroomt nu 1500 kubieke meter water per seconde de Nijl in. De hydrodam kan maximaal een dubbele hoeveelheid water laten uitstromen.
De enorme wateruitstoot geeft weer grote problemen in de benedenloop van de rivier, waar langs de oever ook mensen wonen en bedrijven zijn gevestigd, die nu het risico lopen onder water te komen staan. Stroomafwaarts liggen grote meren als Kyoga en Albert en ook die dreigen al buiten hun oevers te treden.
De laatste keer dat het Victoriameer zo overstroomde was in 1963. Angstige bewoners aan het meer zien het als een straf van de goden. Het meer drukt de oprukkende bebouwing terug. Van klimaatverandering als oorzaak willen ze niet weten.
Puur vergif' in Victoriameer geloosd, en dat heeft grote gevolgen
De gezondheid van miljoenen bewoners langs het Victoriameer wordt bedreigd. Dat blijkt uit toxicologisch onderzoek.
Erik van Zwam19 februari 2020, 18:55
Het Victoriameer is ernstig vervuild met pesticiden, zware metalen en bacteriën zoals E. coli en salmonella. Het meer, dat anderhalf keer de -omvang heeft van Nederland en waar drie landen aan grenzen, heeft 'een serieus gezondheid- en milieuprobleem', zegt James Mbaria, hoog¬leraar gezondheidszorg aan de Universiteit van Nairobi in Kenia over de telefoon.
Samen met onderzoeksjournalisten van de Nation Media Groep (NMG) in Kenia werden in het Victoriameer 52 monsters genomen op 28 locaties in twee landen: Oeganda en Kenia. Alleen niet in het derde land aan het Victoriameer, Tanzania. De monsters werden onderzocht in het toxicologisch laboratorium van de Universiteit van Nairobi. "Alle monsters waren vervuild", zegt Mbaria. Hij gaat ervan uit dat de gevonden ¬resultaten voor het hele water van het meer gelden.
Kisuma
Een groot probleem is er bij de stad ¬Kisuma, aan het Victoriameer aan de kant van Kenia. Het waterzuiveringsbedrijf Kiwasco, dat het afvalwater uit de Kisatrivier moet filteren, doet dat volgens de journalisten van NMG niet. Het zwaar verontreinigde afvalwater wordt zo in het meer geloosd zonder het schoon te maken. "Het is een zure stinkende massa van bruine en witte smurrie die in het meer verdwijnt", schrijft de Keniaanse krant de Daily Nation. Uit monsters die de journalisten daar hebben genomen blijkt dat ook. "Puur gif", beschrijft de Daily Monitor van de NMG de lozingen.
De NMG vond zeven zware metalen in het water waaronder cadmium, dat kanker veroorzaakt, en chroom, dat voor aandoeningen aan de luchtwegen zorgt. Andere metalen die opdoken in het water waren zink, kwik en lood. Ook troffen ze extreem hoge concentraties poepbacteriën aan, ¬zoals E. coli.
Zowel het waterzuiveringsbedrijf als de Keniaanse milieutoezichthouder Nema ontkenden de vervuiling. "Er zou volgens hen niets aan de hand zijn. Nema zou met data van onderzoeken komen om te bewijzen dat het water in orde is, maar tot nu toe hebben ze ons niets gegeven waaruit blijkt dat het water schoon is bij Kisuma in het Victoriameer", zegt Mbaria.
Sediment
Ook aan de Oegandese kant is het mis. Monsters genomen van vissen in het Victoriameer en sediment van de bodem bij Ggaba en Masese in Oeganda bevatten pesticiden, zelfs door de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO verboden pesticiden, die zeer gevaarlijk zijn voor mensen. De ¬gevangen vissen, zoals de nijlbaars, ¬tilapia en meervallen zijn niet geschikt voor consumptie.
Het Victoriameer kampt ook met de komst van de Zuid- Amerikaanse waterhyacint. Deze uitheemse plant met prachtige bloemtrossen verstikt grote delen van de kust van het meer. De visstand heeft er ernstig onder te lijden.
Rondom het Victoriameer leven miljoenen mensen die van het water afhankelijk zijn als het gaat om drinkwater en voedsel. Mbaria vindt de huidige situatie onverantwoord. "Regeringen van de betrokken landen moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en er moet een bewustwordingscampagne komen", zegt hij.
Nu gooit iedereen zijn troep van ontlasting, plastic, vuilnis, bedrijfs¬afval en chemicaliën in het meer. Zo loost de zuiveringsinstallatie in Kisuma zwaar vervuild water in het Victoria meer en iets verderop haalt ze drinkwater op uit datzelfde meer. Dat wordt verkocht als schoon water aan honderdduizenden bewoners in de ¬regio.
Waterhyacint verstikt Afrika's grootste meer
KAMPALA - Een verstikkende deken van Eichhornia crassipis dobbert in de Gaba-baai van het Afrikaanse Victoriameer. De brij van waterhyacinten biedt een prachtig schouwspel, met de diepgroene bladeren en lila bloemtrossen. Maraboes stappen op lange poten rond en kiezen met hun grote snavels uit de dode vissen tussen de waterplanten.
ILONA EVELEENS19 juni 1998, 0:00
De omwonenden van het Victoriameer, het grootste meer van Afrika, zijn echter allesbehalve gecharmeerd door de bloemenpracht. De waterhyacint is voor hen een hardnekkig onkruid dat ernstige ecologische en sociale schade met zich meebrengt. De woekerende plant verstopt de havens en de visstand lijdt er hevig onder.
De markt van Gaba, een dorp bij de Oegandese hoofdstad Kampala, ligt overvol met uiteenlopende artikelen. Alleen de stalletjes van de visverkopers bieden een treurige aanblik. Een enkele nijlbaars wacht op een koper. "De regering doet niets voor ons", zegt Jerome Shempiiri, een van de vishandelaren. "Nu we zo weinig vangen, zou de regering de waterhyacinten van ons moeten opkopen. We kunnen de planten binnenhalen met onze bootjes. Dan verdienen we tenminste nog iets".
Toch is de Oegandese regering, in vergelijking met Tanzania en Kenia, het meest actief in de bestrijding van de plaag. Vooral in Kenia zijn de regering en particuliere organisaties niet verder gekomen dan oeverloze debatten.
Het Victoriameer is met een oppervlakte van 68 000 vierkante kilometer anderhalf keer zo groot als Zwitserland. Het verschaft drinkwater en werkgelegenheid aan miljoenen omwonenden. Het is een levensader waar wetenschappers zich steeds grotere zorgen om maken. De situatie wordt weliswaar nog niet als rampzalig omschreven, maar wel als uiterst problematisch.
De waterhyacint komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is vooral te vinden in de Amazone-rivier in Brazilië. Een halve eeuw geleden werd de plant voor het eerst op het Afrikaanse continent gesignaleerd, in Egypte. Aangenomen wordt dat iemand een exemplaar heeft meegenomen ter opfleuring van een vijver.
Het Afrikaanse klimaat deed de waterplant goed gedijen. Aanvankelijk zag niemand er kwaad in. De Oegandezen maakten er zelfs veel gebruik van. Ze legden de planten in watertanks in de overtuiging dat water daardoor koeler zou blijven. Hotels versierden kamers met schalen vol waterhyacinten. Tegenwoordig zijn ze echter bij wet verboden in Oeganda. Een vaas met de lila bloemen kan een fikse boete opleveren.
Voor de Oegandese regering was de maat vol toen de belangrijke waterkrachtcentrale bij de stad Jinja steeds vaker begon uit te vallen. Rond de dam ontstond een gigantische brij van het groene spul. Met Nederlandse steun schafte de overheid zich een soort maaimachine aan die de centrale vrij moest houden van waterhyacinten. Maar het is een kostbare operatie, waarvoor veel brandstof en reserve-onderdelen nodig zijn.
En wat te doen met de bergen rottende waterhyacinten aan de wal? De Oegandese overheid wil het onkruid gebruiken om er biogas van te maken. Later dit jaar hoopt het de eerste installatie bij Jinja te bouwen. Deze moet jaarlijks zo'n 2 500 kubieke meter methaangas opleveren, waardoor het gebruik van diesel en houtskool kan worden gedrukt.
Er worden evenwel kanttekeningen gezet bij de verwerking tot methaangas. Entomoloog James Ogwang: "Oeganda is een arm land. Mensen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Als ze horen dat er geld valt te verdienen met waterhyacinten zijn ze in staat het onkruid overal te planten, met alle desastreuze gevolgen van dien."
Ogwang werkt op een onderzoeksinstituut in Namulonge, ten noorden van Kampala. Bij zijn kantoor staan enkele watertanks waarin waterhyacinten drijven. Het zijn broedplaatsen voor twee vliegensoorten, de Neochetina eichhorniae en Neochetina bruchi. Zij zijn voorzover bekend de enige natuurlijke vijanden van de waterhyacint. Net als het onkruid komen beide vliegjes uit Latijns-Amerika.
Ogwang tilt enkele bladeren op en wijst naar de larven op de stam van een waterhyacint. Volwassen vliegen voeden zich met de bladeren. "Na enige tijd gaat de plant dood en zinkt naar de bodem, waar het verrottingsproces begint. De resultaten met deze vliegjes zijn positief", vertelt de wetenschapper.
Maar Gabulyeri Musisi, voorzitter van de vissersvereniging van Kampala, is sceptisch. "Er zijn veel te veel waterhyacinten. Er kunnen nooit genoeg vliegen zijn om alle planten te doden. Bovendien zijn we bang dat de vliegen ook andere planten of misschien zelfs onze vissen zullen eten". Volgens Ogwang is dat echter onzin; uit jarenlang onderzoek blijkt dat de insecten 107 veel voorkomende plantensoorten niet lusten. En vis moeten ze ook niet.
De dhows op het Victoriameer, met hun driehoekige zeilen, lijken uit de verhalen van Sinbad de Zeeman te komen. De vissers azen vooral op de reusachtige nijlbaars, een immigrant in het meer, die in de jaren zeventig werd uitgezet. Zoals zo vaak had het ingrijpen van de mens in het milieu onvoorziene gevolgen. De tilapia werd slachtoffer van de vraatzuchtige nijlbaars. En ook de verstikkende waterhyacint heeft ervoor gezorgd dat de tilapia nu een zeldzame vissoort is geworden.
Tegelijkertijd vormen de waterplanten een broedplaats voor insecten die malaria en bilharzia veroorzaken. Honderden mensen werden ziek toen de regering hun aanvankelijk betaalde om het water in te waden om het onkruid met de hand aan de wal te trekken.
En alsof de waterhyacint nog niet genoeg leed veroorzaakt, geven omwonenden haar ook de schuld van de overstromingen afgelopen jaar, waarbij duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Paul Anyul wijst op zijn huis met golfplaten dak. Het is volledig door water omgeven en waterhyacinten hebben zich er als een grasveld omheen genesteld. "Je moet het zien als een verstopte afvoer. De waterhyacinten verstoppen de uitgangen van het meer. Bovendien is de bodem van het meer een stuk hoger komen te liggen door het dode onkruid. Wetenschappers twijfelen echter aan deze theorie en noemen de overstromingen het gevolg van het klimaatverschijnsel El Niño.
"Het lijkt alsof God de ene plaag na de andere over ons meer uitstort", zegt Joseph Mukiibi, directeur het nationale agrarische onderzoeksinstituut. "Maar wij wetenschappers lossen het wel op. We doen weliswaar nog niet genoeg in Oeganda, maar we zullen een ecologische ramp in het Victoriameer voorkomen. We zijn zo'n beetje de enigen die iets doen. Kijk naar Kenia, daar zijn ze net wakker geschrokken."
Tanzania, Oeganda en Kenia hebben een werkgroep in het leven geroepen die de situatie van het Victoriameer nauwlettend moet volgen. De Oegandese wetenschappers vertrouwen echter meer op eigen kunnen. "De Kenianen denken dat ze nog steeds een leidende rol spelen in Oost-Afrika. Ze zijn er nog niet achter dat wij die rol inmiddels hebben overgenomen", smalen ze.
Ben je al wakker?
Als iemand op integere wijze zijn mening op FOK zet dan ben jij het politiek correcte blatend oetlul die hem wel eventjes afzeikt zonder reden.
Jij noemt jezelf " ( vr) eet geen dieren?
Wist je dat jouw lichaam 24 uur per dag niets anders doet dan dat?
Virussen en bacteriën zijn ook levende wezens.
Heb daar respect voor.
Vooral als jij er aan dood gaat.
Da's pas lachu.
De katholiek kerk heeft tientallen jarenlang het condoomgebruik ontmoedigd in met name Afrika, de reden?
Het moest vooral niet bekend worden dat kinderen misbruikt werden op alle continenten.
En dan dit.
Wist je dat dezelfde religie een condoomfabriek heeft?
Als het niet zo treurig was zou ik er misschien wel om kunnen lachen als ik mijzelf onder mijn linkerschouder kietel.
Ha, ha, ha 't is met moeite maar het lukte
Oja , land onteigening en vermoorden, verdrijven van witte boeren (lees kennis vernietiging) want ze weten het zelf t beste..
Daarom.. moet er nog wat meer geld heen, want dat helpt..
Zoals jezelf al aangeeft de lokalen boeit het geen drol, waarom moet de rest van de wereld het wel doen dan?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken