'Corona decimeert deelnemersveld treinenronde - WEER geen Fyra voor PTA-helden'

Tijdens de negende en laatstvorige Nieuwjaarsronde van de treinenfappers ontstond het idee om voor de 10 jaar jubileum-editie naar Italië te gaan om alsnog een ritje met de AnsaldoBreda V250 te maken. De Fyra die onze vrienden al in januari 2013 heel graag hadden willen testen, maar die van het net getrapt was voordat iemand er serieus een indruk van kon krijgen, wegens het verlies van allerlei onderdelen onderweg.

Diezelfde treinstellen zijn na veel geklier en geklooi in 2015 terug gegaan naar Italië, in 2017 door de nationale spoorwegen opgekocht en vanaf 2019 mondjesmaat weer ingezet. En juist nu komt het coronavirus de boel verpesten. Sinds de uitbraak op vrijdag 21 februari hebben de deelnemers vrijwel elke avond urenlang overleg gepleegd: "zullen we wel, zullen we niet, is het veilig, is het paniek?"

Uiteindelijk kreeg iedereen er een steeds slechter gevoel bij en toen ook nog het reisadvies voor heel Noord-Italië oranje werd, konden onze helden niet anders dan de plannen wijzigen. Voor velen was de lol er allang vanaf, maar uiteindelijk zijn zes hardliners donderdagochtend toch vertrokken voor een mooie vierdaagse met Zwitserland als doel.

Natuurlijk is er ook weer een boekje gemaakt maar aangezien dat grotendeels irrelevant is slaan we dat dit jaar maar over. Het spreekt voor zich dat iedereen uitermate teleurgesteld is, maar ze proberen er toch nog wat moois van te maken, en qua treinen is Zwitserland natuurlijk ook niet te versmaden. Het komt goed! Somehow. En die Fyra, die krijgen ze nog wel. Ooit...

De Fyra met Italiaanse kleuren  (Foto: FOK!)
De Fyra met Italiaanse kleuren (Foto: FOK!)