Geen bestellingen bij Boeing in januari, schuld loopt op

Boeing heeft in de maand januari geen nieuwe orders voor vliegtuigen kunnen inboeken. Dit is de eerste keer sinds 1962 dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer met lege handen staat. Dit dramatische cijfer volgt nadat hun ooit best verkochte jet, de 737 MAX, na twee fatale ongelukken nog steeds aan de grond staat.

In de eerste maand van 2020 werden slechts dertien vliegtuigen afgeleverd. Een jaar geleden wist Boeing 45 bestellingen te scoren en leverde het 46 vliegtuigen.

De meeste klanten van luchtvaartmaatschappijen vermijden het plaatsen van nieuwe bestellingen voor de 737 MAX totdat het vliegtuig is vrijgegeven door toezichthouders om weer te vliegen. Boeing ziet de Europese concurrent Airbus aan de horizon verdwijnen, terwijl de enorme verliezen blijven oplopen.

Airbus heeft in januari bestellingen voor 274 nieuwe vliegtuigen binnengekregen, terwijl Boeing de terugkeer van de 737 MAX maar blijft uitstellen. De schuldenlast is inmiddel opgelopen tot ruim 27 miljard dollar, een bedrag dat alleen maar op zal blijven lopen, aangezien de Amerikaanse vliegtuigbouwer luchtvaartmaatschappijen moet blijven compenseren voor het aan de grond houden van hun vliegtuigen.

Een voorzichtige schatting voorspelt dat de schuld halverwege 2020 wel eens opgelopen zou kunnen zijn tot 34 miljard dollar.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zegt inmiddels bezig te zijn met het plannen van veiligheidsvluchten voor de geplaagde 737 MAX, maar wil geen uitspraak doen wanneer het vliegtuig weer in gebruik mag worden genomen.