Onderzoek naar spookbewoning leidt tot mega-strafzaak

Tweeëntwintig doorzochte appartementen en achttien aanhoudingen. Miljoenen euro’s aan contanten en vijfentwintig (merendeels luxe) auto’s in beslag genomen. Plus vijf vuurwapens en verdovende middelen. De politie-actie tegen spookbewoning die dinsdagochtend 5 maart 2019 plaatsvond in de Haagse wijk Ypenburg, was er een van overtreffende trappen. Deze en volgende week staan de zeven hoofdverdachten voor de rechter.

De zaak startte als een witwasonderzoek rond een 44-jarige Nootdorper. Hij zou zijn twee bedrijven gebruiken om woningen en auto’s aan criminelen te verhuren. Bovendien zou hij aan mensen salaris hebben uitbetaald zonder dat ze werkzaamheden hadden verricht.

Bij veel van zijn woningen stond volgens de gemeente niemand ingeschreven. In de gevallen waarin dat wel bekend was, ging het vaak om mensen met een strafblad of connecties in het criminele milieu. Verder hadden de appartementen een relatief hoge huurprijs (zo’n 1.100 euro of meer per maand), terwijl geen van de veronderstelde bewoners op papier de inkomsten had om die huur te kunnen betalen.

Het onderzoek leidde al snel naar twee andere verdachten, een 59-jarige Zoetermeerder en een 37-jarige Rijswijker. Beiden waren mede-bestuurders in het bedrijf van de Nootdorper. De Rijswijker was daarnaast politieman.

Omdat niet precies bekend was wie er in de Ypenburgse appartementen woonden en wat er aangetroffen zou worden, zette de politie op 5 maart 2019 groot in. En met resultaat. Er werden achttien aanhoudingen verricht. De zeven hoofdverdachten staan deze en volgende week op zitting.

Maandag 3 februari is er geëist tegen een 59-jarige Hagenaar en een 56-jarige Rotterdamse. Dinsdag 4 februari volgen een 41-jarige Hagenaar en een 60-jarige Leidschendamse. De strafeisen tegen de Nootdorper, Zoetermeerder en Rijswijker worden vrijdag 7 februari uitgesproken.

Eisen maandag 3 februari
In het Ypenburgse appartement waar de 56-jarige Rotterdamse verbleef, vond de politie ruim zes miljoen euro aan contanten. Het was verpakt in pakketten en verstopt in het hoofdeinde van het bed waarin zij op het moment van de inval lag te slapen.

De vrouw stond niet ingeschreven op het adres, maar betaalde al bijna een jaar gas, water en licht. Zij stelt niets te weten van het geld in haar bed. Maar de officier van justitie gelooft daar niets van. Ook als het geld niet van haar is, dan nog leg je een dergelijk bedrag niet in bewaring bij iemand die je niet kent en die daar niets vanaf weet, aldus de officier.

De huur van het appartement werd aan de eigenaar – een vastgoedonderneming - betaald door een van de bedrijven van de Nootdorper. Maar er is door de gebruikers van het appartement geen huur overgemaakt naar het bedrijf van de Nootdorper. De conclusie van het OM is dat de huur contant betaald werd.

Op een van de geldpakketten is een vingerafdruk gevonden van de 59-jarige Hagenaar. Hij kwam regelmatig op bezoek in het appartement. En zijn verjaardag staat in de agenda van de bewoonster met de vermelding ‘lief’.

Beiden hebben ook nauwelijks legale inkomsten en toch een fors uitgavepatroon. Zo reed de Hagenaar rond in een van de in beslag genomen auto’s, een Porsche. Die was met contant geld gekocht door de Nootdorper en vervolgens door hem verhuurd aan de Hagenaar, zo blijkt uit een contract. De Hagenaar had via het bedrijf van de Nootdorper nog twee andere woningen geregeld. Daarin werd onder meer een geldtelmachine gevonden en een PGP-telefoon.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de 59-Hagenaar en de 56-jarige Rotterdamse zich schuldig hebben gemaakt aan (gewoonte)witwassen. Hij voegde daaraan toe dat witwassen bij uitstek een strafbaar feit is dat in verband wordt gebracht met ondermijning en georganiseerde misdaad. Hij eiste tegen de Hagenaar vijf jaar en zes maanden cel en tegen de Rotterdamse vier jaar cel.