Wat verwachten de Kroatische EP-leden van het voorzitterschap?
Kroatië nam het voorzitterschap van de Raad van de EU over van Finland op 1 januari 2020. Wat zijn de verwachtingen van de Kroatische Europarlementariërs? De slogan van het zes maanden durende voorzitterschap van Kroatië is: “Een sterk Europa in een wereld vol uitdagingen”. Het nieuwste lid van de EU wil de nadruk leggen op duurzame ontwikkeling, een netwerkeconomie, veiligheid en het positioneren van Europa als wereldleider.
Een drukke periode voor de boeg
Kroatië zal tijdens een drukke periode voorzitter van de Raad van de EU zijn, namelijk met onderhandelingen over brexit en over de meerjarenbegroting (MFK). EP-leden verwachten ook andere onderwerpen op de agenda.
Karlo Ressler (EVP) ziet het voorzittershap als een mogelijkheid voor Kroatië om zich op politiek, economisch en diplomatisch vlak verder te positioneren binnen de EU. “Kroatië zal brexit verder aanpakken en de leiding nemen in de onderhandelingen over de meerjarenbegroting voor de volgende zeven jaar. Eén van de hoogtepunten zal de top in Zagreb zijn, met een focus op het Europese perspectief van Zuidoost-Europese landen.”
Volgens Biljana Borzan (S&D) moeten de bescherming van arbeiders- en consumentenrechten, volksgezondheid en de rechtsorde de prioriteiten zijn. “Ik hoop dat de we de onderhandelingen over de meerjarenbegroting succesvol kunnen afronden omdat de uitvoering van de programma’s en de politieke richting waar burgers voor gestemd hebben tijdens de Europese verkiezingen, zoals de Europese Green Deal, ervan afhangen.”
Valter Flego (Renew Europe) zei: “Kroatië moet als neutrale bemiddelaar optreden en zorgen voor een succesvolle samenwerking en standvastige uitvoering van het programma (van de EU)”. Hij gelooft ook dat Kroatië de mogelijkheid zal vinden om aan de burgers te tonen “wat Europa voor hen doet”.
Ruza Tomašić (ECH) verwacht lobbywerk voor nationale belangen. “Het belangrijkste dossier van de vorige termijn, het rapport over het meerjarenplan over het visbestand in de Adriatische zee, zit nog steeds vast bij de Raad. Ik verwacht dat hier verandering in zal komen tijdens het Kroatische voorzitterschap.” Ze wil ook vooruitgang zien in directe betalingen in de landbouwsector en de activering van ongebruikte landbouwgrond.