Eindhovenaar veroordeeld voor bedreiging en afpersing
De rechtbank heeft gisteren een 21-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor bedreiging van zijn moeder, vernieling van een televisie in haar huis, een woninginbraak in Ede en een afpersing met diefstal met geweld van een 20-jarige man uit Zevenaar. De man krijgt hiervoor de maximale taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 352 dagen, waarvan 300 dagen voorwaardelijk.
Tussen 27 juli 2017 en 30 december 2017 bedreigde de man zijn moeder een aantal keer. Zo stuurde hij haar via WhatsApp onder andere een foto van een vuurwapen en liet hij haar via de telefoon weten dat hij haar in haar nek zou steken. Op 18 augustus 2017 gooide de man een aansteker richting zijn moeder. De aansteker raakte haar niet, maar de televisie waar zij in de buurt stond. Hierdoor ging de televisie stuk.
Inbraak
Op 20 december 2017 brak de man samen met een ander in bij een woning in Ede. Dit deden zij met de sleutel die zij van de ex-vriendin van de bewoner hadden gekregen. Zij hebben diverse goederen gestolen, zoals een Playstation 4, kledingstukken, geld en sleutels.
Afpersing en diefstal met geweld
Op 3 maart 2018 reed de man samen met 3 anderen rond in een auto. Zij zaten te bedenken hoe zij aan geld konden komen, toen zij werden getipt dat een 20-jarige man uit Zevenaar net 300 euro had ontvangen. Dit geld konden zij van hem afpakken. Nadat zij werden geïnformeerd over de route die het slachtoffer liep en een voorverkenning hadden uitgevoerd, stapten de man en zijn medeverdachten uit de auto.
Zij liepen naar het slachtoffer en vroegen meteen om zijn portemonnee. Daarbij sloegen de mannen zij het slachtoffer meerdere keren op zijn gezicht. Nadat zij de portemonnee van het slachtoffer te pakken hadden, vroeg de 21-jarige man het slachtoffer om zijn jas. Daarbij sloeg hij het slachtoffer in zijn gezicht, waarna hij de jas van het slachtoffer afpakte. Vervolgens rende hij terug naar de auto en reden zij weg.
Redenen voor straf
Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met verschillende omstandigheden, zoals de ernst van de feiten die de man heeft gepleegd. Met name de overval op de 20-jarige man uit Zevenaar vindt de rechtbank een zeer ernstig feit, vanwege de impact ervan op het slachtoffer en de samenleving. Een lange gevangenisstraf zou hier goed bij passen.
Alleen vindt de rechtbank net als de officier van justitie dat dit in dit geval geen goede straf is. Zowel de man als het slachtoffer en de samenleving zijn er niet bij gebaat dat de man weer terug gaat naar de gevangenis. De man is na de overval tot inkeer gekomen. Hij is sinds december 2018 op vrije voeten en wordt begeleid door diverse instanties. Hij ervaart problemen op verschillende gebieden en heeft de begeleiding en behandeling nodig om zijn leven verder te verbeteren en afscheid te nemen van zijn criminele verleden.
De man heeft al een positieve lijn ingezet en de rechtbank wil dit niet doorbreken met een gevangenisstraf. De man krijgt daarom de maximale taakstraf en een flinke voorwaardelijke gevangenisstraf. Aan die gevangenisstraf zijn veel voorwaarden gekoppeld om te voorkomen dat hij opnieuw een strafbaar feit begaat. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 3.000 euro aan het slachtoffer betalen.
Geen contactverbod
De rechtbank legt geen contactverbod op met betrekking tot de moeder van de man. De moeder neemt steeds contact met de man op, waardoor een contactverbod moeilijk uitvoerbaar is. Daarnaast heeft de man duidelijk gemaakt geen enkel contact met zijn moeder te willen. Ook ten aanzien van het slachtoffer van de straatoverval vindt de rechtbank een contactverbod niet nodig. De man heeft sinds het gebeuren geen contact met het slachtoffer gezocht. De rechtbank vindt het daarom niet nodig om alsnog een contactverbod op te leggen.