Amsterdam trekt zich terug als kandidaat voor ESF 2020

Het college van Amsterdam heeft besloten om geen bid uit te brengen als kandidaatstad voor het Eurovisie Songfestival in 2020. "Het organiseren van het festival zorgt voor extra druk op de stad in een periode waar al heel veel gepland staat in Amsterdam."

Omdat Duncan Laurence afgelopen editie van het Songfestival in Tel Aviv won, mag Nederland het evenement volgend jaar organiseren. Eerder liet burgemeester Halsema weten dat het grote evenement welkom zou zijn in Amsterdam.

Al meerdere locaties lieten weten geïnteresseerd te zijn in de organisatie daarvan. Zo gaven Ziggo Dome en RAI al aan ruimte in hun agenda te willen maken. Op 17 juni ontving de stad daarom een uitnodiging om een bid uit te brengen.

Onder voorwaarden
In het document stonden behoorlijk wat voorwaarden en financiële eisen waaraan de stad zou moeten voldoen. Vanwege de hoge kosten diende de gemeente een 'bid onder voorwaarden' in.

Daarmee maakte het college duidelijk dat de kosten evenredig verdeeld moeten worden. Ook een bijdrage van de organisatie en andere partijen in de stad, waaronder het GVB en de Hotelsector, werd verwacht.

Toch geen ruimte
Daarbij werd ervan uitgegaan dat het evenement zou kunnen plaatsvinden in de Ziggo Dome. "Deze zaal is qua omvang, uitstraling, locatie en techniek zéér geschikt", aldus de gemeente.

Maar uiteindelijk bleek de venue toch geen ruimte in de agenda te hebben. Hetzelfde gold voor de RAI en de Johan Cruijff Arena. Andere zalen, zoals AFAS Live zouden te klein zijn voor het mega-evenement.

Een mobiele Ziggo Dome moest vervolgens uitkomst bieden: een festivalterrein met Lowlandstenten als hoofdpodium en daaromheen paviljoens met muziek en foodtrucks. Maar na het uitwerken van de plannen bleek dit concept toch te complex.

Teleurstelling
De gemeente trekt zich daarom alsnog terug. "Het college realiseert zich dat dit voor veel mensen in de stad een teleurstelling is. Amsterdam wenst Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht veel succes bij het opstellen van hun bidbook."