Geld voor onderzoek naar kinderleukemie
KWF Kankerbestrijding maakte dinsdag bekend welke onderzoeken zij gaan financieren. Een belangrijk onderzoeksproject naar kinderleukemie van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, geleid door dr. Roland Kuiper, is hiervoor geselecteerd door een commissie, bestaande uit wetenschappers en ervaringsdeskundigen.
Jaarlijks krijgen ongeveer 120 kinderen in Nederland de diagnose acute lymfatische leukemie (ALL). De overlevingskansen zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch overlijden er nog steeds kinderen aan ALL, vooral als de ziekte ondanks intensieve behandeling terugkeert.
Onderzoekers in het Prinses Máxima Centrum ontdekten een opvallend fenomeen dat daar mogelijk mee te maken heeft. Zij zagen, bij een aantal kinderen waarbij de leukemiecellen terugkeerden, een razendsnelle opeenhoping van DNA-schade, ook wel hypermutatie genoemd. Verschillende oorzaken lijken hierbij een rol te spelen.
"Leukemie bij kinderen kenmerkt zich door het lage aantal foutjes in DNA, en wat we hier hebben ontdekt, is precies het tegenovergestelde. Mogelijk biedt dit fenomeen nieuwe kansen voor de behandeling van deze groep. Daar gaan we in dit project mee aan de slag", zegt dr. Kuiper.
Met financiering van KWF gaat dr. Roland Kuiper met zijn collega dr. Frank van Leeuwen en hun team de mechanismen ontrafelen die betrokken zijn bij hypermutatie. Hoe vaak komt hypermutatie voor bij kinderen met leukemie, en wat gaat er in deze leukemiecellen precies mis? Wordt hypermutatie veroorzaakt door de eerdere behandeling, en wat zijn de kansen op genezing?
KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten: “KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om niet alleen de kansen te verbeteren voor de meest voorkomende tumorsoorten maar ook voor zeldzame tumoren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs.”