Morang 1e vrouwelijke vlagofficier bij marine

De Koninklijke Marine bevorderde vandaag voor het eerst een vrouw tot commandeur. Het gaat om Jeanette Morang, die in 1997 al als 1e vrouw commandant werd op een Nederlands marineschip. De bevordering is een belangrijke mijlpaal in 75 jaar geschiedenis van vrouwen bij Defensie.

In 1944 gingen de eerste vrouwen aan de slag bij de Nederlandse krijgsmacht. Eerst in aparte afdelingen, maar in 1981 hief de krijgsmacht deze afdelingen op en was de integratie van vrouwen een feit. Morang zat in 1983 in de 1e lichting vrouwelijke adelborsten op het Koninklijk Instituut voor de Marine. Ze kwam in dienst als adelborst voor de zeedienst.

Rijke staat van dienst
Morang doorliep vanaf dat moment een brede carrière binnen de marine en bij andere Defensieonderdelen, met plaatsingen in binnen- en buitenland. Ze was onder meer commandant van mijnenbestrijdingsvaartuig Hr. Ms. Alkmaar en luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter. Ze staat bekend als een professionele, overtuigende en eigenzinnige officier met een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsbesef en een doortastende persoonlijkheid.

De bevordering tot commandeur en daarmee vlagofficier betekent dat de marinetop voor Morang functies ziet op alle mogelijke plekken.