Petitie 'trek Brexit terug' schiet de lucht in

Een petitie om de de artikel 50-procedure terug te trekken en de brexit daarmee te annuleren schiet sinds gisteravond de lucht in en er is momenteel al meer dan 700.000 keer op gestemd.

Doel achter de petitie is om duidelijk te maken dat 'de Britse overheid blijft claimen dat de Brexit de wens van het volk is, terwijl het volk er helemaal niet meer zo over denkt', aldus de maker, 'een nieuw referendum zal er wellicht niet komen, dus laat je stem nu horen'. 

Deze vorm van petities is vergelijkbaar aan het Nederlandse burgerinitiatief, waarbij de tweede kamer er bij voldoende handtekeningen verplicht is het te bespreken. Het Britse parlement is nu 'verplicht het te overwegen voor een debat'. Of dat er ook echt gaat komen, en of dat vóór de Brexit-datum van 29 maart zal zijn is nog maar de vraag.

Gisteravond tikte rond 21:00 uur (Nederlandse tijd) de petitie de 100.000 handtekeningen aan, waarmee de overheid verplicht is de inhoud te bespreken. Rond middernacht stond de teller op 225.000 handtekeningen, en op het moment van schrijven staat deze op 700.000.

Update 12:35 uur
Inmiddels lijkt het erop dat de servers van de Britse overheid het hebben begeven onder de immense bezoekersaantallen. Van tijd tot tijd is de site slecht of niet bereikbaar en staat er een melding dat deze down is vanwege 'onderhoud'. De teller staat inmiddels op 750.000 handtekeningen.