CDA draait: kinderpardon moet worden uitgebreid

Nadat een groep van 38 wetenschappers een rapport publiceerde, dat het onverantwoord is om kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn toch uit te zetten, is het CDA van gedachten veranderd. Waar de partij vroeger aan de huidige regelgeving vasthield, zelfs na de zaak Lily en Howick, zegt ze nu bij monde van Van Toorenburg dat er sprake is van een 'veranderd inzicht'. 

Lees ook: Wetenschappers: 'Kinderen uitzetten onverantwoord'

De ChristenUnie reageerde verheugd op de draai van het CDA. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: "De ChristenUnie is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws. Het gesprek hierover gaan wij natuurlijk graag aan voor al die kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben moeten leven."

Nu ook het CDA voor de verruiming van het kinderpardon is, is er een meerderheid van de Tweede Kamer voor de versoepeling van het beleid,  zelfs wanneer de VVD de plannen afwijst. Naast het verruimen van het kinderpardon willen het CDA en D66 dat asielaanvragen van gezinnen met kinderen prioriteit krijgen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Daarvoor zou ook de capaciteit van de IND moeten worden uitgebreid.