Debutanten Aspinall en Joyce naar kwartfinales WK darts

Nathan Aspinall heeft zich vrijdag als derde speler geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De 27-jarige Engelsman ontdeed zich in zeven sets van de Zuid-Afrikaan Devon Petersen: 4-3.

Beide ongeplaatste spelers maakten er een leuke partij van in Londen. Petersen kwam 2-0 voor in sets, door vooral goed te finishen. Zes op acht kansen was raak. Vervolgens lieten de dubbels bij Petersen het afweten en begon het gemiddelde van Aspinall wat op te lopen. De Engelsman won vervolgens sets drie, vier en vijf. 

Petersen had in de zesde set moeite met de dubbels. Toch kwam hij op een 2-1 voorsprong met een 115-finish. Vervolgens wist hij ook de volgende leg te pakken en daarmee de zesde set te winnen. In de beslissende set wonnen beide spelers hun twee eigen begonnen legs, waardoor verlening nodig was. Aspinall wist 'm uiteindelijk te pakken: 4-2! The Asp kon in de laatste leg 170 uitgooien, maar besloot 'm netjes weg te zetten op D16. Die gooide hij de volgende beurt in één keer raak.

De Engelse nummer 73 van de wereld haalde een gemiddelde van 95,76 en een uitgooipercentage van ruim 38 procent. Petersen zette daar een moyenne van 90,75 en een finishpercentage van 40 procent tegenover. Aspinall stuit in de volgende ronde op Benito van de Pas of de Noord-Ier Brendan Dolan, die ook vrijdagmiddag in actie komen. Ook de overige vijf achtstefinalepartijen worden vrijdag afgewerkt. Michael van Gerwen en Gary Anderson plaatsen zich donderdag al voor de kwartfinales. 

Update 18.25 uur

Van Gerwen stuit zaterdagavond op de Engelsman Ryan Joyce, die vrijdag verrassend met 4-3 te sterk was voor zijn landgenoot James Wade. Joyce kwam op 1-0 in sets met een 138-finish (3-1). Bij 2-2 in set twee was het Wade die via bullseye de stand gelijk trok. Het werd 2-2 in sets. Wade begon beter in zijn spel te komen en won set vijf met 3-0.

In set zes kreeg Wade zijn eerste wedstrijdpijlen, maar de Engelsman miste maar liefst vijf matchdarts. Joyce stond ook niet lekker te finishen maar pakte het cadeautje wel uit waardoor er een beslissende zevende set kwam.

Wade liet zich tegen Joyce opnieuw van zijn onsportiefste kant zien. Nadat 'ie een finish uitgooide liep hij al naar het bord om zijn pijlen te halen tot hij opeens besloot zijn loopje te staken en naar het publiek te lopen. Het leverde hem geen gejuich op en het publiek begon zich tegen Wade te keren. Joyce bleef stabiel en won de beslissende set met 3-1.