'Vertrouwensstemming over May aanstaande'

Volgens diverse bronnen zijn de 48 brieven die nodig zijn om een stemming over de positie van premier May af te dwingen nu echt binnen.

Geruchten over een vertrouwensstemming deden al vaker de ronde, maar gisteravond staken ze weer de kop op. Nu sterker dan ooit. Er is weliswaar nog geen bevestiging, maar de BBC heeft al van een minister gehoord dat het nu dan echt gaat gebeuren.

Om een vertrouwensstemming af te dwingen zijn 48 brieven van conservatieve parlementsleden die daar om vragen nodig aan de voorzitter van de 1922 committee, dat is Sir Graham Brady. Brady is dan ook de enige persoon die weet of de 48 brieven binnen zijn. Diezelfde Brady heeft later vandaag een gesprek met premier May. Dat wordt door velen als bevestiging van de aanstaande stemming gezien.

Als de 48 brieven daadwerkelijk binnen zijn zal er binnen de conservatieve Lagerhuis fractie een stemming over de positie van May worden georganiseerd, dat kan snel gaan. Als May verliest wordt het spannender, dan moet er een nieuwe premier gekozen worden. Dat heeft tijd nodig, tijd die de Britten niet hebben.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Update 09:49 uur
Op dit moment geeft May een onverwachte persconferentie. Die is hier live te volgen. Zodra er meer nieuws bekend is zullen we dit bericht updaten. 

Update 09:56 uur
May heeft bevestigd dat er een stemming komt over haar leiderschap. Ze zal er echter tegen blijven strijden: "met alles wat ik in me heb."