Kind goed excuus om onder seks uit te komen

Maar liefst 24 procent van de vrouwen heeft wel eens haar kind(eren) als excuus gebruikt om onder seks met haar partner uit te komen; vier keer zoveel als het aantal mannen (slechts zes procent). Jonge vrouwen tot 30 jaar spannen met 63 procent de kroon. Dit blijkt uit onderzoek naar het gezinsleven van Acties.nl, uitgevoerd door PanelWizard onder 1.226 Nederlanders. Daarnaast zegt 28 procent van de vrouwen tot veertig jaar er extra geld voor over te hebben om een keer zonder kinderen op vakantie te gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen in dezelfde leeftijdscategorie met 36 procent zelfs nog hoger scoren. “Het ziet ernaar uit dat voornamelijk ouders met jonge kinderen graag eens wat tijd voor zichzelf zouden willen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik heb zelf geen kinderen, maar ergens begrijp ik het wel. Wanneer ik bijvoorbeeld mijn neefje een weekend over de vloer heb, vind ik dat hartstikke leuk, maar ben ik op zondagavond stiekem ook blij dat ‘ie weer weg is.”

Kind goed excuus om onder seks uit te komen
Kind goed excuus om onder seks uit te komen

Kinderen als excuus
Vrouwen gebruiken hun kinderen niet alleen als excuus om onder seks uit te komen, ook afspraken met vrienden worden vaak afgezegd onder het voorwendsel van familieverplichtingen. Exact de helft van de vrouwen zegt dit weleens te hebben gedaan, tegenover 44 procent van de mannen. Franke: “Iedereen heeft wel eens geen zin in een eerder gemaakte afspraak. Kinderen zijn dan het ideale excuus, vrienden kunnen hier namelijk nooit boos over worden. Daarnaast kost het hebben van kinderen ook gewoon ontzettend veel tijd”. De ondervraagden beamen dit: een kwart stelt dat werkende ouders meer vakantiedagen moeten krijgen dan werkenden zonder kinderen.

Schoonouders
Veel ouders moeten voor oppasdiensten weleens een beroep doen op hun ouders of schoonouders. Ondanks het voordeel van een gratis oppas, zegt 44 procent van de ondervraagden dat hun schoonouders ook weleens van negatieve invloed zijn geweest op zijn of haar relatie. Bij zes procent van de ondervraagden werd dit zelfs zo erg dat zij hun relatie hierom hebben beëindigd. Franke: “Ik ben altijd huiverig geweest voor een schoonmoeder of -vader met wie ik niet door een deur kan. Gelukkig is dit nog nooit voorgekomen en heb ik juist enorm veel positieve ervaringen met niet alleen mijn schoonouders, maar ook de rest van de koude kant.”

Kind goed excuus om onder seks uit te komen
Kind goed excuus om onder seks uit te komen