Gewichtheffer Moradi breekt oudste wereldrecord

Op de Asian Games in Jakarta heeft gewichtheffer Sohrab Moradi zaterdag het oudste nog geldige wereldrecord in het gewichtheffen verbroken. In de klasse tot 94 kilogram pakte de Iraniër met overmacht het goud, net als op het WK vorig jaar en de Olympische Spelen in 2016.

Vooraf leek Moradi maar één serieuze concurrent te hebben: landgenoot Kianoush Rostami, die de overstap heeft gemaakt naar de klasse tot 94 kilogram. Rostami kreeg op het eerste onderdeel, het trekken, 175 kilogram omhoog in zijn tweede poging, waarna Moradi kon beginnen.

De wereldkampioen opende op 182kg, slechts zes kilo onder het uit 1999 stammende wereldrecord van de Griek Akakios Kakiasvilis. Moradi knalde het gewicht omhoog alsof het een pakje suiker was, waarna hij Rostami op 185kg zag falen. Moradi schoof daarop gelijk door naar 189kg, haalde dat aanvankelijk niet, maar tilde het in zijn laatste poging wél omhoog, waarmee het wereldrecord een feit was.

Bij het stoten ging het voor Rostami helemaal fout. Hij begon met 218kg en haalde dat niet, waarna hij twee kilo ophoogde. Op 220kg ging het nog eens twee keer fout en dus gooide hij een vrijwel zekere medaille weg. Moradi opende succesvol met 221kg en ging vervolgens door naar 234kg: het goud was binnen en met 234 zou hij in één klap ook zijn eigen wereldrecords in het stoten en het totaalgewicht verbreken.

Dat lukte niet, maar met alleen het WK later dit jaar nog te gaan is Moradi nu de wereldrecordhouder op alle drie onderdelen in zijn gewichtsklasse. Na dit jaar zullen de klassen overhoop gegooid worden en worden alle wereldrecords weer op nul gezet, iets wat in het gewichtheffen wegens de nodige dopingtijdperken meer dan eens is gedaan.

Voor Rostami was zijn falen een hard gelag. Ayoub Mousavi won vorig jaar WK-brons in de gewichtsklasse, maar onder druk van de bondspresident in Iran moest de bondscoach Rostami - een grootheid in de klasse tot 85kg - selecteren voor de Asian Games. Rostami weigerde met de coaches samen te werken en deed alles zelf, zonder succes.

Moradi's wereldrecord, met zijn succesvolle poging op 189kg vanaf 4:45 (Bron: YouTube)