Wisselend Nederlands succes op eerste dag WK badminton

Bij de Wereldkampioenschappen Badminton in Nanjing zijn Soraya de Visch Eijbergen en de koppels Jacco Arends / Selena Piek, Jacco Arends / Ruben Jille en Jelle Maas / Robin Tabeling doorgedrongen tot de tweede ronde in China.

In het vrouwenenkelspel wist Soraya de Visch Eijbergen haar eerste ronde wedstrijd met twee keer 21-15 gewonnen van Mariya Ulitina uit Oekraïne. In de volgende ronde neemt de nummer 65 van de wereld het op tegen de als elfde geplaatste Thaise Nitchaon Jindapol. Voor Gayle Mahulette zit het toernooi er al op. De Nederlandse kampioene was in haar partij tegen Soniia Cheah kansloos. Ze verloor met 21-12, 21-13 van de Maleisische.

In het mannenenkelspel had Mark Caljouw geen gunstige loting. De nummer 31 van de wereld moest het opnemen tegen Lin Dan. De tweevoudig Olympisch en vijfvoudig wereldkampioen was duidelijk te sterk voor Caljouw. Binnen vijftig minuten stond 21-14, 21-14 op het scorebord voor de Chinees

Er was bij de mannen wel succes in het dubbelspel. Jacco Arends / Ruben Jille hadden in de eerste ronde geen enkele moeite met Fajar Alfian / Muhammad Rian Ardianto uit Indonesië. In tweede ronde nemen ze het op tegen Jordanese koppel Mohd Naser Mansour Nayef / Bahaedeen Ahmad Alshannik.

Ook Jelle Maas en Robin Tabeling wisten de tweede ronde te bereiken. Het Nederlandse koppel had in hun eerste ronde drie games nodig om het Amerikaanse koppel Phillip en Ryan Chew te verslaan: 21-13, 19-21, 21-15. In de tweede ronde spelen ze tegen Carsten Mogensen / Mathias Boe, als derde geplaatst in Nanjing.

Bij het gemengd dubbelspel wist Arends ook de tweede ronde te halen. Samen met zijn partner Selana Piek kregen ze maar tien punten tegen Mathew Fogarty en Isabel Zhong uit Amerika: 21-6-, 21-4. In de tweede ronde speelt het Nederlands koppel tegen het als zevende geplaatste Maleisische koppel Shevon Jemie Lai/ Goh Soon Huat. Arends/ Piek is zelf de nummer achttien van de wereld.

Voor Robin Tabeling en Cheryl Seinen zit het toernooi in het gemengd dubbelspel erop. Ze verloren met 21-16, 21-17 van het Japanse duo Yugo Kobayashi / Misaki Matsutomo. Seinen komt dinsdag nog in actie in de eerste ronde van het damesdubbel. Dan speelt ze samen met Piek. Ook Imke van der Aar / Debora Jille spelen dinsdag hun eerste ronde wedstrijd.