Kroaten gunnen weggestuurde Kalinic toch medaille

Nikola Kalinic had Rusland al lang en breed verlaten toen zijn landgenoten de finale speelden. Toch gunt zijn team hem ook een zilveren WK-medaille.

De dertigjarige aanvaller van AC Milan werd na de groepsfase weggestuurd omdat hij volgens trainer Zlatko Dalic niet fit genoeg was. "Tijdens de wedstrijd liep Kalinic zich warm. Hij moest invallen in de tweede helft, maar gaf aan dat hij er vanwege een kwetsuur aan zijn rug niet klaar voor was", legde Dalic destijds uit op de officiële website van de Kroatische bond. "Dat gebeurde in onze oefenwedstrijd tegen Brazilië en zondag tijdens de training ook al."

De bondscoach besloot om hem weg te sturen en leidde zijn team vervolgens naar de finale, waarin Frankrijk met 4-2 te sterk was. We zullen nooit weten of het met de 42-voudig international erbij anders was gelopen, maar Kalinic zal ongetwijfeld als een stekker balen dat hij het avontuur met zijn landgenoten niet tot het einde mee kon beleven. Bovendien was het maar de vraag of hij een medaille zou krijgen, die zoals gebruikelijk aan alle selectiespelers wordt uitgereikt.

Fransman Alphonse Areola heeft bijvoorbeeld een gouden plak gekregen, terwijl hij niet een minuut heeft gespeeld. Voor Kalinic lag het iets ingewikkelder, want hij was geen onderdeel meer van de selectie. De Kroatische bond bracht naar buiten dat de selectie mocht stemmen en inmiddels is de uitkomst duidelijk. "Het team heeft besloten dat hij ook een medaille krijgt", onthult directeur communicatie Tomislav Pacak tegenover 24sata.