22-jarige moeder krijgt geen ambulance en sterft

In Frankrijk is ophef ontstaan nadat een zwarte jonge alleenstaande moeder in Straatsburg stierf omdat de hulpdiensten weigerden een ambulance te sturen toen ze belde om hulp. De Franse minister van Volksgezondheid heeft, naast het strafrechtelijk onderzoek dat is ingesteld, een intern onderzoek bevolen nadat de opname van de noodoproep openbaar werd. 

In de opname, die afgelopen week naar buiten kwam,  is te horen hoe de 22-jarige Naomi Musenga om hulp vraagt en zegt dat ze op het punt staat om dood te gaan. De centralist antwoord honend dat ze maar contact moet zoeken met een huisarts en dat ze zeker een keer dood gaat, zoals iedereen.

Op 29 december, om 11:00 uur ’s ochtends belde de vrouw voor het eerst om hulp. Toen dit geweigerd werd, was ze volgens de Britse krant The Times uren zoet met het zoeken van een huisarts. Pas in de middag besefte een huisarts dat de toestand van de vrouw inderdaad ernstig was en liet een ambulance komen, die haar rond 17:30 naar het ziekenhuis bracht. Dezelfde nacht stierf ze, na twee hartaanvallen en orgaanfalen.

Medici worden er van beschuldigd het onderzoek naar haar dood te hebben gesaboteerd door opzettelijk vijf dagen gewacht te hebben met de lijkschouwing. Haar lichaam zou zich inmiddels in een dergelijke staat van ontbinding hebben bevonden dat er geen officiële doodsoorzaak meer was vast te stellen.

De aanklagers in Straatsburg hebben een onderzoek ingesteld om vast te stellen of de hulpdiensten 'een persoon in gevaar' niet hebben geholpen, wat volgens de Franse wet een overtreding is.