Alaphilippe klopt Roglic in eerste rit Ronde van het Baskenland

Julian Alaphilippe heeft de openingsrit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors was in de sprint net te sterk voor Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo, nadat zij op de slotklim waren weggereden uit het peloton.

Vier kilometer na de start ontstond er al een kopgroep van vier renners: Ibai Salas, Jonathan Lastra, Aitor Gonzalez en Amanuel Gebreigzabhier. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van vier minuten van het peloton.

Op de Jaizkibel, de eerste klim van de dag kwam Lastra als eerste boven. De voorsprong daalde snel en aan de voet van de tweede klim, de Maddiola, was het verschil nog maar een halve minuut. Thomas de Gendt (Lotto Soudal) maakte de sprong naar voren en kwam ook als eerste boven op de tweede klim van de dag. Ook Dario Cataldo (Astana) had de aansluiting gevonden bij de kopgroep.

Het verschil in aanloop naar de derde klim liep weer op, doordat het peloton de kopgroep wat meer ruimte gaf. Lastra was op de Garate Gaina weer de beste en behaalde zijn doel door leider te worden in het bergklassement. Daarna verdween de voorsprong van de kopgroep snel doordat Team Sky en Movistar het tempo omhoog gooide in het peloton en bij het ingaan van de laatste 25 kilometer werden ze gegrepen.

Op de voorlaatste klim bleef het peloton gesloten en pakte Michal Kwiatkowski de punten, zonder daar een inspanning te leveren. Op de slotklim, de Elkano Gaina, werd Roglic vooraan afgezet door zijn ploeggenoten van LottoNL-Jumbo en nam al snel de kop. De Sloveen had een stevig tempo te pakken en alleen Alaphilippe en Nairo Quintana.

In het slot van de klim, met stukken van 20 procent moest Quintana lossen bij het tweetal. Alaphilippe en Roglic bleven in de afdaling goed samenwerken en bleef de groep achtervolgers met 23 seconden voor. In de laatste kilometer nam de Fransman niet meer over bij de Sloveen, waarna Alaphilippe de sprint op 200 meter van de streep aanging. Roglic kwam in de laatste meters nog dichtbij, maar Alaphilippe zijn tweede zege van het seizoen.