Syrische vluchteling: leven in SyriŰ was makkelijker

Shafee Kshwar (29), een Syrische vluchteling die met zijn invalide vader Rafik uit Syrië vluchtte en sindsdien in Amstelveen woont, heeft het heul erg zwaar. Sterker; "Het leven in Syrië was makkelijker dan hier", zo vindt hij zelf.

In mei 2016 kreeg hij een appartement toegewezen in Amstelveen, maar ja, die woning is natuurlijk totaal niet geschikt voor Rafik. Die zit in een rolstoel en moet nu binnen zitten als Shafee aan het werk is. "In mijn pauze van een half uur ga ik snel naar huis om mijn vader naar het toilet te helpen," zegt hij.

Wil Roode van de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen heeft zich het lot van Shafee en Rafik aangetrokken.  "De gemeente zou maatwerk moeten leveren en dat doen ze niet" zegt ze.

Shafee wist na anderhalf jaar zelf het appartement te ruilen voor een benedenwoning. Hij gaat zelf op kamers en de inmiddels ook in Nederland aangekomen broer en twee zussen gaan bij Rafik wonen. Dat zorgt voor financiële problemen. De uitkering van de vader wordt gehalveerd, en de niet-Nederlands sprekende familieleden moeten direct solliciteren.

"Ik voel mij heel wanhopig en heb gehuild", vertelt Shafee. "Waarom is alles hier zo moeilijk?"

Gelukkig kunnen ze binnenkort verhuizen naar een woning die is aangepast voor een rolstoelgebruiker. Shafee ziet het echter somber in: "Amstelveen is voor rijke mensen, niet voor ons."