Feyenoord na achttien jaar weer kampioen van Nederland

Feyenoord is voor het eerst sinds 1999 kampioen van Nederland. De ploeg won thuis met 3-1 van Heracles Almelo en daarmee was de titel veilig gesteld. Dirk Kuyt schoot na veertig seconden al raak. Tien minuten later maakte hij ook het tweede doelpunt.

Dit kon niet meer stuk, was uiteraard, ondanks het drama van Woudestein, de algehele gedachte in De Kuip. Toen Ajax een kleine tien minuten voor rust op voorsprong kwam in Tilburg, was echter de realiteit dat in Rotterdam bij ook maar één treffer van Heracles Almelo het in ieder geval weer spannend zou worden. Na rust wilde Feyenoord dus snel op zoek naar de 3-0, zodat dat laatste minibeetje spanning kon worden verdrongen.

Een Rotterdams vrije trap werd van richting veranderd en uiteindelijk redde Bram Castro. Kort nadat Ajax in Tilburg op 2-0 was gekomen, werd Terence Kongolo per brancard van het veld gedragen; het was in zijn lies geschoten, iets dat hem het hele seizoen al achtervolgt. Feyenoord kreeg na een uur een waarschuwing van Heracles toen Reuven Niemeijer geen tijd had om aan te nemen en de bal in één keer over de lat stiftte.

Ook Feyenoord kreeg een kans toen Jan-Arie van der Heijden mee naar voren kwam. Goede voorzet van Steven Berghuis, maar Nicolai Jørgensen kreeg zijn hoofd er niet lekker tegen. Na een hoekschop kreeg Nieuwkoop een schietkans, maar hij raakte 'm niet vol met de wreef: naast. Jørgensen punterde ruim een kwartier voor het einde naast uit een voorzet van Berghuis. Laatstgenoemde schoot vijf minuten later op Castro. De doelman pakte later ook een kopbal van Nieuwkoop.

Kuyt liet zeven minuten voor het einde De Kuip ontploffen, door een penalty te benutten. Toen wist Rotterdam-Zuid het zeker: na de derde goal van de middag van de aanvoerder kon de eerste landstitel sinds 1999 Feyenoord niet meer ontgaan. De 3-1 van Peter van Ooijen was voor de statistieken. Toen de scheidsrechter voor het laatst floot kon dat feestje gevierd gaan worden en met terugwerkende kracht heeft de flater van vorige week op Woudestein een heel zoete uitwerking op het Legioen.

Dirk Kuyt scoorde een hattrick in de laatste wedstrijd. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Dirk Kuyt scoorde een hattrick in de laatste wedstrijd. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)

Feyenoord

3 - 1

Heracles Almelo

 1' Kuyt
 12' Kuyt
 84' Kuyt(pen)
   89' Van Ooijen
 
 Gele kaart: v.d.Heijden, Kuyt (Feyenoord), Bruns, Te Wierik, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 50000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop (Karsdorp/ 81)
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo (Nelom/53)
Toornstra
Kuijt
El Ahmadi
Berghuis
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/ 76)
  Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Fledderus
Bruns (Pröpper/82)
Pelupessy
Niemeijer (v.Ooijen/74)
Kuwas
Armenteros
Peterson (Darri/80)