UEFA denkt aan wijziging strafschoppenserie

Voetbalbond UEFA overweegt de volgorde van strafschoppennemers bij penaltyseries aan te passen. Tests met een nieuw systeem worden al uitgevoerd.

In de huidige opzet nemen beide teams om de beurt een strafschop, dus eerst team A, dan B, vervolgens weer A, enzovoort. Het nieuwe plan heet ABBA. Een toss bepaalt welke ploeg de eerste strafschop neemt en vervolgens nemen beide elftallen om de beurt dus twee penalty's achter elkaar.

Het nieuwe plan is bedacht omdat het team dat nu als tweede aan de beurt is, mogelijk de hele strafschoppenserie een inhaalslag moet maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ploeg die de serie begint een oneerlijk voordeel heeft en 60 procent van de penaltyreeksen wint. "De hypothese is dat de speler van team B met een grotere mentale druk te maken heeft", aldus de UEFA.

De IFAB, de spelregelcommissie van wereldvoetbalbond FIFA, heeft ermee ingestemd om het systeem te testen. Dat wordt nu gedaan op het EK Onder-17 in Kroatië en het EK voor vrouwen Onder-17 in Tsjechië, twee toernooien die deze week van start zijn gegaan.