NBA: Cleveland Cavaliers kleineren concurrent

Er is één man die al jaren de Eastern Conference in een ijzeren houdgreep heeft. LeBron James versloeg zes jaar lange alle concurrenten in het oosten in de play-offs en stond dus steevast in de NBA-finale. Dit jaar leek het allemaal wat moeizamer te gaan voor de regerend kampioen. LeBron James speelt nog steeds als in zijn beste jaren, maar zijn ploeg, de Cleveland Cavaliers, kende volop problemen. Blessures, tegenvallende bankspelers, iets te prominent aanwezige Kardashians: het leidde er allemaal toe dat de Cavaliers in de tweede helft van het seizoen ver terugvielen en de koppositie in het oosten aan de Boston Celtics moesten laten. Afgelopen nacht stonden de twee ploegen tegen elkaar, met als inzet de koppositie én thuisvoordeel in de play-offs.

Concurrenten die hoopten dat LeBron James dit jaar te verslaan zijn, zullen na het zien van de wedstrijd weer met beide voeten op aarde staan. In het tweede kwart liep de kampioen ver weg van de Celtics. Na drie kwarten was de stand 66-90 en konden de bezoekers de wedstrijd rustig uitspelen. De eindstand werd 91-114 en orde was hersteld in het oosten.

LeBron James was zoals gewoonlijk de beste speler op het veld. James scoorde 36 punten en in de minuten dat hij op het veld stond scoorden de Cavaliers 31 punten meer dan de Celtics. In de tien minuten dat hij op de bank zat waren de Celtics acht punten sterker.

Opvallende afwezige bij Cleveland was Tristan Thompson. De forward/center miste de wedstrijd wegens een verrekte duim. Het was voor het eerst in 447 wedstrijden, dat is een periode van ruim vijf jaar, dat hij een wedstrijd moest missen.

Door de zege is Cleveland vrijwel zeker van de eerste plaats in het oosten. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen en omdat Cleveland de onderlinge duels met Boston met 3-1 won, staan zij bij een gelijk aantal overwinningen hoger op de ranglijst.

Cavaliers te sterk voor de Celtics. Bron: YouTube

Goed nieuws was er voor de Toronto Raptors. Na een lange afwezigheid keerde Kyle Lowry weer terug op het veld. Lowry vormt met DeMar DeRozan één van de sterkste guard duo’s in de NBA. Zij worden beschouwd als één van de teams die eventueel, met een slag om de arm, als alles meezit, de Cavaliers zouden kunnen verslaan. In theorie.

Lowry speelde alsof hij niet wekenlang aan de kant had gestaan. Hij stond 31 minuten op het veld, tekende voor 27 punten en 10 assists en zorgde ervoor dat een achterstand van twintig punten werd goedgemaakt, waardoor zijn ploeg met 102-105 van de Detroit Pistons kon winnen.

DeMar DeRozan bleef op twaalf punten steken, maar hij was wel goed voor zes punten in de cruciale slotminuten waarin de Raptors definitief de leiding pakten.

Toronto staat één zege voor op Washington in de strijd om de derde plaats in het oosten. Deze plek is belangrijk omdat dit betekent dat je de winnaar in het oosten pas in de finale van de eastern conference play-offs kan treffen.

De Miami Heat deden prima zaken in de strijd om de laatste play-off plaatsen. De ploeg uit Florida boekte een ruime zege op de Charlotte Hornets: 99-112. Goran Dragic scoorde 33 punten voor de Heat, die nu met de Chicago Bulls en Indiana Pacers gelijk staan op plaatsen 7, 8 en 9.

In het westen won Golden State de 65e wedstrijd van het seizoen. De Phoenix Suns werden met 120-111 aan de kant gezet. Stephen Curry, weer helemaal in de vorm waarmee hij twee jaar op rij MVP werd, scoorde 42 punten.

De Warriors hebben nu in drie seizoenen op rij 204 wedstrijden gewonnen. Dat is meer dan het legendarische Bulls-team eind jaren ’90 won met Michael Jordan,  Scottie Pippen en Dennis Rodman. Maar dat team won in die drie jaar dan weer drie titels, de Warriors staan voorlopig nog op één.

Golden State heeft zich verzekerd van het beste record in de NBA, en dus thuisvoordeel in de hele play-offs. De enige overgebleven concurrent, de San Antonio Spurs ging met 102-95 onderuit tegen de Los Angeles Lakers.

Voor de twee beste ploegen in het westen zal het waarschijnlijk betekenen dat de starters de laatste vier wedstrijden wat rust krijgen en de bankspelers zich mogen bewijzen. De Warriors mogen zich ook verheugen op de terugkeer van Kevin Durant, waarschijnlijk dit weekend in een thuiswedstrijd tegen de New Orleans Pelicans.

Fans van de Los Angeles Lakers zullen gemengde gevoelens overhouden aan de zege op de Spurs. Het is al jaren een concurrent van de ploeg, dus de overwinning voelt goed, maar de vraag is of de ploeg er verstandig aan doet om te winnen. Als de Lakers in de draft lottery niet in de top drie eindigen, gaat hun pick naar de Philadelphia 76ers. Door twee zeges op rij, op Memphis en nu de Spurs, heeft de ploeg de Phoenix Suns op de ranglijst ingehaald. Hierdoor is de kans dat de Lakers zelf een rookie mogen draften aanzienlijk kleiner geworden.  De Lakers zullen waarschijnlijk een aantal spelers als geblesseerd opgeven de komende paar wedstrijden en een paar bankspelers die normaal niet veel aan spelen toekomen veel speeltijd geven.

Russell Westbrook kwam één rebound tekort voor zijn 42e triple double van het seizoen. Desalniettemin leidde hij zijn ploeg met 45 punten, 9 rebounds en 10 assists langs de Memphis Grizzlies. Door dit resultaat is Oklahoma City zeker van de zesde plaats in het westen en is de eerste play-off serie bekend. In de eerste ronde zal de Oklahoma City Thunder uitkomen tegen de Houston Rockets. Westbrook tegen Harden, mano a mano. Genot.

Ook de matchup tussen de nummer twee en zeven in het westen is nu een zekerheid. De San Antonio Spurs spelen tegen de Memphis Grizzlies. Gasol tegen Gasol, hermano a hermano. Ook genot.

De strijd om de achtste plaats in het westen is nog het meest aansprekend. Deze gaat tussen de Denver Nuggets en de Portland Trail Blazers. Denver bewees zichzelf geen dienst door van de Houston Rockets te verliezen: 110-104.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Miami Heat 99-112
Detroit Pistons – Toronto Raptors 102-105
Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 100-103
Houston Rockets – Denver Nuggets 110-104
Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 91-114
San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 95-102
Phoenix Suns – Golden State Warriors 111-120
Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 112-101

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 51-27
  2. Boston Celtics 50-28
  3. Toronto Raptors 48-31
  4. Washington Wizards 47-31
  5. Milwaukee Bucks 40-38
  6. Atlanta Hawks 39-38
  7. Chicago Bulls 38-40
  8. Miami Heat 38-40
  9. Indiana Pacers 38-40
  10. Charlotte Hornets 36-43
  11. Detroit Pistons 35-43
  12. New York Knicks 30-48
  13. Philadelphia 76ers 28-50
  14. Orlando Magic 27-51
  15. Brooklyn Nets 19-59


Western Conference

  1. Golden State Warriors 65-14
  2. San Antonio Spurs 60-18
  3. Houston Rockets 53-25
  4. Utah Jazz 48-30
  5. Los Angeles Clippers 48-31
  6. Oklahoma City Thunder 45-33
  7. Memphis Grizzlies 42-37
  8. Portland Trail Blazers 38-40
  9. Denver Nuggets 37-41
  10. New Orleans Pelicans 33-45
  11. Dallas Mavericks 32-46
  12. Minnesota Timberwolves 31-46
  13. Sacramento Kings 31-47
  14. Los Angeles Lakers 23-55
  15. Phoenix Suns 22-57