Rutte noemt anoniem solliciteren 'vreselijk'

Premier Mark Rutte is fel tegen anoniem solliciteren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Dat gaf hij donderdag aan in een interview met online-medium VICE.

Rutte zei er 'totaal niet' in te geloven dat het weglaten van naam of afkomst op een cv discriminatie bij sollicaties kan tegengaan. "Anoniem solliciteren, vreselijk. Dat is de allerslechtste maatregel die je kan nemen."

Volgens de premier moet bijvoorbeeld een Marokkaanse Nederlander "gewoon door de voordeur naar binnen" bij de zoektocht naar een baan. Als zo iemand wordt afgewezen "ga je nog een keer en nog een keer, en dan kom je uiteindelijk aan de slag".

Over het mogelijke succes van anoniem solliciteren zijn de meningen verdeeld. De VVD ziet er duidelijk geen heil in, maar de meeste linkse partijen hebben het opgenomen in hun verkiezingsprogramma, zo ook de PvdA. Afgelopen december deed zich de curieuze situatie voor waar minister Stef Blok (VVD) namens de regering (VVD+PvdA) een Kamermotie van onder meer Ahmed Marcouch (PvdA) naast zich neerlegde waarin verzocht werd om een proef met anoniem solliciteren bij de overheid.

Rutte noemt anoniem solliciteren 'vreselijk'
Rutte noemt anoniem solliciteren 'vreselijk' (Foto: ANP)