Voetballertje (10) van club getrapt: 15 lootjes te weinig verkocht

Amateurvoetbalclub SV Bladella uit het Brabantse Bladel heeft zich ontdaan van een aantal spelertjes die zich ernstig misdragen hebben. De vier zijn door de club geroyeerd. Eén van hen, een 10-jarig jongetje, had welgeteld vijftien lootjes te weinig verkocht voor de jaarlijkse Nieuwjaarsloterij en dat kwam hem duur te staan: hij mag niet meer bij SV Bladella spelen. 

Volgens de club is een deel van de jeugdleden verplicht om voor minimaal 25 euro aan lootjes te verkopen. Nadat het voetballertje met zijn schamele vangst van tien euro aan kwam zetten werd verteld dat hij dan maar vijftien euro bij moest lappen om aan het totaal vereiste bedrag te komen. Zijn moeder had hier weinig zin in en dus werd zoonlief van de club getrapt en, zo valt in een brief van Bladella te lezen, zelfs uit het ledenbestand van voetbalbond KNVB geschrapt. 

"Ouders betalen meestal gewoon om geen gezeur te krijgen, maar wat mij betreft moet je als voetbalvereniging blij zijn met elke euro die je krijgt", aldus een woedende moeder tegenover Omroep Brabant. "Het lijkt nu net alsof hij een zware misdaad begaan heeft." Het jochie is twee dagen ziek geweest en weet niet of hij nog zin heeft om weer ergens anders te gaan voetballen. "Hij vindt het stom." 

Bladella stelt in een brief dat van jeugdleden mag worden geëist dat zij zich op een andere manier inspannen voor de club. Als voetballertjes van de teams tot 15, 13 en 11 jaar niet voor 25 euro aan loten voor de Nieuwjaarsloterij verkopen moet het resterende bedrag als 'extra contributie' alsnog betaald worden - ogenschijnlijk bovenop de uiteraard gebruikelijke 'normale' contributie. "We gaan geen uitzonderingen maken op de regels, dat zou niet eerlijk zijn tegenover de rest", aldus Pim Lavrijsen, bestuurslid jeugdzaken van de club. 

Lavrijsen baalt ervan dat het zo gelopen is, zo zegt hij. Volgens hem hebben de ouders van de vier geroyeerde jeugdspelers de kans gekregen om de hele gang van zaken op de agenda van de ledenvergadering te zetten, zodat het op een andere manier opgelost kon worden. "Maar dan hadden ze die extra contributie wel moeten betalen, want zo zijn de regels nu. We zullen het hier in de komende bestuursvergadering over hebben, maar ik kan me niet voorstellen dat de betrokken jongetjes hier nooit meer mogen voetballen." Of de jochies en hun ouders überhaupt nog wel zin hebben om ooits nog iets met de club te maken te hebben is niet bekend. 

Update 19.12 uur

De KNVB heeft inmiddels gereageerd op het voorval en is not amused"Onbegrijpelijk besluit", twittert de voetbalbond. Voetbalplezier van kinderen is volgens hen het allerbelangrijkste en men heeft SV Bladella dan ook dringend verzocht om de maatregel terug te draaien.