Chaos op Schiphol door storing

De chaos op Schiphol is compleet. Door een computerstoring bij de luchtverkeersleiding zijn tientallen vluchten geannuleerd en al het andere luchtverkeer loopt uren vertragingen op. Vanmorgen viel het computersysteem waarmee vliegtuigen worden begeleid uit, waarna backup-systemen werden ingeschakeld. Hierdoor liep de capaciteit van het vliegverkeer enorm terug.

Om half vier meldde Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dat de storing is opgelost maar dat de gevolgen nog de hele dag zullen aanhouden. "Er ontstaan nu geen vertragingen meer door onze systemen," zegt een woordvoerder. "Maar de gevolgen van het eerdere oponthoud zullen nog de rest van de dag doorwerken."

KLM zegt intussen 38 vluchten geschrapt te hebben. Maar ook allerlei andere maatschappijen hebben vluchten moeten annuleren en andere vluchten zijn vertraagd. Zo vertrok een Easyjetvlucht naar Milaan, die omstreeks half 9 had moeten vertrekken, pas om half 5. KLM heeft een incidententeam samengesteld om de problemen op te lossen. "Wij zorgen nu dat getroffen passagiers worden opgevangen en dat hen voor zover mogelijk een alternatief wordt geboden," zegt een woordvoerder. "Maar we regelen inmiddels ook slaapplekken in hotels."

Toestellen zijn nu overal in Europa gestrand en de bemanningen mogen volgens veiligheidsregels niet te lang doorwerken, waardoor de gevolgen nog lang merkbaar zullen zijn, ook nu de storing is opgelost.

De oorzaak van de storing wordt nog onderzocht.  "Het was een probleem in de hardware van ons verkeersleidingssysteem," zegt een woordvoerder van de LVNL, "waardoor een onderdeel moest worden vervangen. In dat geval moeten we naar een backup-procedure, waardoor onze capaciteit sterk daalt en vertragingen ontstaan."