Voor de derde dag demonstraties tegen Trump

In verschillende Amerikaanse steden zijn vrijdag (lokale tijd) voor de derde dag op rij kleine groepen mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de op democratische wijze verkozen president Donald Trump. In New York verzamelde demonstranten zich wederom op Washington Square en voor de Trump Tower, waarvan de drie bovenste verdiepingen dienen als woning van de vastgoedmagnaat en toekomstig president van de Verenigde Staten.

Voor de wolkenkrabber aan Fifth Avenue en enkele andere bekende gebouwen van Trump, zoals het pas geopende Trump International Hotel in de buurt van het Witte Huis, zijn politiebarricades geplaatst om de demonstranten in toom te houden. In onder meer Miami, Atlanta, Philadelphia en Los Angeles waren ook protesten.

Anders dan donderdag, toen democraten en demonstranten met elkaar op de vuist gingen, verliepen de betogingen rustig.

Voor zaterdag en zondag staan meerdere demonstraties gepland, waaronder in New York en Los Angeles. Op 20 januari, de dag dat Trump geïnaugureerd wordt, zal er een protest plaatsvinden in de hoofdstad Washington.

Vrijdagochtend twitterde Trump: "Hou van het feit dat de kleine groepen demonstranten van afgelopen nacht passie voor ons geweldige land tonen. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!" Wel noemt Trump de demonstranten "Professionele demonstranten, aangespoord door de media".

Reince Priebus, voorman het Republikeinse Nationale Comité, erkende vrijdag dat het een spannende race was tussen Trump en Clinton, maar dat de demonstranten zich zouden moeten neerleggen bij Trumps democratische overwinning.

Voor de derde dag demonstraties tegen Trump
Voor de derde dag demonstraties tegen Trump (Foto: ANP)