Nieuws

Loonkorting wegens te veel WhatsApp mag

De kantonrechter in Tilburg heeft bepaald dat een werkgever uit Oisterwijk 1500 euro salaris mag inhouden bij een medewerker die te veel persoonlijke WhatsApp-berichten had verstuurd met de bedrijfstelefoon. Volgens de rechter is bij het versturen van 1255 berichten geen sprake meer van 'incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden', schrijft Omroep Brabant.

Tussen juli 2014 en januari 2015 had de betreffende medewerker 1255 persoonlijke berichten verstuurd. De rechter oordeelt dat dit in strijd is met de bedrijfsregeling, waarin staat dat de bedrijfstelefoon slechts 'incidenteel en beperkt gebruikt mag worden voor persoonlijke doeleinden'. De berichten die de werknemer verstuurd heeft, kunnen volgens de rechter als 'liefdesberichten' worden betiteld en zijn dus duidelijk geen zakelijke berichten. Elk bericht zou de werknemer zo'n 2,5 tot 3 minuten gekost hebben: "Daar zit een psychologische component aan, waardoor de tijd die daaraan is besteed uit veel meer heeft bestaan dan die voor het typen en lezen van de berichten alleen," vermeldt het vonnis. Die tijd is tijd van de baas, aldus de rechter.

Jurist Pascal Besselink van DAS Advocaten is gespecialiseerd in arbeidsrecht en vindt het een 'interessante' uitspraak, waarbij vraagtekens geplaatst kunnen worden. Immers, werk en privé zijn steeds lastiger te onderscheiden. "Bij steeds meer banen vloeien privé en zakelijk in elkaar over. Als je het aantal WhatsApp-berichten deelt door het aantal dagen in een half jaar, dan kom je aan minder dan tien berichten per dag." Besselink pleit er daarom voor dat werknemers en werkgevers een duidelijk protocol vastleggen over het gebruik van zakelijke telefoons voor persoonlijke doeleinden. "Als er onduidelijkheid is, dan kan een werkgever naar zo'n protocol verwijzen."

WhatsAppen met zakelijke telefoon kan duur grapje worden (Foto: ANP)
WhatsAppen met zakelijke telefoon kan duur grapje worden (Foto: ANP)