Kabinet stemt in met aftapwet

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Volgens het kabinet is de wet nodig om de diensten hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die bijvoorbeeld e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken structureel in de gaten houden. Zo kan worden beslist om al het telefoonverkeer tussen Syrië en Nederland af te tappen, om bijvoorbeeld Syriëgangers op te sporen. Gegevens mogen drie jaar bewaard worden. Ook is de uitwisseling van gegevens met andere inlichtingendiensten geregeld.

Aan het plan om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven is jaren gewerkt. De oude wet is van 2002. Door technologische ontwikkelingen voldeed die niet meer. De bulk van de informatie, zoals telefonie, internet en e-mail, loopt tegenwoordig via de kabel.

Veel kritiek
Op de nieuwe wet is veel kritiek, onder meer vanwege het zogenaamde sleepneteffect. De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, is van mening dat de bewaartermijn van drie jaar te lang is. De rol van de nieuw op te richten toetsingscommissie zou niet goed zijn, en de mogelijkheid tot hacken via derden zou geschrapt moeten worden. De regering legt deze kritiek naast zich neer.

Maar volgens verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is er een goede balans tussen privacy en veiligheid. De inlichtingendiensten kunnen niet op eigen houtje beslissen. Voordat de nieuwe bevoegdheden worden ingezet, is toestemming van de minister nodig en een speciale commissie, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

De TIB kijkt of tappen nodig is voor de nationale veiligheid en of de inbreuk op de privacy wel in verhouding staat tot de ernst van de dreiging. De toezichthouder op de inlichtingendiensten CTIVD kijkt achteraf of de beslissingen juist zijn geweest.

Kabinet stemt in met aftapwet
Kabinet stemt in met aftapwet (Foto: ANP)