Afscheidsfeestje van een halve ton

Burgemeester Geke Faber van Zaandam treedt per 1 december af als burgemeester van de gemeente Zaanstad, en daar hoort een passend afscheid bij. In dit geval met een 'passend' budget van 50.000 euro.

Volgens de fractievoorzitter van de lokale ouderenpartij "beschamend voor een stad waar nog steeds een Voedselbank staat". Raadslid Juliette Rot van Democratisch Zaanstad vindt het vooral jammer dat er in dit budget niet eens ruimte is gemaakt voor de culturele organisaties in de stad.

De gemeente Zaanstad kwam de afgelopen tijd niet al te positief in het nieuws, door de problemen in de wijk Poelenburg met het daar regerende straattuig en de bijbehorende treitervloggers. Het gebrekkige handelen van Faber om de problemen in de wijk op te lossen kwamen haar op de nodige kritiek te staan, met zelfs een motie van wantrouwen in de raad. De motie werd niet aangenomen.

Faber diende haar ontslag ontslag overigens al in voordat de problemen in Poelenburg in het nieuws kwamen. Haar carrière omvat verder onder meer het burgemeesterschap van het immer swingende Zeewolde, en een weinig succesvolle rol als staatssecretaris van Landbouw in het tweede Paarse kabinet. Het is nog niet bekend welke functie deze PvdA-beroepsbestuurder nu gaat bekleden.

Weer onrustig in wijk Poelenburg in Zaandam (Foto: ANP)
Haar daadkrachtige optreden in Poelenburg heeft wel een feestje verdiend (Foto: ANP)