37-jarige kampioene hoogspringen, Samuel pakt limiet

De tweede dag van het EK atletiek in Amsterdam is volop bezig, en op het eerste Nederlandse eremetaal is het nog altijd wachten. Jamille Samuel kwam 9 honderdste tekort voor een medaille, maar behaalde wel de olympische limiet. Ook voor Rutger Smith was het een goede dag. De Nederlander was buiten zinnen toen hij zijn discus naar de afstand wierp die genoeg was voor de kwalificatie.

Bovendien was er de finale hoogspringen, zonder Nederlandse deelname. In deze finale leken de Litouwse Airine Palsyte en Mirela Demireva op weg naar een titelstrijd toen zij over 1.96 ging. Ruth Beitia deed dat ook, maar had al wel een foutsprong. De 37-jarige Spaanse ging echter naar 1.98 en pakte zo op 37-jarige leeftijd het goud, terwijl de Litouwse en Bulgaarse allebei zilver hadden omdat ze drie keer afsprongen op deze hoogte.

De andere medailles die intussen verdeeld werden waren de plakken eremetaal op de 200 meter. Twee Nederlandse vrouwen deden mee in de finale, Tessa van Schagen en Jamille Samuel, maar van Schagen kon niet doen waar ze wellicht op hoopte en Samuel kwam uiteindelijk 9 honderdste tekort voor brons. De tijd van 22.83 was wel voldoende voor de olympische limiet. Dina Asher-Smith, die in de gouden race van Dafne Schippers in Zurich uitviel, pakte nu wéll het goud. Tweede werd Ivet Lalova, opnieuw een Bulgaars zilver en derde werd de Duitse Gina Luckenkemper.

Op de tienkamp zijn de medailles ook verdeeld. Pieter Braun liep op de 1500 meter naar een mooi persoonlijk record. Thomas van der Plaetsen had de leiding in het kampioenschap en won uiteindelijk ook, waarbij hij zich en passant plaatste voor de Olympische Spelen. Adam Helcelet had het heel zwaar, maar door zijn goede tweede dag werd de Tsjech toch net tweede. Daarachter werd de Serviër Mihail Dudas, na een toch mindere tweede dag, derde.

Kwalificatiesucces was er verder voor de discuswerper Rutger Smith. Hij wierp de discus naar 63.85 en dit was genoeg voor kwalificatie in zijn laatste worp. Eric Cadee werd uiteindelijk zeventiende.