Aanslag Maleisië toch werk van IS

Een aanslag met een handgranaat vorige week op een nachtclub in Maleisië was bij nader inzien toch het werk van de terreurgroep Islamitische Staat. De politie dacht aanvankelijk aan een zakelijk conflict of andere afrekening, maar onderzoek heeft uitgewezen dat twee aangehouden verdachten instructies hadden gekregen van een bekende Maleisische IS-strijder. Dat heeft inspecteur-generaal van politie Khalid Abu Bakar maandag verklaard.

De granaat werd naar de nachtclub gegooid terwijl mensen daar keken naar een wedstrijd om het Europees kampioenschap voetbal. De politie moest haar aanvankelijke vermoedens over wat erachter zat bijstellen nadat IS de verantwoordelijkheid had opgeëist via Facebook.

Khalid zei dat de verdachten waren aangestuurd door de jihadist Muhammad Wanndy Mohamed Jedi. In de loop van het onderzoek werden nog dertien verdachten opgepakt, onder wie twee politieagenten. De arrestanten, allen Maleisiërs, hadden instructies gekregen aanslagen te plegen op overheidsvertegenwoordigers en plaatsen van vermaak.

Aanslag Maleisië toch werk van IS
Aanslag Maleisië toch werk van IS (Foto: ANP)