Peiling: Geert Wilders verliest in tweepartijenstelsel

Wat betreft wisselingen in de peilingen is het windstil, daarom peilde Maurice de Hond hoe Nederlanders zouden reageren als er in Nederland, net als in de Verenigde Staten van Amerika, een tweepartijenstelsel was geweest. Geert Wilders scoorde in alle combinaties het laagst.

Volgens die peilingen maken PVV’ers zich de meeste zorgen wat globale en nationale veiligheid en (politiek) klimaat aangaat. De VVD’er maakt zich het minst druk omdat soort zaken. Vooral de eigen financiële toekomst baart de VVD’ers bijzonder weinig zorgen.

Er werd ook gevraagd of men in de huidige ontwikkelingen in de wereld kansen of bedreigingen ziet. Daaruit blijkt dat PVV’ers, SP’ers en 50PLUS meer bedreigingen dan kansen zien. VVD, D66 en GroenLinks zien weer vooral kansen in de huidige misère in de wereld.

Tevens is er gepeild naar model van een tweepartijenstelsel wie er de nieuwe premier zou moeten worden. Hiervoor werden er steeds koppels voorgelegd als Samsom-Rutte of Rutte-Wilders. Hieruit komt naar voren dat 100 procent van de VVD’ers en 45 procent van de PVV’ers liefst Mark weer in het torentje ziet als dat de enige keuze zou zijn.