Todt: "FIA moet Formule 1 leiden"

Jean Todt vindt de FIA het aangewezen orgaan om de Formule 1 te gaan leiden. De Fransman is president van de autosportfederatie, maar geen dictator zoals hij zelf zegt. Wel zou hij het logisch vinden als de FIA de leidende rol krijgt, nu het huidige bestuursmodel van de Formule 1 faalt met betrekking tot het vaststellen van de regels voor 2017 en de problemen met de kwalificatie.

Todt sprak met Autosport: "De FIA zou de volledige regie moeten hebben als toezichthouder en opsteller van de regels in de Formule 1. Historisch gezien is het nooit zo geweest en dat is de erfenis die ik op mijn bordje gekregen heb."

Als de FIA de Formule 1 zou leiden dan wil Todt niet optreden als een dictator. "Als ik als dictator op zou mogen treden dan zou ik Q1 en Q2 houden zoals het nu is en voor Q3 teruggrijpen op 2015. Maar 250 FIA-leden hebben vertrouwen in mij als president, dus ik kan niet het risico nemen in rechtszaken te belanden en die te verliezen. Normaal falen dictators die dit doen. De tijd van dictators is voorbij."

"Wij hebben een bestuursmodel dat ik zal volgen zolang ik FIA-president ben. Het model is niet goed, maar het is er al tientallen jaren lang. We moeten wachten op het vernieuwen van het Concorde Agreement in 2020 en besluiten hoe we het gaan veranderen. We kunnen het nu niet doen, tenzij de teams, de commerciële rechtenhouder en de FIA besluiten dat het moet, dan kan het morgen al geregeld zijn."