Hockeyers sober naar halve finale HWL

Met een sobere overwinning op Canada hebben de Nederlandse hockeyers de halve finale bereikt van de World League Final in India. Oranje slaagde er woensdag in Raipur onvoldoende in het vele balbezit van doelrijpe kansen te voorzien en besliste het duel pas vier minuten voor tijd met de tweede treffer (2-0).

Oranje stuit in de halve finales op wereldkampioen Australië, dat olympisch Duitsland met 4-1 versloeg. Nederland kan vrijdag wraak nemen voor de zeer pijnlijke nederlaag vorig jaar in de WK-finale in Den Haag (1-6) tegen de nummer één van de wereld. Bondscoach Paul van Ass moest daarna plaatsmaken voor Max Caldas met wie de hockeybond onder meer op olympisch goud bij Rio 2016 mikt.

Nederland bereikte in Raipur de kwartfinales als groepswinnaar, na overwinningen op Argentinië (3-2) en India (3-1) en een gelijkspel tegen Duitsland (0-0). Canada eindigde puntloos als vierde in de andere poule, met liefst zestien tegentreffers in drie duels.

Moeizame overwinning

Bondscoach Max Caldas liet Oranje gedoseerd aanvallen tegen Canada, dat zich verrassend voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaatste. Nederland controleerde het duel met balbezit en liet in de eerste 45 minuten nauwelijks ruimte voor een Canadese counter. Oranje kwam pas na 25 minuten op voorsprong door een treffer van Constantijn Jonker.

Canada wist de schade lang beperkt te houden en was in het vierde en laatste kwartier zelfs nog tweemaal dicht bij de gelijkmaker. Doelman Pirmin Blaak reageerde attent toen Tanner Pearson en Matthew Guest voor hem opdoken. Uiteindelijk sloeg Roel Bovendeert zijn ploeg in de 56e minuut na goed voorbereidend werk van Robert van der Horst definitief naar de halve finales.

"Een heel moeizame overwinning", gaf Caldas toe bij hockey.nl. "Ik bespeurde hier en daar wat onderschatting, anders kun je ook niet zo slecht spelen. Deze wedstrijd past niet in het beeld van het hele toernooi tot dusver. We moeten het echter niet groter maken dat het is, want we hebben natuurlijk wel met 2-0 gewonnen. We gaan goed analyseren wat er tegen Canada allemaal fout ging."