Sinterklaasjournaal taboe in Barneveld

Hervormde scholen in Barneveld doen het Sinterklaasjournaal in de ban. In de klas is het programma taboe vanwege een verhaallijn over witte wieven, schrijft Omroep Gelderland op basis van berichtgeving in de Barneveldse Krant.

In de uitzending van dinsdag werd een verhaal verteld over witte wieven bij Meppel; spookachtige heksen die lijken op flarden mist. Dat valt verkeerd in het strenggelovige Gelderse dorp. Directeur Bertus van den Berkt van de Stichting Hervormde Scholen De Drieslag: 'Daar willen wij niets mee te maken hebben. Het verhaal is in een occulte sfeer terechtgekomen en daar werken wij niet aan mee.'

Verschillende scholen die onder de stichting vallen hebben ouders een brief gestuurd, waarin het besluit wordt toegelicht. 'Wij weten uit de bijbel dat de Here God verdriet heeft om mensen die zich bezighouden met hekserij. Ook als het wordt gebracht in een thema vol fantasie, is het niet iets dat ons helpt om de Here Jezus te volgen', staat in een van de brieven.

Vorig jaar kwam Barneveld in het nieuws omdat de dorpelingen moeite hadden met de juichpakken die supermarkt Jumbo aanbood in aanloop naar het WK voetbal. De achternaam van ontwerper Roy Donders zou 'duivels' zijn. Jumbo verwijderde alle verwijzingen naar Donders en zijn juichpak uit de plaatselijke supermarkt.

Overigens maken niet alleen hervormde scholen zich druk over de witte wieven in het Sinterklaasjournaal. Op Twitter blijkt dat veel ouders de verhaallijn te eng vinden voor hun kinderen. Woensdagavond was te zien hoe de boot van Sinterklaas in de mist belandde. De grote vraag is of de nog altijd Zwarte Pieten hun kleur nog hebben als ze uit de mist komen.