FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 november 2015

'Internetmeme heeft mijn leven verwoest'

'Plastic Surgery: You can't hide it forever' is de titel van een internetmeme die in 2012 viraal ging. Op de foto staan een Aziatische man en vrouw met drie lelijke kinderen. De vrouw op de foto, Heidi Yeh, zegt nu dat de meme haar leven heeft verwoest. Het Taiwanese fotomodel spant een rechtszaak aan tegen een reclamebureau dat de foto de wereld in hielp, schrijft De Standaard.

Internetmeme 'Plastic Surgery'
De gewraakte internetmeme...

In een video op YouTube vertelt Heidi Yeh haar verhaal. De reclamefoto is gemaakt voor Simple Beauty, een kleine Taiwanese kliniek voor plastische chirurgie. Het opvallend lelijke uiterlijk van de drie kinderen is gefotoshopt. Heidi Yeh zegt dat ze nooit toestemming heeft gegeven om de foto online te plaatsen.

Toen de internetmeme viraal ging, werd Yeh gedumpt door haar partner. Ze was bezig met een modellencarrière, maar krijgt sindsdien nauwelijks nog opdrachten. Ook werden de gekste verhalen en nieuwsberichten aan de foto gekoppeld. Zo zou de man van de vrouw zijn gescheiden naar aanleiding van de lelijke kinderen. Mensen dachten dat die verhalen werkelijkheid waren en keken Yeh erop aan.

Yeh: 'Ze vertelden me dat het voor een kleinschalige promostunt was van een Taiwanese privékliniek. Ja, ik wist op voorhand dat het over plastische chirurgie zou gaan. En ja, ik wist ook dat de kinderen op die foto zouden worden bijgewerkt om ze onaantrekkelijker te maken. Maar dit, dit is mijn ergste nachtmerrie.'

Het fotomodel ziet geen andere uitweg dan een rechtszaak aanspannen tegen het reclamebureau; ze eist een schadevergoeding van 130.000 euro 'omdat mensen haar kunnen kwetsen en weigeren voor opdrachten zonder dat ze kan terugvechten.' Privékliniek Simple Beauty blijft zelf buiten schot, maar wil op hun beurt een rechtszaak aanspannen tegen het fotomodel. 'Ze zoekt gewoon een manier om haar mislukte carrière weer op de rails te krijgen', klinkt het.

Putin: "Dopingprobleem niet alleen in Rusland"

Rusland zal alles doen om van dopingperikelen in de sport af te komen maar het probleem beperkt zich niet tot Rusland. De Russische president Vladimir Putin heeft dat woensdag gezegd in Sochi waar hij voor het eerst reageerde op de uitkomsten van een onderzoek van antidopingagentschap WADA dat maandag rapporteerde over systematisch en door de staat gesteund dopinggebruik in de Russische atletiekwereld.

Poetin: dopingprobleem niet alleen in Rusland
Putin: dopingprobleem niet alleen in Rusland (Foto: ANP)

Gepiel in de ruimte: Chick Corea Elektric Band - Got a Match?

Ondanks dat pianist/toetsenist Chick Corea een Scientologist is, is hij het niet die onderstaand nummer van ubergepiel voorziet. Nee, Chick is een geniale muzikant en dit is hem vergeven, in tegenstelling tot het heerschap uit het voorgaande nieuwsbericht.

Het is de zeker niet onverdienstelijke maar toch over het paard getilde bassist John Patitucci, die Got a Match? van een intermezzo voorziet dat hier en daar best cool is, maar de compositie toch op onverdiende wijze laat verzuipen.

Dat thema van Got a Match?, het is vast eerder en ook later gedaan maar het blijft subliem. Het draait eigenlijk om een herhalend patroon van acht noten, de 'vraag', die steeds weer van antwoord wordt voorzien. Let op die eerste en vijfde noot, het is dezelfde maar in een andere rol, en hoe de bas eronder chromatisch zakt - tot die bassolo dan hè.

Het nummer hieronder is de albumtrack van het 'self-titled' album van de Chick Corea Elektric Band (uit 1986), die klinkt toch wat beter dan de live-opnamen die de band ook maakte. Hier vind je wel een vrij aardige liveversie (inclusief dubieuze dansjes), en hier is de uitvoering die de strijkers van Fuse onlangs opnamen in het programma Podium Witteman.

'Tom Cruise boos op Leah Remini om Scientology-uitspraken'

Tom Cruise is boos op zijn collega Leah Remini. Volgens Us Magazine is de acteur niet blij met de onthullingen die Leah heeft gedaan over de Scientologykerk, waarvan Tom aanhanger is.

"Hij ziet haar daden als groot verraad", vertelt een insider aan het blad. Leah besloot de kerk onlangs haar rug toe te keren en sindsdien heeft ze veel details over de kerk vrijgegeven. Zo schreef ze een boek met geheimen over de kerk, waarin ook verhalen over Tom en zijn ex-vrouw Katie Holmes staan, en gaf ze veel interviews over haar ervaringen met de kerk.

Volgens Us Magazine zal Tom niet in het openbaar reageren op de verhalen van Leah. "De kerk ziet haar als 'dominant iemand'. En Tom is vastbesloten om dit soort mensen uit zijn leven te verwijderen", aldus de bron.

'Tom Cruise boos op Leah Remini'
''Tom Cruise boos op Leah Remini om Scientology-uitspraken' (Foto: BuzzE)

OM niet bevoegd lek 'commissie Stiekem' te onderzoeken

Het Openbaar Ministerie stuurt de behandeling van de aangifte met betrekking tot het lekken uit een besloten vergadering van de CIVD (de 'commissie Stiekem') door naar het presidium van de Tweede Kamer. Het OM is naar eigen zeggen namelijk niet bevoegd om verder onderzoek te doen, aangezien het mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdagavond bekend. In de 'commissie-Stiekem' overleggen fractievoorzitters van de grote partijen over staatsgeheime zaken.

De aangifte van het schenden van de geheimhoudingsplicht uit een besloten vergadering van de CIVD kwam volgens het OM binnen op 13 maart vorig jaar. "De Rijksrecherche heeft vervolgens onder leiding van het OM onderzoek gedaan. Hierbij zijn belgegevens van onder meer de leden van de CIVD onderzocht en enkele mensen gehoord. De Rijksrecherche heeft geen telefoons getapt", benadrukt het Openbaar Ministerie.

"Nadat een of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie, is het onderzoek door de Rijksrecherche stilgelegd. Aangezien het hier mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat, is het OM niet bevoegd om verder onderzoek te doen, zo is vastgelegd in artikel 119 van de Grondwet."

Het OM speelt de aangifte en relevante onderzoeksgegevens door naar het presidium van de Tweede Kamer. Dat wordt gevormd door de voorzitter en ondervoorzitters en heeft de dagelijkse leiding over de Kamer. Naast Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en griffier Renata Voss zitten de VVD'ers Ton Elias en Tamara van Ark, de SP'er Ronald van Raak, Stientje van Veldhoven (D66), Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV) en Raymond Knops (CDA) in het presidium.

OM niet bevoegd lek CIVD te onderzoeken
OM niet bevoegd lek CIVD te onderzoeken (Foto: ANP)

OM vervolgt klanten minderjarige prostituee

Vijftien mannen die seks zouden hebben gehad met een minderjarig slachtoffer van mensenhandel moeten zich daarvoor voor de rechter gaan verantwoorden. Het Openbaar Ministerie Zeeland en West-Brabant bevestigde woensdagavond berichtgeving daarover in de Provinciale Zeeuwse Courant.

De vijftien zijn gedurende het onderzoek naar de zaak in de afgelopen maanden opgepakt. Het Openbaar Ministerie zit nog in het vooronderzoek maar duidelijk is volgens een woordvoerster al wel dat de zaak voor de rechter gebracht gaat worden. Ze verwacht dat het proces niet eerder dan volgend jaar kan beginnen. Negen van de verdachten hebben volgens de politie bekend dat zij betaalde seks hebben gehad met het minderjarige meisje.

OM vervolgt 'klanten' minderjarige prostituee
OM vervolgt klanten minderjarige prostituee (Foto: ANP)

EU wil met Afrika migratiestroom indammen

Met beloftes van geld en andere vormen van hulp hoopt Europa samen met Afrika te voorkomen dat migranten de vaak gevaarlijke oversteek maken naar Europa. Meer dan zestig leiders uit Europa en Afrika zijn woensdag en donderdag in de Maltese hoofdstad Valletta bijeen om de migratieproblematiek te bespreken.

Uit de meest recente conceptconclusies blijkt dat Europa onder meer bereid is om vormen van zogeheten legale migratie uit te breiden. Een daarvan is dat het aantal Afrikaanse studenten en onderzoekers die voor een tijd naar Europa komen voor een uitwisseling wordt verdubbeld. Afrikaanse landen moeten op hun buurt migranten die geen recht hebben op asiel weer opnemen. Met name op dit punt was er nog onenigheid.

De migratietop begon net iets na 18.00 uur. De eerste dag is rond 22.00 uur afgelopen.

EU wil met Afrika migratiestroom indammen
EU wil met Afrika migratiestroom indammen (Foto: ANP)

'Check identiteit asielzoekers ontoereikend'

De controle van de identiteit van asielzoekers loopt nog niet goed. Door de hoge asielinstroom was een achterstand in de registratie en identificatie ontstaan. Die is nu grotendeels ingelopen, maar de manier waarop de identiteit wordt vastgesteld, is beperkt en mogelijk ontoereikend.

De Inspectie Veiligheid en Justitie waarschuwt daarvoor in een rapport dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Doordat de overheid niet zeker weet wie de persoon en zijn of haar achtergrond is, kan dat risico's opleveren voor de verdere behandeling van de asielaanvraag.

Om de achterstand in te lopen, zijn er meer locaties bijgekomen waar de politie de identiteit kan vaststellen. Begin oktober was er nog een achterstand van 4500 mensen, maar dat is gedaald tot minder dan driehonderd.

'Check identiteit asielzoekers ontoereikend'
'Check identiteit asielzoekers ontoereikend' (Foto: ANP)

Dijksma: Air France-KLM maakt eigen afweging

De luchtvaartgroep Air France-KLM maakt zijn eigen afwegingen als particulier bedrijf. Het heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) dinsdag in de Tweede Kamer. Ze reageerde op de onrust bij parlementariërs over de plannen van Air France-KLM met zijn prijsvechter Transavia. Het bedrijf wil een deel van het Nederlandse belang in Transavia onderbrengen in een aparte maatschappij Transavia Company.

"Het is een beursgenoteerd bedrijf dat zijn eigen afwegingen maakt", aldus Dijksma. Ze wil daar niet tussenbeide komen. Wel zegt ze op te komen voor de Nederlandse belangen: het handhaven van Schiphol als mainport en het handhaven van veel verbindingen vanaf Schiphol met een belangrijke rol voor KLM. Ze wees hierbij ook op de rol van het vliegveld als banenmotor.

Dijksma: Air France-KLM maakt eigen afweging
Dijksma: Air France-KLM maakt eigen afweging (Foto: ANP)

Vrouwenteam FC Twente verliest op eigen veld

Het vrouwenteam van FC Twente heeft woensdagavond in de achtste finales van de Champions League niet kunnen stunten tegen FC Barcelona. De ploeg van coach Arjan Veurink ging in Enschede met 0-1 onderuit tegen de Spaanse kampioen. De return in Barcelona is volgende week woensdag.

Voor 15.637 toeschouwers, een record voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland, begonnen beide ploegen voorzichtig aan het duel. FC Twente maakte een nerveuze indruk. De thuisploeg, die in de vorige ronde verrassend Bayern München uitschakelde, speelde slordig en onrustig. Na ruim een kwartier verzuimde de Zweedse arbiter de bal voor FC Twente op de stip te leggen nadat een Spaanse speelster de bal duidelijk zichtbaar met de hand had geraakt.

Ook in de tweede helft waren beide teams tamelijk machteloos. Renate Jansen was met een schot in de 57e minuut nog wel dicht bij 1-0. De Spaanse keepster kon nog net redding brengen. In de 76e minuut zorgde Olga Garcia na een vlotte aanval met een geplaatst schot voor de nauwelijks verdiende zege: 0-1.

Vrouwenteam FC Twente verliest op eigen veld
Vrouwenteam FC Twente verliest op eigen veld (Foto: ANP)

Wethouder Steenbergen met dood bedreigd

Het gezin van wethouder Vincent van den Bosch van Steenbergen is woensdag met de dood bedreigd. Dat zei de wethouder woensdagavond aan het begin van een raadsvergadering.

Van den Bosch (economische zaken) legde een verklaring af over een incident maandagavond. Hij kreeg het na afloop van de raadsvergadering over de opvang van vluchtelingen aan de stok met lokale videoblogger Vladimir Hornicek. Die wilde de wethouder buiten nog wat vragen stellen, maar Van den Bosch had daar geen zin in. Er ontstond een ruzieachtige sfeer waarna de wethouder Hornicek een duw gaf.

De vlogger bleef filmen en zette de aanvaring online met politieke ophef tot gevolg. Een aantal fracties in de raad vond dat Van den Bosch de eer aan zich zelf moest houden en moest opstappen. De wethouder bood woensdagavond zijn excuses aan voor het incident, maar hij stapt niet op.

Wethouder Steenbergen met dood bedreigd
Wethouder Steenbergen met dood bedreigd (Foto: ANP)

Zweden voert tijdelijke grenscontroles in

Zweden voert vanaf donderdag tijdelijke grenscontroles in. Het land neemt de maatregel nu het steeds meer worstelt met een toenemende stroom aan vluchtelingen. Minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman maakte de beslissing woensdag bekend.

Het besluit onderstreept de groeiende ongerustheid in Zweden dat de limiet aan de instroom van asielzoekers is bereikt. Het land voorziet dat dit jaar tot 190.000 asielzoekers naar Zweden zullen komen, het dubbele van het vorige record uit begin jaren negentig. Sinds september alleen al zijn 80.000 vluchtelingen naar het land gereisd. De regering had vorige week al gewaarschuwd dat het migranten geen huisvesting meer kan garanderen.

Ygeman zei dat de controles gelden voor een periode van tien dagen, maar kunnen worden verlengd tot twintig dagen.

Zweden voert tijdelijke grenscontroles in
Zweden voert tijdelijke grenscontroles in (Foto: ANP)

Win kaartjes voor Regression met Emma Watson

In de huiveringwekkende thriller Regression onderzoekt detective Bruce Kenner (Ethan Hawke) een zedenzaak waarbij het meisje Angela (Emma Watson) haar vader beschuldigt van ongewenste intimiteiten.

Ethan Hawke en Emma Watson schitteren in het angstaanjagende Regression, waarbij detective Bruce Kenner (Hawke) een zedenzaak moet onderzoeken waar de jonge Angela (Watson) bij betrokken is. Angela beschuldigt haar vader van ongewenste intimiteiten. Wanneer haar vader de misdaad bekent, besluiten ze een psychiater in te zetten die haar terugbrengt naar het moment van de daad. Ze ontdekken echter veel schokkende dingen dan ze ooit hadden kunnen voorzien. 

Wil jij graag naar deze angstaanjagende thriller? FOK! mag in samenwerking met E-One Entertainment Benelux 5x2 kaartjes weggeven voor de film! Om kans te maken hoef je alleen maar hier het goede antwoord te geven op de volgende vraag:

Emma Watson kennen we vooral van?:

- Harry Potter

- Twilight

- The Hunger Games

- Divergent

Geef je antwoord voor 18 november door.

Voortbestaan Formule 1-race Texas onzeker

Het voortbestaan van de Grand Prix van de Verenigde Staten in de Formule 1 is onzeker, doordat de staat Texas miljoenen dollars minder aan subsidie zal verstrekken. "Als dat klopt, wordt het een moeilijk verhaal", zei Formule 1-baas Bernie Ecclestone in reactie op een bericht in de plaatselijke krant van Austin.

De afgelopen jaren ging er 25 miljoen dollar overheidssteun naar het Circuit of the Americas voor het organiseren van de Formule 1-race, dit jaar was de bijdrage 19 miljoen. Directeur Bobby Epstein van het circuit sprak duidelijke taal: "We zijn genaaid. De staat heeft beloftes gedaan en een deal met ons gesloten."

De subsidie van de staat zou zijn gekoppeld aan de economische bijdrage die de race oplevert voor Texas. Dit jaar was de publieke opkomst bedroevend, vanwege het noodweer in de zuidelijke staat. De dagenlange regen zorgde ervoor dat een vrije training en de kwalificatieraces werden geschrapt. "Het is zeer de vraag of de race volgend jaar weer wordt gehouden", aldus Epstein.

Voortbestaan Formule 1-race Texas onzeker
Voortbestaan Formule 1-race Texas onzeker (Foto: ANP)

Klaassen haakt af bij Oranje

Davy Klaassen mist de oefeninterlands van het Nederlands elftal tegen Wales en Duitsland. De middenvelder van Ajax kreeg woensdag te veel last van een knieblessure. Hij heeft het trainingskamp van Oranje verlaten. Bondscoach Danny Blind roept geen vervanger voor hem op.

Oranje oefende woensdagmiddag achter gesloten deuren in de ArenA. Riechedly Bazoer trainde volledig mee. De middenvelder van Ajax viel zondag nog uit met een kuitblessure tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Erik Pieters sloot woensdag aan bij de groepstraining. De verdediger van Stoke City werd maandagavond opgeroepen als vervanger van Jairo Riedewald. De verdediger van Ajax kampt net als zijn ploeggenoot Klaassen met knieproblemen.

Oranje vertrekt donderdag richting Cardiff. Na de oefenwedstrijd van vrijdag traint de selectie van Blind zaterdag en zondag in Wales. Het Nederlands elftal vliegt maandag naar Hannover voor de oefenwedstrijd van een dag later tegen de regerend wereldkampioen. Arjen Robben komt alleen tegen Wales in actie. Hij is nog maar net hersteld van een liesblessure.

Klaassen haakt af bij Oranje
Klaassen haakt af bij Oranje (Foto: ANP)

ADO Den Haag praat met Dick Advocaat

Eredivisieclub ADO Den Haag is in gesprek met Dick Advocaat over een rol binnen de club. "We bekijken hoe we Dick kunnen betrekken bij de club. Hij heeft daar, denk ik, wel oren naar. Ik heb goede hoop", zei ADO-directeur Jan Willem Wigt woensdag tegen FOX Sports.

Advocaat is geboren in Den Haag en speelde een flink aantal jaren bij ADO Den Haag. Na zijn voetbalcarrière was hij trainer van een groot aantal clubs en landen. Begin oktober stapte hij op bij Sunderland, de Engelse club die veel moeite heeft in de Premier League.

ADO ziet voor Advocaat een rol weggelegd zoals voor Martin Jol, die sinds kort commissaris is bij de Haagse voetbalclub. Wigt: "Dick kan een prima klankbord zijn voor de technische staf."

ADO praat met Dick Advocaat over functie
ADO praat met Dick Advocaat over functie (Foto: ANP)

Sinterklaasjournaal taboe in Barneveld

Hervormde scholen in Barneveld doen het Sinterklaasjournaal in de ban. In de klas is het programma taboe vanwege een verhaallijn over witte wieven, schrijft Omroep Gelderland op basis van berichtgeving in de Barneveldse Krant.

In de uitzending van dinsdag werd een verhaal verteld over witte wieven bij Meppel; spookachtige heksen die lijken op flarden mist. Dat valt verkeerd in het strenggelovige Gelderse dorp. Directeur Bertus van den Berkt van de Stichting Hervormde Scholen De Drieslag: 'Daar willen wij niets mee te maken hebben. Het verhaal is in een occulte sfeer terechtgekomen en daar werken wij niet aan mee.'

Verschillende scholen die onder de stichting vallen hebben ouders een brief gestuurd, waarin het besluit wordt toegelicht. 'Wij weten uit de bijbel dat de Here God verdriet heeft om mensen die zich bezighouden met hekserij. Ook als het wordt gebracht in een thema vol fantasie, is het niet iets dat ons helpt om de Here Jezus te volgen', staat in een van de brieven.

Vorig jaar kwam Barneveld in het nieuws omdat de dorpelingen moeite hadden met de juichpakken die supermarkt Jumbo aanbood in aanloop naar het WK voetbal. De achternaam van ontwerper Roy Donders zou 'duivels' zijn. Jumbo verwijderde alle verwijzingen naar Donders en zijn juichpak uit de plaatselijke supermarkt.

Overigens maken niet alleen hervormde scholen zich druk over de witte wieven in het Sinterklaasjournaal. Op Twitter blijkt dat veel ouders de verhaallijn te eng vinden voor hun kinderen. Woensdagavond was te zien hoe de boot van Sinterklaas in de mist belandde. De grote vraag is of de nog altijd Zwarte Pieten hun kleur nog hebben als ze uit de mist komen.

'Blatter getroffen door zenuwinzinking'

De geschorste FIFA-baas Sepp Blatter is volgens diverse Britse media onlangs getroffen door een kleine zenuwinzinking. De verwachting is dat de 79-jarige Zwitser daarvan volledig zal herstellen. Hij zal waarschijnlijk tot volgende week dinsdag in het ziekenhuis moeten blijven.

Blatter meldde zich eind vorige week al in het ziekenhuis. Volgens een van zijn advocaten ging het toen nog om een gezondheidscontrole naar aanleiding van wat verschijnselen van stress. Blatter werd na een aantal medische tests wel meteen opgenomen in het ziekenhuis.

Zijn raadsman zei naar aanleiding van die ziekenhuisopname dat Blatter snel weer naar huis zou mogen. Wel werd toen al besloten om al zijn publieke optredens voor de komende tien dagen af te zeggen.

'Blatter getroffen door zenuwinzinking'
'Blatter getroffen door zenuwinzinking' (Foto: ANP)

'Oud-politicus fout met minderjarige meisjes'

Justitie verdenkt oud-Europarlementariër Daniël van der Stoep (35) van pogingen om minderjarige meisjes tot seks met hem te bewegen. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft dat woensdag desgevraagd bevestigd. De politicus zou het bij zeker drie meisjes hebben geprobeerd, door ze cadeautjes te beloven.

Van der Stoep zou de meisjes onder meer geld en cocaïne hebben geboden en misbruik hebben gemaakt van zijn status. Dat gebeurde in de jaren 2012 tot begin 2014. De vermeende slachtoffers waren in het begin van de pogingen nog maar vijftien of zestien jaar oud.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid.

'Oud-politicus fout met minderjarige meisjes'
'Oud-politicus fout met minderjarige meisjes' (Foto: ANP)

Arrestatie voor omkoping in zaak politiemol

Een 37-jarige man uit Veldhoven is woensdag aangehouden in de zaak van de 28-jarige politiemol Mark M. die sinds september vastzit. De man uit Veldhoven wordt verdacht van omkoping.

Het vermoeden is dat hij vertrouwelijke politie-informatie heeft afgenomen van de 28-jarige agent en een 45-jarige medeverdachte, die ook al langere tijd vastzit.

Om welke informatie het gaat is nog niet bekend. Twee woningen in Veldhoven en Geldrop zijn doorzocht. Administratie, gegevensdragers en mobiele telefoons zijn in beslag genomen.

Politie-informatie verkocht

M. wordt ervan verdacht dat hij de politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. Hij heeft duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij verkocht de informatie via mail en op USB-sticks aan derden.

De politie heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt waardoor M. jarenlang zijn gang heeft kunnen gaan. De 28-jarige man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Toen hij daar weer af werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

Arrestatie voor omkoping in zaak politiemol
Arrestatie voor omkoping in zaak politiemol (Foto: ANP)

Madrid naar hof over afscheiding CataloniŰ

De Spaanse regering is woensdag naar het Constitutionele Hof gestapt om te voorkomen dat het parlement van de noordoostelijke regio Catalonië de afscheiding van Spanje bewerkstelligt. Premier Mariano Rajoy beschuldigde woensdag de separatisten in het Catalaanse parlement ervan "meer dan vijf eeuwen van Spaanse eenheid te willen verwoesten met hun aanval op de democratie en de soevereiniteit van Spanje".

He Catalaanse parlement stemde maandag met een krappe meerderheid voor 'een routekaart naar onafhankelijkheid'. De regio zou in anderhalf jaar tijd moeten zijn afgescheiden van Spanje.

Het Constitutioneel Hof buigt zich woensdag over de kwestie. Volgens Madrid moet de stap van het Catalaanse parlement worden geschorst en mag de Catalaanse regionale overheid tot nader order geen stappen zetten die de afscheiding bevorderen.

Madrid naar hof over afscheiding Catalonië
Madrid naar hof over afscheiding Catalonië (Foto: ANP)

Friet verklaart patat de oorlog

In de Friet-Patatoorlog heeft Friet Patat een gevoelige slag toegebracht. Friet heeft namelijk de domeinnaam Patat.nl gekocht, zo ontdekte FOK!ker Ajacied422 vandaag.

De strijd is hiermee weer helemaal opgelaaid. Patat.nl linkt namelijk doodleuk door naar Friet.nl.

Het is overigens vooral afhankelijk van je afkomst of je een Friet- of Patat-aanhanger bent. Van boven de rivieren noemt men het 'patat', terwijl zuiderlingen en Belgen het halsstarrig 'friet' blijven noemen.

In een poll in hetzelfde topic is een kleine meerderheid voor de optie Patat. Vijf jaar geleden bleef de strijd tussen beide kampen hier op FOK! nog onbeslist.

Friet of patat?Friet.nl en Patat.nl blijken in handen van een patatboer

Hoe sommige beestjes onder water ademen

Kleine onderwaterbeestjes kunnen hun lucht bij zich dragen, sommige dragen zelfs voor hun hele leven lucht bij zich. Door de oppervlaktespanning kan zo een beestje een 'belletje' lucht bij zich dragen alsof het er aan vast kleeft. Zeep of andere vervuiling in het water kan die oppervlaktespanning weghalen. De luchtbelletjes worden dan niet meer bijelkaar gehouden waardoor kunnen ze verdrinken.

Stichting wil topman Staatsloterij aanpakken

Stichting Loterijverlies heeft een deurwaarder afgestuurd op Frans van Steenis, directeur van de Staatsloterij. De claimorganisatie houdt hem er voor aansprakelijk dat de loterij nog altijd geen voorziening heeft getroffen voor een schadevergoeding aan de circa 200.000 deelnemers van Loterijverlies.

Ook stoort de stichting zich eraan dat Van Steenis meewerkt aan de fusie tussen de Staatsloterij en de Lotto. Daarmee zou hij "juridische dammen" opwerpen die de positie van de schuldeisers verslechtert die bij Loterijverlies zijn aangesloten.

De Hoge Raad oordeelde begin dit jaar dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over de winkansen. Loterijverlies wil door de topman persoonlijk aan te pakken de Staatsloterij bewegen snel met vergoedingen over de brug te komen.

Stichting wil topman Staatsloterij aanpakken
Stichting wil topman Staatsloterij aanpakken (Foto: ANP)

Bij Kim Kardashian vliegen de kilo's eraan

Kim Kardashian is tijdens haar tweede zwangerschap opnieuw flink aangekomen. De realityster laat op Twitter weten dat ze maar liefst 23,5 kilo extra erbij heeft gekregen.

De vrouw van Kayne West schrijft ook dat ze nog zes weken te gaan heeft voor de geboorte van haar zoontje, maar dat ze al een een trainingsschema klaar heeft. Tijdens haar vorige zwangerschap van dochtertje North (2) kwam de 34-jarige Kim naar verluidt ook meer dan 20 kilo aan, naar eigen zeggen door het veelvuldig eten van brood. Om deze kilo's weer kwijt te raken volgde ze verschillende diëten.

"In het ziekenhuis was het best triest", vertelde een vriend toentertijd aan Hollywood Life. "Ze was net bevallen van een lief dochtertje, maar ze maakte zich alweer zorgen over haar gewicht."

Kim Kardashian flink aangekomen
Kim Kardashian flink aangekomen (Foto: BuzzE)

'Slotervaart-ziekenhuis verdiende aan hero´ne'

Het Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam heeft grote winsten gemaakt op het produceren van heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De drugs waren bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners kregen toegediend. De inkomsten zijn stilgehouden.

Dat schrijven de Het Parool en NRC Handelsblad op basis van het boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis, dat is geschreven door journalisten van de kranten.

Een woordvoerder van het ziekenhuis kon woensdagmiddag nog geen inhoudelijk commentaar geven. "Wij komen in de loop van de middag met een reactie".

Een dochterbedrijf van het ziekenhuis maakt de heroïne in opdracht van het ministerie. Volgens de kranten was van iedere 3 miljoen euro die het jaarlijks als vergoeding kreeg een miljoen euro winst.

'Slotervaart-ziekenhuis verdiende aan heroïne'
'Slotervaart-ziekenhuis verdiende aan heroïne' (Foto: ANP)

Peter Jan Rens betrekt 'droomvilla'

Voor Peter Jan Rens is een droom uitgekomen: de oud-presentator bewoont met zijn gezin een villa in de buurt van Culemborg.

"Een jaar lang hebben we op dit huis gewacht, een droom is hiermee in vervulling gegaan", laat Peter Jan weten aan Bekende Buren. Het nieuwe optrekje heeft een woonoppervlakte van ongeveer 200 vierkante meter en bestaat uit totaal vijf kamers, waaronder drie slaapkamers en een badkamer. De villa heeft een open woonkeuken en plek voor vier auto's om te parkeren. De huur bedraagt 1150 euro per maand.

In de media werd onlangs gespeculeerd dat Peter Jan, zijn vriendin Virginia en hun dochtertje hun vorige woning, een woonboerderij in Maurik, gedwongen moesten verlaten wegens een geschil met de huurbaas. Rens zegt tegenover Bekende Buren hier niet op in te willen gaan, maar stelt dat ze wel vrijwillig weggingen uit de woonboerderij. "Wat ik wel kwijt wil, is dat het voor onze dochter Djelisa gezonder is om in een huis op te groeien waar geen schimmel is", aldus de voormalig Geef nooit op-presentator.

Peter Jan Rens betrekt 'droomvilla'
Peter Jan Rens betrekt 'droomvilla' (Foto: BuzzE)

Studenten kraken deel van UvA-pand

Een groep studenten heeft woensdagmiddag een ruimte van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gekraakt. De ruimte in het gebouw aan de Oude Turfmarkt 147 in het centrum van de hoofdstad staat volgens de studenten al lange tijd leeg.

De studenten, die zijn verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit (DNU), hebben eerder dit jaar het Maagdenhuis bezet. De actievoerders willen van de gekraakte ruimte een uitvalsbasis maken voor vergaderingen, bijeenkomsten en het plannen van nieuwe acties, zegt een woordvoerder van DNU. Volgens hem doen dertig tot veertig studenten mee aan de actie. Zij hebben de deur gebarricadeerd en zijn van plan er ook te overnachten.

De UvA is op de hoogte van de bezetting. "We gaan eerst kijken en treden dan in overleg met de studenten", verklaart een zegsman van het College van Bestuur van de universiteit.

Studenten kraken deel van UvA-pand
Studenten kraken deel van UvA-pand (Foto: ANP)

Oude bekenden presenteren NOS Journaals

Het zestigjarig jubileum van het NOS Journaal wordt een weerzien met oude bekenden. Voormalig presentatoren presenteren op 5 januari overdag de journaalbulletins.

De dagjournaals worden gepresenteerd door Eef Brouwers, Noortje van Oostveen, Maartje van Weegen, Henny Stoel, Noraly Beyer, Pia Dijkstra, Gerard Arninkhof en Eva Jinek.

In het jubileumprogramma Villa NOStalgia, dat de NOS 's avonds op NPO 2 uitzendt, haalt presentatrice Dionne Stax herinneringen op met oud-presentatoren tijdens het koken van een diner. "Ik praat met ze over hun tijd bij het NOS Journaal. We kijken naar oude journaalfragmenten en er komen een paar bloopers voorbij", zei Stax woensdag bij de presentatie van de jubileumprogrammering.

Oude bekenden presenteren NOS Journaals
Oude bekenden presenteren NOS Journaals (Foto: ANP)

Win de Halo 5 Limited Collectors Edition

Mountain Dew Game Fuel, de ultieme frisdrank voor gamers, heeft de krachten gebundeld met Microsoft voor de langverwachte game Halo 5: Guardians. In het nieuwste Halo-verhaal bedreigt een mysterieuze en onstuitbare kracht het heelal, juist het op het moment dat de Master Chief is vermist. Halo 5 is exclusief beschikbaar voor de Xbox One. Met de Mountain Dew 'Fuel Up For Battle' actie hebben gamers de kans om de game plus een Xbox One console te winnen. Meer informatie daarover kun je vinden op de site van Mountain Dew.

Mountain Dew Halo 5 prijsvraag

Namens Mountain Dew mogen we op FOK! een limited collectors edition van de game Halo 5: Guardians ter waarde van 250 euro weggeven. Gelukkig hoef je om kans te maken niet het heelal te redden, maar wel antwoord geven op de volgende vraag: Welke geheime code wordt gebruikt als signaal tussen de Spartan-II's? Je antwoord kun je hier insturen. Meedoen kan tot en met 19 november.

Halo 5 Limited Collectors Edition

Ruzie over blanke Martin Luther King

De keuze van een toneelgezelschap in de Verenigde Staten om een blanke acteur de rol van dominee Martin Luther King te laten spelen, heeft tot opgewonden reacties geleid. Vooral schrijfster Katori Hall van het stuk, zelf een donkere vrouw, is erg boos.

Het opmerkelijke is dat de man die het besluit nam, regisseur Michael Oatman, ook donker is. Hij wil in het stuk zowel een donkere als een blanke de rol van King laten spelen. Hij vindt dat de inzet van een blanke acteur in het stuk The Mountaintop nou juist een uitgekiende manier is om de stelling van King te bewijzen dat je mensen moet beoordelen naar hun karakter en niet naar hun huidskleur. Hall zei tegen The Guardian dat het besluit van weinig respect getuigt.

The Mountaintop gaat over de nacht voor 4 april 1968, toen Martin Luther King werd vermoord.

Ruzie over blanke Martin Luther King
Ruzie over blanke Martin Luther King (Foto: ANP)

Coalitie zoekt deal belasting met D66 en CDA

De regeringscoalitie van VVD en PvdA zoekt een akkoord met oppositiepartijen CDA en D66 over het Belastingplan dat zorgt voor een lastenverlichting van 5 miljard euro voor werkende Nederlanders. Er is woensdagochtend contact geweest met deze twee partijen, meldden ingewijden rond het Binnenhof.

Ook is er deze dag overleg geweest over deze zaak tussen de top van de coalitiepartijen en het kabinet. Bij het overleg waren premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem en zijn staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (Financiën) en de fractieleiders van VVD en PvdA, Halbe Zijlstra en Diederik Samsom.

Als er geen afspraken met de oppositie kunnen worden gemaakt dan neigt het kabinet ernaar om het Belastingplan ongewijzigd naar de Eerste Kamer te sturen. Kabinet en coalitiepartijen denken niet dat de forse lastenverlichting voor de burgers uiteindelijk zal worden weggestemd.

Eerste Kamer
Het kabinet probeerde met het CDA, de ChristenUnie en de SGP tot een akkoord te komen. Maar de eisen die de kleine christelijke partijen stelden om het Belastingplan te steunen, gaan het kabinet te ver. Dat is de reden dat er weer wordt gezocht naar een overeenkomst met het D66 en het CDA.

Tegelijk probeert het kabinet de kleine christelijke partijen wel aan tafel te houden, maar is de focus intussen wel verlegd naar D66. De ChristenUnie en SGP willen fors meer geld voor gezinnen waar één ouder een inkomen verdient. De kloof hierover met de coalitie is te groot.

Het kabinet heeft de hulp nodig van de oppositie omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Ze bezetten daar 21 van de 75 zetels. Met het CDA en D66 zou er een meerderheid voor het Belastingplan zijn van 43 zetels.

Coalitie zoekt deal belasting met D66 en CDA
Coalitie zoekt deal belasting met D66 en CDA (Foto: ANP)

Studie naar grote opvang vluchtelingen Crailo

De provincie Noord-Holland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zetten in op de opvang van 800 tot 1200 vluchtelingen op een voormalig azc-terrein bij de buurtschap Crailo, op de grens tussen Hilversum en Laren. De komende maanden wordt onderzocht of het plan haalbaar is.

Volgens burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum hadden de gemeentes in de regio Gooi en Vechtstreek een voorkeur voor "bescheiden aantallen vluchtelingen per locatie, maximaal ongeveer 400". Het COA vindt de locatie echter om diverse redenen erg geschikt: "Er zijn nagenoeg geen direct omwonenden, terwijl er veel voorzieningen in de nabijheid zijn. Bovendien is de bereikbaarheid vanwege de ligging aan de A1 en per openbaar vervoer uitstekend."

Op het terrein is al een crisisopvang, waar ongeveer honderd vluchtelingen gehuisvest zijn.

Studie naar grote opvang vluchtelingen Crailo
Studie naar grote opvang vluchtelingen Crailo (Foto: ANP)

Meer mensen hebben last van werkstress

Vorig jaar had nog één op de acht mensen in Nederland last van werkstress, nu is dat één op de zeven. Dat blijkt uit cijfers van Onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek, die maandag worden gepubliceerd. Met ruim één miljoen werknemers die aangeven met werkstress te maken te hebben, blijft dat beroepsziekte nummer één in Nederland.

Van maandag 16 tot en met donderdag 19 november houdt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de tweede keer de Week van de Werkstress. Dit keer is er vooral aandacht voor jongeren. Die groep loopt het grootste risico op een burn-out, stellen het ministerie en de onderzoekers.

Minister Lodewijk Asscher lanceerde de werkstresscampagne in mei 2014. Een van de aanleidingen was dat het vaak nog taboe is om over het onderwerp te praten. Het ministerie controleert sindsdien extra op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer.

Meer mensen hebben last van werkstress
Meer mensen hebben last van werkstress (Foto: ANP)

Tot 14 jaar cel voor brandbom 'Polenhuis'

Drie mannen zijn woensdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraffen tot veertien jaar voor het gooien van een steen en een brandbom door het raam van een huis met Oost-Europese arbeiders in het Gelderse Velp. Twee bewoners zijn toen met vreselijke brandwonden afgevoerd. Een van hen verkeerde lang in kritieke toestand.

De stoere kerels gooiden eerst een steen door een slaapkamerraam van het zogenoemde 'Polenhuis'. Die kwam terecht op het bed van de slachtoffers. Daarna volgde de brandbom. De man en de vrouw uit Slowakije liepen tweede- en derdegraads brandwonden op over hun hele lichaam.

De rechtbank veroordeelde een van de verdachten tot een celstraf van veertien jaar. Hij zou de brandstichting hebben uitgelokt. Hij zou last hebben gehad van mensen die om zijn huis heen liepen en over de schutting keken. Hij dacht volgens het Openbaar Ministerie dat die mensen in het 'Polenhuis' woonden. Tegen de politie zou hij al eerder gezegd hebben dat hij het zelf wel zou opknappen als zij niets deden.

Berouw

Een van de mannen heeft bekend de steen te hebben gegooid. Hij moet twaalf jaar de cel in. De straf voor hem is iets lager onder meer omdat hij volgens de rechtbank berouw heeft getoond. Ook is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

De derde man, die de brandbom heeft gegooid, kreeg veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is al eerder veroordeeld nadat hij iemand gedood had.

Schadevergoeding

De mannen wisten volgens de rechtbank dat er veel mensen in het pand verbleven.

De drie moeten ook een schadevergoeding betalen aan de twee slachtoffers. De man krijgt bijna 400.000 euro en de vrouw ruim 225.000 euro. Hoe de kansloze criminelen aan het geld om de schadevergoeding te betalen moeten komen is de redactie niet bekend.

Tot 14 jaar cel voor brandbom 'Polenhuis'
Tot 14 jaar cel voor brandbom 'Polenhuis' (Foto: ANP)

Zieke Hamilton later naar SŃo Paulo

Lewis Hamilton vertrekt later dan gepland richting het Braziliaanse São Paulo voor de Grand Prix van Brazilië die daar komend weekend wordt verreden. De Engelsman heeft koorts en mag op advies van de dokter nog niet richting het circuit vertrekken.

Hamilton eindigde de afgelopen twee races in Austin en Mexico-stad eerste en tweede, en is vastberaden om ook de GP van Brazilië te winnen. De Mercedes-coureur ziet een zege op het circuit van Interlagos als een eerbetoon aan Ayrton Senna. "Dit was zijn thuisrace. Je voelt zijn aanwezigheid als je in São Paulo racet."

De Brit heeft ondanks zijn eerder behaalde wereldtitels en overwinningen nog niet in Brazilië op de hoogste trede van het podium gestaan. Het beste resultaat van Hamilton in Brazilië is de tweede plaats die hij vorig jaar behaalde, na in 2009 met een derde plek voor het laatst op het podium te hebben gestaan.

Zieke Hamilton later naar Sao Paulo (Zuma Sports Wire)
Zieke Hamilton later naar Sao Paulo (Zuma Sports Wire)

Basketbalster met prothese gaat voor geschiedenis

De Servische basketbalster Natasa Kovasevic gaat woensdag geschiedenis schrijven. Ze wordt namelijk de eerste gehandicapte Europese speelster ooit die in een professioneel team gaat spelen. Woensdag maakt ze haar debuut voor haar Servische team Crvena Zvezda, ook bekend als 'Rode Ster', uit Belgrado.

De 21-jarige Kovacevic was in september 2013 betrokken bij een busongeluk van haar toenmalige Hongaarse club Gyor op weg naar een uitwedstrijd. De coach en de teammanager van de club kwamen om het leven, Kovacevic raakte haar linkeronderbeen kwijt. Na lang revalideren is ze inmiddels in staat om met een prothese weer gewoon te basketballen, met als gevolg dat ze deze maand een contract kon tekenen bij Crvena Zvezda. 

Kovacevic maakte in 2012 deel uit van het Servische team dat brons won op het EK onder 18 en werd gezien als een van de meest talentvolle speelsters in het land. Woensdag speelt Kovasevic met haar nieuwe ploeg thuis tegen Student Nis in de Servische competitie, op papier een relatief makkelijke wedstrijd.

Tennisser Rojer sluit 'beste seizoen ooit' af in Londen

Nog nooit won Jean-Julien Rojer een wedstrijd op de ATP World Tour Finals. Op het prestigieuze tennistoernooi, waar de beste acht singles en doubles met elkaar strijden, gaat de Nederlandse dubbelspecialist vanaf zondag evenwel voor de vierde keer een gooi doen naar de titel.

"Ik was goede vrienden met Andy Roddick. Hij zei altijd dat als je nul-negen of nul-tien in overwinningen achterstaat, de kans steeds groter wordt dat je een keer wint. Het kan alleen maar beter", grapt Rojer, die samen met de Roemeen Horia Tecau een sterk duo vormt. Dit jaar wonnen ze Wimbledon, het voorlopige hoogtepunt in de loopbaan van Rojer. En dankzij goede prestaties op met name de Australian Open en Roland Garros - twee keer de halve finale - kreeg het duo al snel een uitnodiging voor de Finals in Londen.

Dat scheelt behoorlijk in de voorbereiding, legt Rojer uit. "De vorige jaren moest ik op het laatst nog veel toernooien spelen om punten te scoren. Dus ik kwam vaak wat vermoeid aan in Londen. We speelden wel goed en verloren soms terwijl we een matchpoint hadden gehad. Nu konden we het rustiger aan doen. Na de US Open had ik een schouderblessure en moest ik drie weken vakantie houden. Ik kon naar Curaçao, om daar met vrienden en familie te vieren dat ik Wimbledon had gewonnen. Daarna hebben we een paar toernooien gespeeld, in voorbereiding."

Zijn schouder is inmiddels weer goeddeels in orde. "Het gaat beter, ik moet nog wel oefeningen doen en serviceritme opdoen. Maar eerder kon ik echt niet serveren. Ik heb nog een paar dagen om me voor te bereiden", aldus de 34-jarige tennisser. "Het is toch wel weer spannend om naar Londen te gaan. Dit is het enige toernooi waar je voor wordt uitgenodigd. Maar inmiddels heb ik er wel wat ervaring."

De in Londen als tweede geplaatste Rojer en Tecau kunnen een topjaar in stijl afsluiten als ze opnieuw hoge ogen gooien. "Dit was zeker mijn beste jaar. We hebben goed gespeeld op alle grandslams. We pakten wellicht niet elke keer de titel, maar we waren goed." Toch blijft de aandacht voor de dubbels wat achter. Het enkelspel komt op tv, de dubbelpartijen niet, bijvoorbeeld. Het is een lot waarin Rojer zich schikt. "Het is zo moeilijk om in het enkelspel een grandslam te winnen."

Volgend jaar krijgt Rojer vermoedelijk de enige kans om die 'lagere' status van zich af te schudden. "Op de Olympische Spelen is een medaille een medaille, ongeacht hoe je hem haalt", besluit hij.

Rojer sluit 'beste seizoen ooit' af in Londen
Rojer sluit 'beste seizoen ooit' af in Londen (Foto: ANP)

'Belangstelling zat voor beursgang ABN AMRO'

ABN AMRO heeft niet te klagen over belangstelling voor zijn beursgang die op 20 november is voorzien. Er hebben zich al binnen een dag na de aankondiging voldoende beleggers gemeld om alle stukken af te nemen die de Nederlandse overheid wil verkopen. Dat blijkt volgens persbureau Bloomberg uit voorwaarden die woensdag naar investeerders zijn gestuurd.

De Staat biedt 188 miljoen certificaten van aandelen te koop aan, waarvan 10 procent bestemd is voor particuliere beleggers. Daarnaast hebben de begeleidende banken de mogelijkheid om bij een sterke vraag nog eens 15 procent extra aandelen te plaatsen. Ook daarvoor lijkt de belangstelling groot genoeg. Als de banken van die optie ten volle gebruikmaken, neemt de overheid volgende week afscheid van een belang van 23 procent in ABN AMRO.

'Belangstelling zat voor beursgang ABN AMRO'
'Belangstelling zat voor beursgang ABN AMRO' (Foto: ANP)

Hockeysters zonder Paumen naar World League

De Nederlandse hockeyvrouwen reizen zonder aanvoerster Maartje Paumen af naar Argentinië, waar begin december de Hockey World League wordt afgewerkt. Bondscoach Alyson Annan heeft besloten de Oranje-topscorer aller tijden rust te geven met het oog op de Olympische Spelen van Rio 2016. Annan laat om diezelfde reden Carlien Dirkse van den Heuvel thuis.

"Zowel Maartje als Carlien ontbrak nog nooit in een toernooiselectie met Oranje. Om optimaal voorbereid in Rio te zijn, heb ik besloten hen nu rust te geven", lichtte Annan woensdag toe. "Maartje bijvoorbeeld speelt al twaalf jaar onafgebroken mee. Het is voor hen een nieuwe gewaarwording maar ze begrijpen allebei dat het belangrijk is rust te nemen. Tegelijkertijd geeft het mij de kans nieuwe speelsters op internationaal niveau te zien spelen."

Van de trainingsgroep van 27 speelsters waarmee Annan aan de voorbereiding op het toernooi begon vielen verder Roos Drost, Valerie Magis, Larissa Meijer, Michelle van der Pols, Lauren Stam, Xan de Waard en Ginella Zerbo af. Annan wees Michelle van der Pols en Lauren Stam als reserves aan.

Doorontwikkelen

"Ik vind het nu vooral belangrijk een goed beeld te krijgen van onze speelstijl ten opzichte van onze tegenstanders. Natuurlijk willen we zo hoog mogelijk eindigen, maar het gaat er vooral om dat we ons verder doorontwikkelen", aldus Annan die met haar speelsters op 27 november op het vliegtuig stapt. Het team maakt een tussenstop in Rio om het olympisch complex te bezoeken. "Alles wat we nu doen, doen we om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de Spelen." Dirkse van den Heuvel en Paumen reizen ook mee naar Rio maar keren daarna terug naar huis.

Selectie: Naomi van As (Laren), Willemijn Bos (Laren), Frederique Derkx (SCHC), Margot van Geffen (Den Bosch), Eva de Goede (Amsterdam), Ellen Hoog (Amsterdam), Kelly Jonker (Amsterdam), Marloes Keetels (Den Bosch), Maartje Krekelaar (Den Bosch), Laurien Leurink (Laren), Caia van Maasakker (SCHC), Kitty van Male (Amsterdam), Laura Nunnink (Oranje-Zwart), Jacky Schoenaker (Amsterdam), Joyce Sombroek (keepster, Laren), Anne Veenendaal (keepster, Amsterdam), Maria Verschoor (Amsterdam), Lidewij Welten (Den Bosch).

Hockeysters zonder Paumen naar World League
Hockeysters zonder Paumen naar World League (Foto: ANP)

VVD: meer marechaussees aan grenzen EU

De VVD wil dat er meer marechaussees worden ingezet voor Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie. Dat zei Fred Teeven woensdag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Defensie.

Wel moet Frontex echt aan grensbewaking gaan doen, zei het liberale Kamerlid. Het is naar zijn oordeel op dit moment meer een "shuttleservice" voor vluchtelingen.

Vorige week heeft het kabinet 35 man extra aangeboden aan Frontex. Het gaat om vijftien mensen van de marechaussee en zeehavenpolitie en verder twintig tolken. Ons land had dit jaar al 120 mensen ter beschikking gesteld aan de Europese grensbewakingsorganisatie.

Ook pleitte Teeven opnieuw voor de inzet van de marine tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Om dit mogelijk te maken, kan volgens Teeven de antipiraterijmissie bij Somalië snel worden afgebouwd. Coalitiepartner PvdA voelt hier weinig voor.

VVD: meer marechaussees aan grenzen EU
VVD: meer marechaussees aan grenzen EU (Foto: ANP)

Rolstoelgroep nodigt Nicki Minaj uit

Rolstoelgroep Freedom 2 Roll nodigt Nicki Minaj uit om mee te rijden in een kerstparade. De groep wil haar zo de kans te geven het goed te maken met de gehandicapte medemens.

Nicki Minaj kreeg onlangs een stortvloed aan kritiek over zich heen nadat ze een filmpje had gedeeld waarin ze tijdens Halloween verkleed als fee met haar stokje zwaaiend 'loop!' riep naar een rolstoeler. Mede-eigenaar Joe Martinez van Freedom 2 Roll vertelt aan TMZ dat hij Nicki nu heeft benadert om op een Hovertrax, een soort elektrisch waveboard, mee te doen aan de jaarlijkse Hollywood Christmas Parade.

Joe zegt dat, ondanks dat veel mensen boos zijn over het halloweenincident, hij gelooft dat Nicki maar een grapje maakte. Nicki zelf liet destijds op Twitter weten dat het inderdaad een grap was en dat het een bekende was in de rolstoel.

Rolstoelgroep nodigt Nicki Minaj uit
Rolstoelgroep nodigt Nicki Minaj uit (Foto: BuzzE)

Kramer wil geen 'softijs' op wereldrecordbaan Calgary

Jac Orie, de gedreven coach van schaatsploeg LottoNL-Jumbo, hield onlangs op zijn Twitteraccount een mini-enquête. 'Welk Nederlands record gaat er bij de komende wereldbekerwedstrijden in Canada en de Verenigde Staten als eerste aan?' legde hij zijn volgers voor. Begin deze week had 62 procent voor de 1000 meter gekozen en 38 procent voor de 500 meter. Hoe dan ook, Orie rekent komend weekeinde op de Olympic Oval in Calgary en een week later op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City op het nodige vuurwerk.

De twee befaamde hooglandbanen, waarop alle huidige wereldrecords in de olympische disciplines zijn gereden, zorgen immer voor hoge verwachtingen in het schaatspeloton. Maar grootheid Sven Kramer bijvoorbeeld rijdt lang genoeg rond om te weten dat zowel in Calgary als in Salt Lake City de kwaliteit van het ijs meer dan eens te wensen overlaat. "Ik heb vaak genoeg meegemaakt, dat ik er heel erg gemotiveerd naartoe ging, omdat ik in topvorm was", legde de 29-jarige Fries uit. "Dan blijkt er echter softijs te liggen. Dat is natuurlijk zonde. Maar die omstandigheden heb je nu eenmaal niet in de hand."

Vorig seizoen veroverde Kramer in Calgary nog zijn zevende wereldtitel allround. Een gedroomd wereldrecord op de 5000 meter bleef echter uit, vooral ook omdat de ijskwaliteit beneden peil was. Als de voortekenen niet bedriegen, lijkt de Olympic Oval voor de eerste wereldbeker komend weekeinde beter geprepareerd. Tijdens de zogenoemde Time Trials reed de Noor Sverre Lunde Pedersen in het afgelopen weekeinde een officieus wereldrecord op de 3000 meter (3.34,66) en zette de Russische snelheidsduivel Pavel Kulizhnikov zowel op de 500 meter (34,27) als op de 1000 meter (1.07,60) wereldtijden neer. Volgens diverse waarnemers zou de wereldkampioen op de sprint weleens de eerste schaatser kunnen zijn, die op de 500 meter onder de magische grens van 34 seconden duikt.

"Maar als je iets te graag wil, dan komt het vaak niet", benadrukte stayer Jorrit Bergsma, die zowel op de 5000 meter als op de 10.000 meter (waarop hij olympisch en wereldkampioen is) de nodige aspiraties koestert. "Je hoort mij dus niet zeggen dat ik in Calgary of Salt Lake City even een wereldrecord ga rijden. Maar ik sluit het ook zeker niet uit. Zo'n wereldrecord moet eigenlijk op het juiste moment vanzelf naar je toe komen. Het is een kwestie van de vorm van de dag, van goede omstandigheden en van een beetje geluk. Ik wil er in Calgary sowieso hard voor gaan."

Kramer wil geen softijs in Calgary
Kramer wil geen softijs in Calgary (Foto: ANP)

Honkballers verliezen nipt van Cuba op Premier 12

De Nederlandse honkballers hebben woensdag hun tweede duel verloren in de Premier 12, een soort officieus WK waar de meeste landen zonder topspelers starten - spelers uit de beste competities mogen of kunnen niet meedoen. Cuba keek lang tegen een achterstand aan, maar won de wedstrijd in Taichung met 6-5. Maandag was het team van bondscoach Hensley Meulens het toernooi nog begonnen met een zege op gastland Taiwan.

Het was een emotionele dag voor Jair Jurrjens, de startende werper bij 'Team Kingdom of the Netherlands', de nieuwe geuzennaam van het Nederlands honkbalteam. Hij maakte niet alleen na ruim negen jaar zijn rentree op de heuvel bij Oranje, hij rouwde tevens om het overlijden van een voormalige teamgenoot en vriend en nam voor aanvang van de wedstrijd de gelegenheid een herdenkingswoordje te spreken. Jurrjens pitchte zes innings, waarin hij acht honkslagen toestond, maar ook zeven Cubanen uit wierp.

In de vierde inning liep het team van Meulens uit naar een voorsprong van 4-1, dankzij een homerun van Shawn Zarraga. Hij moest later met een handblessure de wedstrijd verlaten. In de zesde inning sloegen de Cubanen terug, mede door een homerun van Estayle Hernandez. De nummer drie van de wereld kantelde de stand naar 5-4 in hun voordeel. In de gelijkmakende slagbeurt trok Oranje de stand weer gelijk: 5-5, maar in de achtste inning slaagde Cuba er alsnog in werper Bayron Cornelisse te verschalken en het winnende punt over de plaat te brengen: 5-6.

De formatie van Meulens speelt donderdag zijn derde wedstrijd tegen Italië. Daarna volgen nog duels met Puerto Rico en Canada. De eerste vier uit de poule van zes plaatsen zich voor de kwartfinales.

Honkballers verliezen nipt van Cuba
Honkballers verliezen nipt van Cuba (Foto: ANP)

Ook Rolls Royce roept auto terug

Automakers zoals Toyota, Volkswagen, BMW en Nissan, roepen om verschillende redenen al jaren auto's terug naar de fabriek. De luxe-autofabrikant Rolls Royce sluit zich nu aan bij deze 'trend'. Rolls Royce roept de auto van het type Ghost uit 2014 terug. Er is iets met de airbags, meldde woensdag het Britse dagblad The Daily Telegraph.

Het is voor Rolls Royce een minder omvangrijke terugroepactie dan voor andere merken. Van het teruggeroepen type dat meer dan 325.000 euro kostte bestaat er maar één, die een Amerikaanse eigenaar heeft. Die moet naar de dealer en de airbags zullen dan gratis worden vervangen.

Ook Rolls Royce roept auto terug
Ook Rolls Royce roept auto terug (Foto: ANP)

Extra maatregelen tegen werkloosheid

Meer persoonlijke begeleiding van de werkzoekende, 'werkbrigades' die mensen adviseren over het werk dat in hun regio te krijgen valt en extra geld voor omscholing. Daarmee wil het kabinet de werkloosheid beter te lijf gaan, zo staat in een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De maatregelen kosten 150 miljoen euro, geld dat over is van andere plannen. Asscher wil niet alleen mensen weer aan het werk krijgen, maar ook werkloosheid voorkomen.

Uitkeringsinstantie UWV gaat uitzoeken wie er kans maakt op langdurige werkloosheid en wat daar in hun geval tegen valt te doen. Er is daarbij vooral oog voor ouderen, laag opgeleiden en mensen die lang hetzelfde werk doen.

Scholingsvouchers
Voor diegenen die veel kans maken langdurig werkloos te worden, stelt het UWV 'scholingsvouchers' beschikbaar, waarmee ze kunnen leren voor meer kansrijke beroepen.

De zogenoemde Brug-WW wordt op meer mensen toegepast: ze kunnen dan leren terwijl ze een uitkering hebben.

Doorgeschoten
Genoemde persoonlijke begeleiding komt bovenop de digitale. Asscher: "We hebben geleerd dat het én én is. Digitale begeleiding is belangrijk, maar we zijn er in doorgeschoten. Er is meer persoonlijk contact nodig om mensen verder te helpen."

De nieuwe actie tegen werkloosheid wordt samen met de sociale partners opgepakt.

Extra maatregelen tegen werkloosheid
Extra maatregelen tegen werkloosheid (Foto: ANP)

IOC-baas Bach rekent op Russen in Rio

Thomas Bach denkt dat de Russische sport op tijd en voldoende maatregelen neemt zodat atleten uit dat land gewoon kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio. Dat zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) naar aanleiding van het geruchtmakende WADA-rapport over doping in de Russische atletiek. Het wereldantidopingbureau pleit voor een schorsing voor de Russische atletiekfederatie vanwege corruptie en systematische dopinggebruik. Dat zou betekenen dat Russische atleten niet op grote toernooien mogen uitkomen.

Bach wilde niet speculeren over sancties. "Dat is aan de internationale atletiekfederatie IAAF. Zij zullen hun conclusies trekken en noodzakelijke maatregelen nemen", zei Bach woensdag in een interview met de Nieuw-Zeelandse televisie. "Ik weet zeker dat de Russische autoriteiten en sporters zullen meewerken. Dat is nodig om hun deelname aan Rio 2016 te verzekeren."

IOC-baas Bach rekent op Russen in Rio
IOC-baas Bach rekent op Russen in Rio (Foto: ANP)

Snoop Dogg komt met wietproductenlijn

Snoop Dogg heeft een eigen lijn van cannabisproducten uitgebracht. De rapper lanceerde deze week Leafs by Snoop.

Snoop heeft zijn liefde voor de softdrugs nooit onder stoelen of banken gestoken. "Aangezien ik al jaren het gezicht ben van de cannabisbeweging, ben ik de meester in marihuana", zo liet hij volgens Billboard weten aan de toegestroomde pers bij de presentatie van zijn lijn. "Dus jullie kunnen ervan uitgaan dat ik de beste en meest verse producten die er zijn heb uitgekozen."

Een voorbeeld van Leafs by Snoop-items zijn snoepjes en supplementen met THC. In 2013 verbond Snoop zijn naam nog aan de G Pen, een populaire elektronische hasjpijp. Fans kregen deze zelfs cadeau bij zijn album Bush.

Snoop Dogg komt met wietproductenlijn
Snoop Dogg komt met wietproductenlijn (Foto: BuzzE)

Cancellara begint aan laatste wielerjaar

De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara houdt het eind volgend jaar voor gezien. "Dat is het juiste moment om mijn loopbaan te beëindigen", liet de olympisch kampioen van 2008 (tijdrit op de weg) dinsdag weten.

Cancellara (34) kende een kwakkelseizoen. De kopman van Trek voor de voorjaarsklassiekers brak in de E3 Harelbeke twee ruggenwervels, waardoor hij zijn favoriete koersen moest missen. In de Tour kwam de viervoudige wereldkampioen tijdrijden in de gele trui ten val, waarbij hij opnieuw enkele ruggenwervels brak. Cancellara wilde vervolgens de Vuelta gebruiken om aan zijn vorm te werken, maar stapte daar al snel af wegens ziekte. Daarna liet hij de WK in Richmond schieten.

Cancellara begint aan laatste wielerjaar
Cancellara begint aan laatste wielerjaar (Foto: ANP)

Pelicans beŰindigen treurige reeks in NBA

De basketballers van New Orleans Pelicans hebben na zes nederlagen dinsdag hun eerste zege van het seizoen in de NBA geboekt. De ploeg van coach Alvin Gentry was met 120-105 te sterk voor Dallas Mavericks. In de vreugde over die eerste overwinning ontbrak forward Anthony Davis. De sterspeler verdween halverwege naar de kant met een heupblessure. Gentry kon na afloop nog niet zeggen of hij Davis voor langere tijd moet missen.

Ryan Anderson was de topschutter bij de Pelicans met 25 punten. Bij de Mavericks, dat drie van de laatste vier duels verloor, kwamen de meeste punten (18) op naam van de Duitser Dirk Nowitzki.

Zonder Kobe Bryant, de 37-jarige vedette die rust kreeg, verloor Los Angeles Lakers bij Miami Heat. Chris Bosh nam de thuisploeg bij de hand met 30 punten resulterend in een 101-88-overwinning. Cleveland Cavaliers is vooralsnog ongeslagen in eigen hal. In de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen was de ploeg van LeBron James de baas over Utah Jazz: 118-114. James nam 31 punten voor zijn rekening waarvan 17 in het laatste kwart.

Pelicans beëindigen treurige reeks
Pelicans beëindigen treurige reeks (Foto: ANP)

'Oranje heeft Robben, Wales rekent op Bale'

Als assistent van de inmiddels op tragische wijze overleden bondscoach Gary Speed beleefde Raymond Verheijen de eerste etappes van de indrukwekkende opmars van de nationale voetbalploeg van Wales. "Het is voor mij geen verrassing dat zij er op het EK bij zijn", zegt hij. "Ons doel was al plaatsing voor het WK in Brazilië. We zagen dat er een mooie lichting aan zat te komen."

Speed vroeg Verheijen als assistent op een moment dat Gareth Bale nog in een rijtje werd genoemd met Ryan Giggs, Jari Litmanen en George Weah, wereldvoetballers die steevast op grote toernooien ontbraken. Het was januari 2011 en de nationale ploeg van Wales was de nummer 112 van de wereld. "We hebben toen eerst een stappenplan gemaakt", vertelt de Nederlandse inspanningsfysioloog die met bondscoaches als Guus Hiddink en Dick Advocaat de laatste acht EK's en WK's meemaakte.

"Wales sliep toen nog in een hotel waar je nauwelijks telefonisch bereik had. Je moest gaan lopen als je een paar streepjes op je telefoon wilde krijgen. Stafleden zaten soms dronken aan de bar, dat schoot niet op. Dan kan je ook geen eisen aan spelers stellen. Daarom hebben we eerst alles buiten het veld geperfectioneerd. Dat kostte ruim een half jaar en toen zijn we gaan presteren. We klommen in een paar maanden van plaats nummer 120 naar 40 op de wereldranglijst. Nog nooit was een ploeg zo snel gestegen. Daar kregen we een award voor."

Na de dood van Speed en het vertrek van Verheijen vond de bond van Wales begin 2012 in Chris Coleman een opvolger. "Hij heeft prima gepresteerd", doelt de Nederlandse bewegingswetenschapper op de geslaagde EK-kwalificatie en huidige vijftiende plaats op de wereldranglijst. "Wales is er volgend jaar voor het eerst bij op een EK. Dat is knap. Maar Speed was aanhanger van het Nederlandse ?totaal-voetbal.? Dat zag je ook aan de uitslagen. Niet steeds 1-0 en 2-1 en zo."

"Coleman heeft een beetje gegokt en gewonnen door juist heel verdedigend te spelen. Wales speelde in de kwalificatie voor het EK zoals Nederland op het laatste WK. Oranje spijkerde het dicht en gokte op Robben. Bij hen moeten Bale en Ramsey steeds het verschil maken. Dat is mooi maar je hebt wel vaak een probleem als ze er niet bij zijn. Dat zien we misschien vrijdag als Wales tegen Oranje speelt, want Bale en Ramsey doen dan niet mee."

'Oranje heeft Robben, Wales rekent op Bale'
'Oranje heeft Robben, Wales rekent op Bale' (Foto: ANP)

'Toch maar niet dagelijks puree uit zakje'

Nestlé trekt zijn aanbeveling in om dagelijks een portie Maggi-aardappelpuree uit een zakje te consumeren. Het voedingsmiddelenconcern haalt de misleidende claims van de verpakkingen na kritiek van consumentenorganisatie Foodwatch, bevestigde een woordvoerder van het concern woensdag.

Nestlé beweert op de verpakking "Goed om te weten: Een zakje MAGGI Aardappelpuree naturel bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aardappelpuree voor 4 volwassenen". De woordvoerder van Nestlé kon echter niet aangeven wie - behalve Maggi zelf - aanbeveelt om dagelijks aardappelpuree (uit een pakje) te eten.

Deze claim zal dan ook verdwijnen. Ook de claims op de verpakkingen van verschillende Maggi-producten, die suggereren dat een pakje aardappelpuree dezelfde voedingswaarde heeft als verse aardappelen, worden verwijderd.

'Toch maar niet dagelijks puree uit zakje'
'Toch maar niet dagelijks puree uit zakje' (Foto: ANP)

Chemelot zegt sorry tegen omwonenden

"Wij vinden het bijzonder betreurenswaardig dat u hinder en overlast heeft ondervonden als gevolg van incidenten op het Chemelot-terrein." In een paginagrote advertentie in de Limburgse kranten biedt de directie van Chemelot woensdag excuus aan voor de grote brand die maandag op het terrein woedde.

Een brand in een loods met kunststofkorrels veroorzaakte een grote zwarte rookwolk. Mensen in Sittard, delen van Geleen en omringende dorpen moesten daardoor urenlang binnen blijven en ramen en deuren dicht houden. "De hevige brand heeft diepe indruk gemaakt op vele omwonenden en medewerkers", schrijven Geert Kasteleijns en Dieter Hollmann namens de directie.

Het was niet het eerste incident op de chemiecomplex in korte tijd. "Wij betreuren dat er dit jaar meerdere incidenten waren, waarbij de impact en overlast groot was." Het incident wordt geëvalueerd, meldt de directie. "Als professionele organisatie leren wij hiervan."

Chemelot zegt sorry tegen omwonenden
Chemelot zegt sorry tegen omwonenden (Foto: ANP)

Rojer wil met Haase en Krajicek naar Spelen

Tennisser Jean-Julien Rojer wil in Rio op zowel het mannendubbel als het gemengd dubbel uitkomen. Met Robin Haase en Michaëlla Krajicek wil hij een gooi doen naar olympische medailles, zei hij woensdag.

"Als ik in de top tien van de wereldranglijst sta, mag ik voor het mannendubbel iemand uitkiezen. Dan ga ik normaal gezien voor Robin, want met hem heb ik al vaker gespeeld", legt Rojer de kansrijkste optie uit.

Maar ook in het gemengd dubbel ligt er een kans, al is die kleiner. Bij de gemengde combinaties telt namelijk alleen de gecombineerde ranking (Rojer's ranking en Krajicek's ranking bij elkaar opgeteld). Krajicek staat momenteel 177e van de wereld en zal haar opmars op de wereldranglijst moeten doorzetten om Rio te halen. "Ze heeft nog veel tijd om resultaten te boeken. We wilden op de US Open al samen spelen, om samen wat te winnen. We wilden het olympisch comité (NOC*NSF) laten zien dat we samen kunnen spelen. Maar ik moest afzeggen door een schouderblessure", baalt Rojer.

Rojer wil met Haase en Krajicek naar Spelen
Rojer wil met Haase en Krajicek naar Spelen (Foto: ANP)

Man bijt hond start door op internet

Het programma Man bijt hond komt begin 2016 terug op internet. Er is genoeg geld ingezameld om een doorstart mogelijk te maken, heeft het actiecomité Red Man bijt hond woensdag laten weten.

Om het onlangs gestopte tv-programma terug te laten komen was 99.000 euro nodig. Via crowdfunding is dat bedrag in een kleine anderhalve maand tijd bijeengesprokkeld. Man bijt hond werd vrijdag 2 oktober voor het laatst op tv uitgezonden, nadat het zestien jaar te zien was geweest.

"We starten met met een paar items per week en hopen dat steeds verder uit te bouwen. We gaan ons best doen om nog meer bedrijven te vinden die het programma willen sponsoren of die - bescheiden - op de site willen adverteren. Zo is het mogelijk om het lang vol te houden", staat te lezen op de website.

Man bijt hond start door op internet
Man bijt hond start door op internet (Foto: ANP)

Codsworth kent veel namen in Fallout 4

Mensen die Fallout 4 hebben gespeeld hebben ongetwijfeld al kennis gemaakt met Codsworth, de robot (een zogenaamde mister handy) uit de openingsscenes. Tot zijn lijst van skills hoort ook dat Codsworth meer dan 1000 namen in zijn database heeft staan, en als je character een naam daaruit kiest ook zo aangesproken wordt door Codsworth.

Benieuwd of jouw naam er ook bij staat? Een gebruiker op reddit heeft een handige lijst samengesteld waar je alle namen kan nalezen. En zelfs als je naam er niet bij staat, dan kun je nog kiezen uit een van de vele andere (soms hilarische) opties. Want zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan aangesproken te worden als "Mister/miss assface" door een robot met een deftig accent?

Fallout 4 is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Codsworth
Codsworth kent veel namen in Fallout 4

Een op drie krijgt diabetes

Van alle Nederlanders krijgt een op de drie ouderdomssuikerziekte (diabetes type 2) en de helft een voorstadium daarvan. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Diabetes and Endocrinology. De bevindingen zijn gebaseerd op een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Type 2, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, openbaart zich meestal pas later in het leven. De ziekte en het voorstadium ervan geven een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blindheid, nierziekten en dementie. Overgewicht, ongezond eten, roken maar ook erfelijke aanleg zijn de bekendste oorzaken van diabetes type 2.

Naarmate de leeftijd stijgt, daalt het risico op het krijgen van suikerziekte. Zo is bij tachtigjarigen die nog geen diabetes hebben, de kans op het krijgen van de ziekte nog maar een op tien.

Voorstadium

Volgens de onderzoekers weten mensen vaak niet dat ze een voorstadium van de ziekte, ofwel verhoogde bloedsuikerwaarden, hebben. De kans dat deze groep de ziekte daadwerkelijk krijgt is vrij groot. Bij 45-jarigen ligt die kans op 75 procent.

Het andere type diabetes, type 1, treedt vaak al op jonge leeftijd op. Het lichaam stopt dan met het aanmaken van insuline.

Een op drie krijgt diabetes
Een op drie krijgt diabetes (Foto: ANP)

Vrouwen verdienen nog steeds minder

Vrouwen verdienen in Nederland nog steeds flink minder dan hun mannelijke collega's. Gemiddeld ligt het jaarsalaris van vrouwen 7,2 procent (2513 euro) lager. Dit is maar een kleine verbetering ten opzichte van 2013, toen het verschil nog 7,8 procent bedroeg. Dat blijkt woensdag uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder ruim 100.000 respondenten.

Het verschil in beloning tussen man en vrouw bestaat in verschillende branches en leeftijdsgroepen. Vrouwen boven de 35 verdienen gemiddeld 2943 euro minder. Bij jongere vrouwen is dat verschil minder groot: een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld 'slechts' 928 euro minder.

"Het salarisverschil is wel aan het afnemen. Vooral onder jongere vrouwen is het verschil relatief klein", stelt directeur Sander van den Hout van Intermediair. "Het is aan werkgevers en aan vrouwen om door te pakken. Werkgevers moeten belonen naar functie en waarde, vrouwen mogen zich sterker opstellen in salarisonderhandelingen."

Hebzucht

In dit onderzoek is voor het eerst ook gekeken naar hebzucht als motief om te werken en een hoog salaris. Zo leidt hebzucht bij verkoopmanagers tot een hoger salaris. Die verdienen gemiddeld 10 procent meer dan modaal (ongeveer 3000 euro). Ook mensen in het bankwezen en de makelaardij hebben hebzucht als belangrijkste drijfveer.

"Hebzucht is niet per se een slechte eigenschap. Het kan je juist heel ver brengen als je het inzet om altijd het onderste uit de kan te halen en effectief te werken. Het gevaar zit hem er in dat hebzucht soms de overhand krijgt", meent Van den Hout.

Vrouwen verdienen nog steeds minder
Vrouwen verdienen nog steeds minder (Foto: ANP)

Roze diamant geveild voor 26 miljoen euro

Een roze diamant heeft dinsdagavond op een veiling in Genève een recordbedrag van omgerekend 26,6 miljoen euro opgebracht. De steen van 16,08 karaat kwam in handen van een anoniem gebleven bieder, aldus veilinghuis Christie's.

De edelsteen was gevat in een ring en geslepen in de bekende kussenvorm, een rechthoek met afgeronde hoeken. De opbrengst van het kleinood lag een half miljoen boven de geschatte waarde. De diamant was te koop aangeboden door een Amerikaanse familie.

Grote gekleurde diamanten zijn zeldzaam en worden niet vaak verhandeld. Christie's heeft de afgelopen 250 jaar slechts drie roze stenen van meer dan 10 karaat geveild.

Roze diamant geveild voor 26 miljoen euro
Roze diamant geveild voor 26 miljoen euro (Foto: ANP)

Rainbow Six Siege systeemeisen bekendgemaakt

Ubisoft heeft de systeemeisen voor Rainbow Six Siege bekendgemaakt. De specs zijn niet super hoog dus met een normale game-pc zou je het spel met gemak moeten kunnen spelen. Rainbow Six Siege komt uit op 1 december voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

De minimale systeemeisen:
Besturingssysteem: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (64bit versies benodigd).
Processor: Intel Core i3 560 @ 3.3 GHz of AMD Phenom II X4 945 @ 3.0 GHz.
RAM: 6GB.
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 460 of AMD Radeon HD 5870 (DirectX-11 compliant met 1GB VRAM).
DVD ROM Drive: DVD-ROM Dual Layer.
Geluid: DirectX® 9.0c geluidskaart met laatste drivers.
Hard Drive: 30GB.
Multiplayer: Breedbandconnectie met 256kbps upstream of sneller.

De aanbevolen systeemeisen:
Besturingssysteem: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64bit versies benodigd).
Processor: Intel Core i5-2500K @ 3.3 GHz of hoger of AMD FX-8120 @ 3.1 Ghz of hoger.
RAM: 8GB.
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 670 (of GTX760 / GTX960) of AMD Radeon HD 7970 (of R9 280x / R9 380 / Fury X).
DVD ROM Drive: DVD-ROM Dual Layer.
Geluid: DirectX® 9.0c geluidskaart 5.1 met laatste drivers.
Hard Drive: 47GB.Multiplayer: Breedbandconnectie met 512kbps upstream of sneller. 

De ondersteunde videokaarten op lancering:
NVIDIA: GeForce GTX460 of beter, GTX560 of beter, GTX650 of beter, GTX750 of beter, elke kaart uit de GT900 en Titan Series.AMD: Radeon HD5870 of beter, HD6870 of beter, HD7770 of beter, R7 260X of beter, elke kaart uit de R-300 series en Fury X.

Nieuwe UFC game aangekondigd

EA heeft een nieuw deel aangekondigd voor hun MMA spel UFC. In UFC 2is er meer gekeken naar knock-outs. Daarom komen ze nu met een nieuw Knock-out Physics System. Ook moeten de vechters meer op hun personage in het echt lijken.

Ook beweren ze naar de gamers geluisterd te hebben. Er was nogal wat kritiek op de career-modus in het eerste deel. Het nieuwe deel moet ergens in het voorjaar van 2016 uitkomen.

Darth Vader PlayStation 4-controller ook los te koop

De Darth Vader controller voor PlayStation komt ook los verkrijgbaar. De controller die eigenlijk alleen in de Star Wars Battlefront PS4-bundel zou zitten ligt vanaf 17 november in de winkel.

De controller heeft rode en blauwe schouderknoppen en de touchpad heeft het Star Wars logo. Op dezelfde datum komt ook Star Wars Battlefront komt 17 november uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Controller

Schweinsteiger: "Met Louis komen we er wel"

De Duitse international Bastian Schweinsteiger heeft er alle vertrouwen in dat Manchester United onder coach Louis van Gaal prijzen gaat pakken. Dat is volgens de ervaren middenvelder slechts een kwestie van tijd. "We gaan absoluut de goede kant op met de ploeg", liet hij dinsdag weten.

Van Gaal, bezig aan zijn tweede seizoen bij de Mancunians, haalde Schweinsteiger afgelopen zomer naar Old Trafford. Beiden kennen elkaar goed van hun gezamenlijke tijd bij Bayern München. "Ik zie overeenkomsten met Louis van Gaal hier in Engeland en destijds in Duitsland", betoogde Schweinsteiger. "In München duurde het ook even voordat het team precies begreep hoe hij wilde spelen. Maar we wonnen daarna wel de Duitse titel en haalden de finale van de Champions League. We zullen wat dat betreft bij Manchester nog even geduld moeten hebben."

United staat momenteel vierde in de Premier League, op twee punten van de koppositie. "Het gaat niet om oktober of november, maar om mei. Ik ben ervan overtuigd dat Louis de club succes zal brengen."

Schweinsteiger: met Louis komen we er wel
Schweinsteiger: met Louis komen we er wel (Foto: ANP)

Vandoorne weer in wachtkamer Formule 1, Alonso en Button blijven

De Belgische autocoureur Stoffel Vandoorne, kampioen in de GP2 dit seizoen, fungeert ook in 2016 als test- en reserverijder bij McLaren. De Spanjaard Fernando Alonso en de Engelsman Jenson Button, allebei voormalig wereldkampioen, blijven de wedstrijdrijders van het Britse team. Eind september gingen er nog geruchten dat Button na dit seizoen zou stoppen.

Vandoorne wil zijn werk als test- en reserverijder wel combineren met een kampioenschap. "Ik wil volgend jaar zeker racen. Dat zal me scherp, fit en alert houden. Als er dan een kans komt in de Formule 1, zal ik er meteen 100 procent klaar voor zijn."

Van Doorne (23) heeft naar eigen zeggen een goede verstandhouding met Alonso en Button. "Tijdens de raceweekends breng ik veel tijd met hen door. Uiteraard praten we veel over auto's en racen, maar ook over het gewone leven. Het blijft mijn droom om in de Formule 1 te racen en te winnen."

Vandoorne blijft in wachtkamer Formule 1
Vandoorne blijft in wachtkamer Formule 1 (Foto: ANP)

Advocaten kijken naar mislukt Nederlands-Belgisch bid WK 2018

De Nederlandse en de Belgische voetbalbond hebben een advocatenkantoor ingeschakeld om de haalbaarheid te onderzoeken van stappen tegen wereldvoetbalbond FIFA naar aanleiding van de mislukte poging om het WK voetbal in 2018 te mogen organiseren. Nederland en België wilden het WK samen organiseren.

De geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft in een recent interview gesuggereerd dat nog voor de stemming in het FIFA-hoofdbestuur al was afgesproken dat het WK in 2018 in Rusland zou worden gehouden.

"Een interview is niet genoeg om stappen te nemen. We bereiden ons voor op de uitkomst van de lopende onderzoeken", aldus een woordvoerder van de KNVB dinsdag in een toelichting.

Advocaten kijken naar mislukt WK-bid
Advocaten kijken naar mislukt WK-bid (Foto: ANP)

Olympische voetbalfinales in MaracanŃ

De twee olympische voetbalfinales (mannen en vrouwen) zullen komend jaar in het befaamde Estádio Maracanã in Rio de Janeiro worden afgewerkt. Dat maakte de wereldvoetbalbond FIFA dinsdag bekend. De openingswedstrijd van het vrouwentoernooi is op 3 augustus in het Olympisch Stadion van gaststad Rio. Twee dagen later beginnen de Olympische Spelen pas officieel.

De openingswedstrijd van het mannentoernooi is op 4 augustus in Brasilia, het duurste stadion van het WK voetbal van 2014 in Brazilië. Dat complex is amper in gebruik, omdat er geen echte topclubs in deze stad spelen.

De Nederlandse vrouwenploeg maakt in tegenstelling tot het mannenteam nog kans op deelname aan het olympisch toernooi. In maart strijdt Oranje in eigen land met Noorwegen, Zweden en Zwitserland om het laatste Europese ticket.

Olympische voetbalfinales in Maracanã
Olympische voetbalfinales in Maracanã (Foto: ANP)

Jonk vecht vertrek bij Ajax aan

Wim Jonk is niet van plan te vertrekken als hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij vecht zijn door de voetbalclub aangekondigde vertrek aan, desnoods via de rechter. Dat zegt Jonk woensdag in een interview met De Telegraaf.

Ajax meldde dinsdag dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Jonk over de invulling en werkwijze van het technische hart. "Als Ajax van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen", zei Jonk tegen de krant.

Jonk zegt maandag een gesprek te hebben gehad met algemeen directeur Dolf Collee en directeur externe relaties Edwin van der Sar. "Ik kreeg een brief met hun zienswijze en een persbericht onder mijn neus geschoven. Met die verklaring ging ik niet akkoord, omdat de indruk werd gewekt dat het een gezamelijk standpunt was."

"Ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb ze die vraag gesteld en hoop daar snel antwoord op te krijgen", aldus Jonk.

Jonk vecht vertrek bij Ajax aan
Jonk vecht vertrek bij Ajax aan (Foto: ANP)

GSOD: Van Gerwen groepswinnaar, einde aan sprookje Fordham

De laatste wedstrijden in de groepsfase van de Grand Slam of Darts. Mark Oosterhuis was al uitgeschakeld. Jelle Klaasen moest winnen om de tweede ronde te halen en Michael van Gerwen had vooraf twee legs nodig voor de volgende ronde. 

Oosterhuis ging er tegen Van Gerwen en Steve West met 5-0 af. Tegen Kim Huybrechts kon hij nog twee legs pakken om de eer te redden. Huybrechts won met 5-2. Ook Klaasen mag naar huis. Klaasen kwam in het duel tegen Ian White nog wel 1-0 voor, maar daarna presteerde de Brabander niets meer. White won met 5-1, waardoor Klaasen laatste werd in groep B.  

Michael van Gerwen wist ook zijn derde groepswedstrijd te winnen en werd daarmee winnaar van groep A. Mighty Mike startte slecht en speelde de hele partij wel wat slordig. Hij verloor de eerste leg, maar revancheerde zich prima. In de tweede leg miste hij op een haar na een negendarter. Na een 3-1 voorsprong, kon West toch nog opgelijke hoogte komen. Daarna was Van Gerwen het zat en pakte de volgende twee legs: 5-3. 

Andy Fordham kon zijn sprookje geen gevolg geven. Na de overwinning op Wayne Jones was er nog hoop op de volgende ronde, maar tegen Michael Smith ging hij er met 5-2 af. Woensdag gaat het toernooi verder met de eerste wedstrijden uit de achtste finales. Raymond van Barneveld opnemen tegen James Wade. De wedstrijden gaan van best of 9 legs, naar best of 19 legs. 

Uitslagen Grand Slam of Darts - groepen A t/m D - laatste speelronde

Groep Darter Darter Uitslag
A Kim Huybrechts Mark Oosterhuis 5-2 
A Michael van Gerwen Steve West 5-3 
B Ian White Jelle Klaasen 5-1 
B Steve Beaton Martin Adams 4-5 
C Michael Smith Andy Fordham 5-2 
C Adrian Lewis Wayne Jones 5-3 
D Dave Chisnall Scott Mitchell 1-5 
D Peter Wright Mervyn King 5-3 

Standen in de groep te vinden in de Netzone van de PDC.

Programma achtste finales - woensdag 11 november

Robert Thornton v Robbie Green
Phil Taylor v Terry Jenkins
Gary Anderson v Mark Webster
James Wade v Raymond van Barneveld

Donderdag 12 november

Michael van Gerwen - Steve Beaton
Martin Adams - Kim Huybrechts
Michael Smith - Dave Chisnall
Peter Wright - Adrian Lewis

FOK! Wat een weer: Sint Maarten!

De kinderen hebben vanavond geen geluk met het lopen van Sint Maarten. De hele dag is het overwegend droog, soms valt er wat lichte (mot)regen. De wind is aan zee vrij krachtig en landinwaarts wat gematigder. In de avond trekt de wind aan en moeten de kindjes goed op hun lampion passen. De temperaturen liggen nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar met zo'n 15 graden gemiddeld. 

Ouwesok plaatste gisteren deze foto in het FotoForum. Hij wist me niet te vertellen om welke paddo het ging, wellicht hebben mijn trouwe lezers een antwoord?

Paarse paddo op een boom (Foto: Ouwesok)
Paarse paddo op een boom (Foto: Ouwesok)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* Sint Maarten, de schutspatroon van Utrecht, viert vandaag zijn naamdag. Vanavond mogen kinderen met hun lampion langs de deuren om snoep te vragen nadat ze een liedje hebben gezonden. Een bekend liedje is: "Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan"

* Einde van de Eerste Wereldoorlog. De Eerste Wereldoorlog duurde van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. 11 november is de dag dat de wapenstilstand tot stand kwam. 


Sint maarten

Aziz Ansari wil meer diversiteit op televisie

Er zijn niet genoeg niet-blanke acteurs op de Amerikaanse televisie. Dat zegt Aziz Ansari, die in een artikel voor New York Times pleit voor meer diversiteit.

De komiek vertelt dat het heel moeilijk was een acteur van Chinese afkomst te vinden voor zijn eigen Netflix-show Master Of None. Hij had het personage zelfs bijna veranderd in een vrouw, maar vond een week voordat de opnames van start gingen de acteur Kelvin Yu via YouTube.

Aziz wijst erop dat in 2013 slechts 16,7 procent van de hoofdrollen in films door minderheden werden gespeeld en 6,5 procent van de hoofdrollen in televisieseries. Er zijn volgens Aziz een aantal shows die het goed doen, zoals Empire, maar hij vindt dat Hollywood harder moet proberen. "Als je een heteroseksuele blanke man bent, doe de industrie dan een plezier en denk nog eens aan minderheden."

Aziz Ansari wil meer diversiteit op televisie
Aziz Ansari wil meer diversiteit op televisie (Foto: BuzzE)

Jongen (12) uit Vleuten vermist

De politie heeft een Amber Alert uitgevaardigd vanwege de vermissing van de twaalfjarige Eraj Alper Zorlu. Zorlu wordt sinds dinsdag vermist. Hij is na school niet thuisgekomen. De jongen is voor het laatst gezien in Vleuten.

Zorlu is 155 centimeter lang en heeft donkerbruin haar. Hij droeg ten tijde van zijn vermissing een donkerblauwe winterjas met capuchon, oranje bies en oranje binnenvoering. Daaronder droeg hij een donkerblauwe hoody en een t-shirt. Hij had een donkere broek aan en droeg zwarte gympen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Jongen (12) uit Vleuten vermist
Jongen (12) uit Vleuten vermist (Foto: ANP)

Zoon Nick Cave gebruikte lsd voor fatale val

De tienerzoon van Nick Cave had lsd gebruikt voordat hij afgelopen zomer van een klif in het Britse Brighton viel en overleed. Dat is gebleken uit onderzoek, zo is dinsdag bekendgemaakt. De dood van de vijftienjarige Arthur is niet verdacht, maar wordt gezien als een noodlottig ongeval, aldus de BBC.

De 58-jarige Australische Nick, bekend van Nick Cave and the Bad Seeds, en zijn Britse vrouw Susie Bick waren bij de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek. Arthur zou samen met een vriend de drugs hebben gebruikt en vervolgens van de klif zijn gevallen. Mensen probeerden hem te reanimeren nadat ze hem gewond op de grond hadden gevonden, zonder sokken en schoenen aan.

Zoon Nick Cave gebruikte lsd voor fatale val
Zoon Nick Cave gebruikte lsd voor fatale val (Foto: BuzzE)

Zweedse vleugelaanvaller voor sc Heerenveen

Sc Heerenveen krijgt in de winterstop versterking van de twintigjarige vleugelspeler Arber Zeneli. De Zweedse jeugdinternational komt van IF Elsborg en is dinsdag medisch goedgekeurd in Heerenveen. De aanvaller tekende een contract voor 3,5 jaar.

Zeneli kwam dit seizoen dertig keer in actie voor zijn club, scoorde tien keer en gaf acht assists. Technisch directeur Hans Vonk van de Friese eredivisieclub liet dinsdag weten dat de voetballer al langer in beeld is. "We zien in hem een zeer talentvolle speler. Hij is creatief en snel en we hebben hoge verwachtingen van hem."

Zweedse vleugelaanvaller voor sc Heerenveen
Zweedse vleugelaanvaller voor sc Heerenveen (Foto: ANP)

Verstappen: "Interlagos uitdagend circuit"

Formule 1-coureur Max Verstappen begint zondag met enige ervaring op Interlagos in São Paulo aan de Grand Prix van Brazilië. De achttienjarige Limburger werkte vorig jaar op het Zuid-Amerikaanse circuit de eerste vrije training op vrijdag namens Toro Rosso af. "Daar had ik toen echt plezier in", liet hij dinsdag op zijn website weten.

"Ik reed toen pas de derde officiële training van mijn carrière en voelde me meer vertrouwd dan bij mijn eerdere vrije trainingen in Japan en Amerika. De lay-out van de baan is erg mooi om te rijden. Het is één van mijn favoriete banen geworden. Ik kijk er echt naar uit om hier weer te rijden. Interlagos is ook speciaal omdat het circuit tegen de klok in wordt gereden wat het voor ons ook uitdagender maakt. Ik ben er klaar voor."

Verstappen: Interlagos uitdagend circuit
Verstappen: Interlagos uitdagend circuit (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.