Poetin lanceert nieuwe Poetinjugend

De Russische president Vladmir Poetin treedt in de voetsporen van Adolf Hitler; eveneens een democratisch gekozen politicus die zich gaandeweg steeds meer als dictator begon te gedragen. Waar Hitler zijn Hitlerjugend had, heeft Poetin nu ook zijn eigen Poetinjugend. Hij heeft een nieuwe scholierenbeweging opgericht, meldt de NOS.

De nieuwe beweging van Poetin moet zorgen voor een persoonlijke ontwikkeling die gestoeld is op de waarden van de Russische samenleving. De beweging wordt door de overheid gecontroleerd en gesubsidieerd; het plan doet denken aan de jeugdorganisaties in de voormalige Sovjet-Unie, zoals de Komsomol. Dat was een communistische jongerenorganisatie die jongeren moest omvormen tot goede Sovjet-burgers.

Volgens de Russische minister van Onderwijs hadden de voormalige jeugdbewegingen ondanks het sterke ideologische karakter ook grote voordelen. Opmerkelijk detail is dat voormalig KGB-agent Poetin zijn plannen naar buiten bracht op 29 oktober. Toevallig is dat ook de dag waarop de Komsomol in 1918 werd opgericht door de communistische partij.

Overigens bestaan er al meer jeugdgroepen die door het Kremlin worden gesteund, zoals de Nasji. Volgens critici zijn dergelijke jeugdgroepen te vergelijken met de Hitlerjugend. Ook spelen Russische jeugdgroepen volgens critici een grote rol bij het veroorzaken van instabiliteit in buurlanden. Leden van de jeugdgroepen zijn betrokken bij protestacties tegen de regering in buurlanden als Georgië, Oekraïne en Servië.

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin start een nieuwe scholierenbeweging.