Poetin: strijden tegen IS samen met Syrisch leger

De Russische president Vladimir Poetin wil Islamitische Staat bestrijden met een brede internationale coalitie, samen met het Syrische regeringsleger en Koerdische milities. Dat zei hij maandag in zijn speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Poetin zei dat het Westen zich in het Midden-Oosten al heel lang niet aan het internationaal recht houdt. Zo hebben westerse mogendheden rebellen getraind en bewapend om tegen de wettige regering van Syrië te vechten. Die terroristen vechten nu mee met Islamitische Staat. Dit 'flirten' met terroristen is gevaarlijk en het is een enorme vergissing om niet met de Syrische regering samen te werken, zei Poetin. 

Volgens Poetin heeft de Westerse bemoeienis met de Arabische wereld geleid tot het ontstaan van IS. De Amerikaans-Britse invasie van Irak in 2003, de omverwerping van de Libische dictator Kadhafi en de oppositie tegen Assad hebbem mensen in de armen gedreven van de terroristen, vindt de Russische president.

Samenwerking
Poetin zei verder dat Rusland het regeringsleger van Assad steunt omdat het terrorisme eenvoudigweg niet kan accepteren. Hij verzekerde dat Rusland geen ambities heeft in de regio. Poetin riep op tot samenwerking om IS te bestrijden. Hij benadrukte dat islamitische landen een sleutelrol moeten spelen in die samenwerking.

Poetin had ook lovende woorden over de VN. 'De Verenigde Naties hebben ons door decennia van problemen geholpen en hebben erger voorkomen', zei de Russische leider. Later vandaag spreekt koning Willem-Alexander als eerste Nederlandse staatshoofd de vergadering van de Verenigde Naties toe.

Poetin prijst Verenigde Naties

Poetin prijst Verenigde Naties (Foto: ANP)