Platini: "Ik vertrouwde Blatter"

Michel Platini hoopt dat zijn schorsing die de FIFA hem onlangs oplegde zo snel mogelijk voorbij is. De UEFA-voorzitter is naar eigen zeggen onschuldig.

Sepp Blatter en Michel Platini werden op 8 oktober van dit jaar door wereldvoetbalbond FIFA voor negentig dagen geschorst, omdat er een onderzoek naar hen loopt. Blatter betaalde in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die tussen 1999 en 2002 zijn verricht. FIFA wil nu opheldering omtrent deze transactie.

Platini laat aan Le Monde weten dat er inderdaad een 'herenakkoord' was over deze deal, zoals Blatter enkele dagen geleden ook al aangaf. "Ik heb lange tijd geen advocaat of zaakwaarnemer gehad die mij vertegenwoordigde. Dit was een overeenkomst van man tot man. Hij werd FIFA-voorzitter, ik vertrouwde hem."

"Ik heb meegeholpen aan de hervormingen van de wereldwijde voetbalkalender, het 'Goal Project' om de armere voetbalbonden binnen FIFA te ondersteunen", legt de 60-jarige Fransman uit.

"Daarnaast heb ik Blatter in veel van zijn reizen bijgestaan. Ik heb echt werk voor hem gedaan en er zijn veel mensen die dit kunnen bevestigen."

Momenteel kan Platini zijn functie echter niet uitoefenen, door de schorsing die FIFA hem oplegde. "Het zit me enorm dwars dat ik onder dezelfde noemer wordt geschaard als andere verdachten bij FIFA. Mijn naam wordt door het slijk gehaald en dat is beschamend."

De Europees kampioen van 1984 laat het hier echter niet bij zitten. "MIjn advocaten starten procedures tegen FIFA en zullen indien nodig naar het CAS (hoogste gerechtshof in sport, red.) stappen. Hopelijk is dit alles zo snel mogelijk voorbij."

Platini: "Ik vertrouwde Blatter" (Pro Shots / Action Images)
Platini: "Ik vertrouwde Blatter" (Pro Shots / Action Images)