Groningen verrast door komst Franse hooligans

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten en de politie waren vorige week donderdag verrast door de komst van de harde kern van de Franse voetbalclub Olympique Marseille voor het Europa League-duel tegen FC Groningen. Dat liet Den Oudsten woensdag weten tijdens een spoeddebat over ongeregeldheden voor die wedstrijd.

Tussen de autoriteiten in Groningen en Marseille is voorafgaand aan de wedstrijd veel contact geweest. Volgens de Fransen zouden er geen supporters van de harde kern komen, maar wel zo'n honderd tot tweehonderd supporters die extra aandacht verdienden. "We moeten er dan van uit kunnen gaan dat die informatie klopt", aldus Den Oudsten.

Volgens de politie kwam uiteindelijk toch een groot aantal leden van de harde kern naar Groningen, van wie sommigen een stadionverbod hebben. Daarop is de fanzone in het centrum van Groningen eerder opengegaan en werd de mobiele eenheid in paraatheid gebracht. Een noodverordening lag al klaar.

Terrasstoelen
De supporters van Marseille wisten in een kort moment uit te breken en gooiden met terrasstoelen en glaswerk naar omstanders. "De politie reageerde te laat, maar heeft uiteindelijk goed opgetreden door de supporters snel terug te dringen", aldus de burgemeester.

Twee supporters werden aangehouden. Er is besloten niet meer arrestaties te verrichten, om de situatie niet te laten escaleren. "We hebben de Franse autoriteiten bewijsstukken aangeleverd en we gaan ervan uit dat ze aanhoudingen gaan verrichten", zegt Den Oudsten.

Groningen verrast door komst Franse hooligans
Groningen verrast door komst Franse hooligans (Foto: ANP)