In Tadzjikistan zijn baarden verboden

Zoals we een tijdje geleden al berichtten is Tadzjikistan staatkundig een eigenaardig land. Hoewel 98 procent van het land islamitisch is, worden religieuze kenmerken er keihard aangepakt, zo dus ook baarden. Een eeuwenoude wet die ooit was ingesteld door tsaar Peter de Grote verbiedt mannen om zich ongeschoren in het openbaar te vertonen.

De wet is ooit ingesteld omdat tsaar Peter onder de indruk was van de gladgeschoren kinnen van West-Europeanen. Iedereen, met uitzondering van het plebs, moest zijn baard kortwieken omdat de tsaar het er maar primitief uit vond zien. Ook gaf hij de wetshandhavers de opdracht om iedere man onder dwang te scheren die weigerde te gehoorzamen.

President Emomali Rahmon heeft besloten de wet weer eens wat aan te scherpen. Dit zou hij doen vanwege de steeds sterkere drang van de overheid om elke invloed van de islam op het land in te perken. Ze vrezen dat kansarme jongeren radicaliseren en zich aansluiten bij IS in Syrië. Het land is namelijk straatarm sinds de val van de Sovjet-Unie en de werkloosheid bedraagt zo'n 20 procent.

Er zijn dan ook vele hardnekkige geruchten dat de politie nog steeds onder dwang baarden afscheert. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat agenten soms wat te enthousiast zijn in het naleven van deze wet. Maar volgens hen zouden agenten de mannen alleen moeten aanspreken op hun voorkomen en persoonlijke hygiëne.