'VS mogen Koerden geen luchtsteun geven vanuit Turkije'

Afgelopen donderdag leek er nog een akkoord te zijn bereikt over het gebruik van de vliegbasis Incirlik in Turkije door de Verenigde Staten. Turkije heeft dit weer ingetrokken omdat ze vrezen dat de VS het gaat gebruiken om Koerdische strijders te ondersteunen.

Nadat Turkije afgelopen week de oorlog aan Islamitische Staat heeft verklaard kwam er bijna direct een akkoord voor het gebruik van de vliegbasis. Op dat moment moest er nog onderhandeld worden over enkele voorwaarden. Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken laat nu dus weten dat de VS de vliegbasis alleen mag gebruiken om doelwitten van IS te bombarderen.

Dit is nogal een opmerkelijke maar niet echt verwonderlijke stap te noemen. Al sinds dat Turkije de oorlog heeft verklaard aan het kalifaat lijken ze meer bezig te zijn Koerdische PKK doelen onder vuur te nemen. De VS verleent echter al enkele maanden luchtsteun aan Koerdische strijders die veel successen boeken in het terugdringen van IS.

Het is nog maar de vraag hoe de VS hier op gaat reageren en wat het oppervlakkige NAVO akkoord van dinsdag nu nog waard is.