29 verdachten misbruik meisje voor rechter

In totaal 29 mannen moeten zich binnenkort voor de rechtbank in Maastricht verantwoorden voor het misbruiken van een toen zestienjarig meisje in twee Valkenburgse hotels vorig jaar. Van hen komen er 27 in juli voor. Een Belgische en nog een andere verdachte later, maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend.

Tijdens de zittingen zal raadsman Nino Pennino namens de ouders smartengeld eisen, variërend van 2500 tot 10.000 euro per klant.

"Ze hebben zat gelegenheid gehad om af te haken en zich om te draaien'', zei Pennino. "Slechts een van hen vroeg naar haar paspoort. Toen ze dat niet gaf, vertrok hij, maar belde niet de politie. Hij liet zo aan het toeval over of het kind gered werd.'' De ouders willen door deze eis ook een signaal uitzenden naar andere potentiële klanten van minderjarigen.

De ouders van het slachtoffer zijn ook geschokt doordat de vele tientallen mannen die misbruik zouden hebben gemaakt van hun kind, geen enkele empathie naar het meisje toonden, ook achteraf niet. "Ze praten alleen over zichzelf'', zei Pennino. "Dat ze erin geluisd zouden zijn. Maar nergens zie of hoor ik hen zeggen: wat naar voor dat kind.''

"De ouders proberen er geen financieel slaatje uit te slaan'', zei Pennino. De ouders willen een deel van het geld reserveren voor de toekomst van hun kind, dat wordt behandeld in een gesloten inrichting. Een ander deel kan naar slachtofferhulp voor loverboys gaan.

"Het kind werd eerst gehersenspoeld en vervolgens in tien dagen tijd door vele tientallen mannen misbruikt. Het zou gaan om zeker tachtig mannen, maar die zijn niet allemaal getraceerd. Het meisje moet hiermee zien te leven'', aldus de raadsman. "Wat haar momenteel vooral kwelt, is de gedachte dat ze misschien wel nooit meer een fatsoenlijke jongen vindt. Schrijnend!''