'Zet de koelkast op 4 graden'
Te veel voedsel wordt onnodig weggegooid. Met die gedachte lanceerden de Missing Chapter Foundation en supermarktketen Lidl dinsdag het platform Optimaal.nl. Dat moet mensen beter bewust maken van voedselverspilling en belangrijk actiepunt daarbij is de temperatuur in de koelkast.
Voedsel blijft het langst goed als de koelkast op vier graden staat. Door stickers weg te geven met die boodschap denkt Lidl haar klanten hiervan bewust te maken. Prinses Laurentien, directeur van de Missing Chapter Foundation, plakte dinsdagochtend in Huizen de eerste sticker. Haar stichting vraagt kinderen mee te denken over maatschappelijke dilemma's.
Behalve de tip over de koelkasttemperatuur staan op de website Optimaal.nl allerlei tips en recepten om ervoor te zorgen dat er minder eten en drinken wordt weggegooid.
Dat je met gespeende lullen.. eh, geleende spullen.
De bok van het dak af neukt.. eh, de nok van het dak af beukt!
Dat staat haaks op de huidige tijden van instant bevrediging.
Temperatuurverdeling
In een gewone koelkast wordt de koude lucht niet door de koelkast gecirculeerd. Daarom is de temperatuur niet overal gelijk. Waar het precies het warmst en het koudst is, hangt af van hoe de koelkast is ingedeeld: waar zit de vriezer, waar de motor, enzovoorts. In het meest gangbare model koelvrieskast, het zogeheten upside-downmodel met de vriezer onder en het koeldeel boven, is de temperatuurverdeling zoals op het plaatje rechts staat.
Zone 1 (het bovenste en middelste gedeelte van de koelruimte) is het minst koud: bij een ingestelde temperatuur van 3 °C is het op die plaatsen 4 tot 7 °C. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, kliekjes zonder vlees of vis, gebak, zuivel en kaas.
Zone 2 is het koudste gedeelte van de koelkast en daarmee de beste plek voor de bederfelijkste waren, zoals vers vlees, verse vis, kliekjes met vlees of vis en gesneden verse groenten en geschild/gesneden vers fruit.
Zone 3 is de groentelade, waarin verse, ongesneden groenten en fruit het beste worden bewaard. Sommige fruitsoorten, zoals bananen en avocado's, kun je beter buiten de koelkast bewaren.
foto
Moet zeggen dat het zeker wel iets kan verschillen.
Ligt beetje aan wat erin ligt uiteraard.
Het is geen standaard koelkast maar een met zo'n digital inverter engine.. of weet ik het.
Apart ding maar zeer goed.
-edit*- Nederlanders
1oC
2oC
3oC
4oC
5oC
Staat bij mij altijd op 1oC. Lekker koude flesjes water.
Ga die dan uitdelen? Jesus, wat lastig toch allemaal.
En een termometer in de koelkast leggen op het 'warmste' punt (bovenste plank meen ik) doet ook wonderen.
Als ze hadden gezegd 'Je moet je koelkast op standje 3 zetten' was het ook weer niet goed geweest hier, want niet elke koelkast heeft dezelfde temperatuur per stand
Hoe moeilijk kan het zijn.
1. Je kijkt op Google...
2. (zie dit verhaaltje)
De juiste temperatuur van een koelkast is maximaal 7 graden Celsius. Maar de meeste koelkasten hebben geen thermometer die aangeeft wat de werkelijk temperatuur is. In plaats daarvan hebben ze een knop die je in verschillende standen kunt draaien. Gelukkig staat in de gebruiksaanwijzing aangegeven welke stand bij welke temperatuur hoort. Het is dus een kwestie van even opzoeken hoe dat bij jouw koelkast zit en de knop in de aangegeven stand zetten.
Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer, dan kun je als vuistregel aanhouden dat de standenknop op ongeveer 60 procent van de maximale stand moet staan. Heb je dus een knop met vijf standen, dan zet je hem op 3. Over het algemeen geldt trouwens: hoe hoger het getal dat de stand aangeeft, hoe lager de temperatuur. De koudste stand is dus in dit geval 5.
3. Temperatuur meter kopen (kost een drol)
4. Je onthoud gewoon de stand en temperatuur (alsof dat moeilijk is? Je adres vergeet je toch ook niet?)
Gewoon een fatsoenlijke koelkast kopen, dan staat het gewoon aangegeven.
"Met dubbel s welteverstaan"
Maar het probleem ontstaat dus bij het kopen, niet pas bij het weggooien.
Natuurlijk past het de Lidl wel om de aandacht van het (niet) kopen af te leiden, en zo dus geen echte oplossing aan te geven.
De spijsverteringsorganen werken net als de rest van het lichaam: ze zijn te trainen. En dat is precies wat je gedaan hebt, je hele leven, door overmatig te eten. Onder belasting gaan ze harder werken, worden zelfs groter, zodat je lichaam bij de volgende maaltijd nog meer kan hebben, en ook om meer vraagt voor het aangeeft dat je vol bent.
De enige manier om hier onderuit te komen is de training omdraaien. Je maag en darmen minder geven, beginnend met de helft minder. Ze gaan dan weer krimpen, net als ongebruikte spieren en vragen bij de volgende maaltijd ook om minder.
Eten in de volumes die we over het algemeen doen is alleen nodig in bijzondere omstandigheden: als we ons moeten voorbereiden op een tijd van minder eten, als we spieren moeten opbouwen, omdat we die nodig hebben in het werk dat we dagelijks doen, bij zware activiteiten in het algemeen. En dan moet de voeding op de activiteit worden afgestemd.. Afstemmen van wat je eet op je activiteiten is de beste manier. Er is ooit een standaard ontstaan van 2000 caloriën voor een man dagelijks? Dit is een gemiddelde. Geen maatstaf voor iedereen. Iemand met een zittend beroep heeft veel minder nodig om geen buikje te ontwikkelen zoals de meeste mensen met een zittend beroep. Iemand met zwaar lichamelijk werk gaat meer nodig hebben dan 2000 per dag.
Het grootste gevaar voor onszelf in deze luxe maatschappij is dat we niet meer 'moeten' eten wat nodig is, maar kunnen eten wat we leuk of lekker vinden. Net als met elk ander ding in onze maatschappij. Dit heeft geleid tot een lakse houding ten opzichte van het lichaam waar we ons dagelijks in bewegen. Het lichaam is een slaaf geworden van onze wil, in plaats van de optimale samenwerking tussen lichaam en geest waar een mens pas echt gelukkig van word.
Okay, ik rook, en da's ook niet gezond. En nu ben ik hypocriet omdat ik klaag over anderen. Laat mij een mens zien die niet hypocriet is. Ik heb hem nog niet gezien. Iedereen doet wel iets fout. Anderen hebben het voortouw genomen het roken te bestrijden, ik neem het voortouw verkeerde eetgewoontes te bestrijden.
beter dan de ander lijken is het ideaal." Lord of the String Oktober 2015
Ons mam ook, als ik daar ga eten kookt ze voor een heel elftal. Zo vaak al iets van gezegd, maar om de één of andere reden dringt het niet door
En als je echt niet kan wachten werkt 15 seconden in de maggie wonderen bij de meeste producten.
Ik ben in november minder gaan eten (ben gewoon lekker veel wiet gaan roken, gaat het vanzelf
Overigens als je het mij vraagt is obesitas heel veel erger en schadelijker dan roken. In ieder geval dodelijker.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken