Duizenden bij protestmars in Charleston

In de Amerikaanse stad Charleston is een protestmars gehouden ter nagedachtenis aan het bloedbad dat in een zwarte kerk werd aangericht. Duizenden mensen liepen zondagavond mee in de mars.

De deelnemers kwamen aan het einde van de avond samen bij de brug die de twee delen van Charleston verbindt. Hand in hand liepen betogers van beide kanten naar elkaar toe. Eenmaal in het midden van de brug werd er geklapt en werden gospelliederen gezongen.

De schietpartij van afgelopen woensdag kostte aan negen mensen het leven. De dader, de 21-jarige Dylann Roof, had racistische motieven. Zo zei hij voordat hij het vuur opende dat zwarte Amerikanen 'vrouwen verkrachten en het land afpakken'.

Op internet is een racistisch manifest gevonden dat vermoedelijk is geschreven door Roof. Op dezelfde website staat een aantal foto's waarop Roof poseert met de omstreden Confederale vlag. De vlag werd gevoerd door de staten die zich in de negentiende eeuw afscheidden van de Verenigde Staten omdat ze de slavernij in stand wilden houden. De afscheiding was de aanzet voor de Amerikaanse burgeroorlog.