Iron Maiden kondigt dubbelalbum aan

Metalband Iron Maiden heeft donderdag een nieuw album aangekondigd. The Book of Souls komt op 4 september uit. Alle nummers van het dubbelalbum zijn opgenomen in Parijs, meldt de groep op de officiële website.

De opnames vonden eind vorig jaar plaats onder leiding van producer Kevin 'Caveman' Shirley, die al lang samenwerkt met de band rond frontman Bruce Dickinson. Het was de bedoeling dat het album al eerder zou verschijnen, maar dat moest worden uitgesteld toen er begin dit jaar bij de zanger kanker werd vastgesteld. Inmiddels is hij 'schoon'.

De elf nummers vormen samen een 92 minuten durend dubbelalbum, een primeur voor de groep. Dickinson schreef twee nummers zelf. Empire of the Clouds is met achttien minuten het langste nummer dat de band ooit heeft uitgebracht.

"We zijn anders te werk gegaan dan vroeger. Veel nummers zijn in de studio geschreven. We oefenden ze meteen na het schrijven en namen de nummers dan direct op. Deze urgentie is duidelijk te horen op de tracks, die doen denken aan live-uitvoeringen", aldus Dickinson.

The Book of Souls is het zestiende studioalbum van 'Maiden'. De laatste studioplaat, The Final Frontier, verscheen in 2010.