'Staatsgreep Burundi faliekant mislukt'

De gepoogde staatsgreep in Burundi woensdag is mislukt. Dat heeft president Pierre Nkurunziza gezegd in een geschreven verklaring die verscheen op Twitter en Facebook.

Een generaal in het land zei eerder op de dag dat Nkurunziza, die in Tanzania was voor een top, van zijn taken was ontheven. Maar de president zegt nog altijd aan de macht te zijn. "Een groep militairen sloeg vanochtend aan het muiten en (...) zei een coup te hebben gepleegd", aldus de verklaring. "Deze gepoogde staatsgreep is verijdeld en deze mensen (...) worden gezocht door de veiligheidsdiensten, zodat ze voor het gerecht kunnen worden gebracht."

De politie in de hoofdstad Bujumbara verscheen eerder op de dag uit het straatbeeld, nadat de legergeneraal de staatsgreep had aangekondigd op de radio.

Mensen protesteren al weken tegen de president, die volgende maand wil opgaan voor een derde termijn als president. De grondwet schrijft een limiet van twee termijnen voor, maar Nkurunziza meent dat die regel niet van toepassing is omdat hij voor zijn eerste termijn werd benoemd, niet gekozen.

De onrust in Burundi heeft de afgelopen drie weken aan zeker vijftien mensen het leven gekost.