Japanse magneetzweeftrein breekt snelheidsrecord

Een Japanse magneetzweeftrein heeft dinsdag het record voor snelste passagierstrein gebroken. De trein raasde op een speciaal circuit een krappe twee kilometer met 603 kilometer per uur over het spoor. Dat heeft spoorwegbedrijf JR Central bekendgemaakt. Het vorige snelheidsrecord stond op 581 kilometer per uur en werd in 2003 door dezelfde trein neergezet.

Het Japanse spoorwegsysteem is een van de meest geavanceerde ter wereld. Dagelijks rijden er honderden treinen in het land met minimale vertragingen. De meeste treinen zijn conventionele shinkansen ('kogeltreinen'), maar het record werd behaald met een magneetzweeftrein: een trein die dankzij magnetisme boven het spoor zweeft.

De Maglev Test Line, een speciaal circuit ten westen van Tokyo waar het record werd neergezet, wordt gebruikt om de techniek verder te ontwikkelen. Begin 2014 is er een begin gemaakt met de aanleg van een spoorverbinding voor magneetzweeftreinen tussen Tokyo en Osaka. De spoorverbinding wordt 410 kilometer lang, een afstand die de zwevende trein in iets meer dan een uurtje aflegt. De huidige reistijd per kogeltrein is bijna drie uur. De kosten voor de bouw bedragen ruim zeventig miljard euro. De trein gaat grotendeels ondergronds rijden en de eerste rit staat voor eind 2020 gepland.